![]() |
Tek Adam: Mustafa Kemal |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tek Adam: Mustafa KemalTek Adam: Mustafa Kemal Tek Adam 4 Şubat 1919 tarihinde, Alemdar gazetesinin yazarlarından Refii Cevat (Ulunay), Mustafa Kemal Paşa ile Şişli’deki evinde bir görüşme yapar ![]() Refii Cevat, bu görüşmeyi şöyle aktarır: Sorularımı bitirip veda etmek üzere ayağa kalktığımda dedi ki: -"Biraz daha oturunuz lütfen ![]() Oturdum ![]() -"Soracağınız sorular bitti mi?" -"Bitti Paşam ![]() -"Bu vatan içine düştüğü bu felaketten nasıl kurtarılır, istiklaline nasıl kavuşturulur? diye bir soru sormanızı beklerdim ![]() - "Af buyurunuz Paşa hazretleri, bugün içinde bulunduğumuz bu şartlardan bu vatanın kurtulmasını en uzak ihtimalle dahi mümkün görmediğim için böyle bir soru sormadım ![]() - "Siz gene de böyle bir soru sormuş olunuz, ben de cevabımı vereyim, fakat yazmamak şartıyla ![]() - "Zatıalinizi dinliyorum Paşa hazretleri ![]() -"Bakınız Cevat Beyefendi, sizin imkânsız gördüğünüz kurtuluş yolları vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -"Nasıl olur Paşa’m?" diye yerimden fırladım ![]() -"Aklınızdan geçenleri tahmin ediyorum, dedi; doğrudur ![]() ![]() ![]() -"Nasıl Paşam?" -"Anlatayım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -"Paşam, millî direniş ![]() ![]() ![]() ![]() -"Öyle görünür Refii Cevat Bey, öyle görünür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa Kemal’e veda ettim; matbaaya geldim ![]() ![]() ![]() Anlattım: Şu sıralar Anadolu’ya geçilir, orada teşkilat kurulur, vatan bağımsızlığına kavuşur, millet de özgürlüğüne kavuşurmuş, anladınız mı arkadaşlar? Bu deli değil, zırdeliymiş ![]() ![]() Kaynak: Atatürk’ün İstanbul’daki Hayatı, Sadi Borak, Kuleli Dergisi, 1996/1, Sayfa: 1-2 |
![]() |
![]() |
|