Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bölüm, cimrilikle, ilgili

Cimrilikle İlgili Bölüm

Eski 07-12-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Cimrilikle İlgili Bölüm

389 - Ahnef İbnu Kays anlatıyor: "Ben Kureys'ten bir grubla oturuyordum Oradan Ebu Zerr (radıyallahu anh) geçti Şöyle diyordu:
"-Mal biriktirenleri, cehennem ateşinde kızdırılan taşlarla müjdele Bu kızgın taşlar onların her birinin memelerinin uçlarına konacak, tâ kürek kemiklerinden çıkacak; kürek kemiklerine konacak, ta meme uçlarından çıkacak (Böylece) çalkalanıp duracaklar" dedi Bu konuşmayı dinleyenler başlarını indirdiler Onlardan hiçbirinin bu adama cevap verdiğini görmedim Bunun üzerine adam dönüp gitti Ben de peşinden onu takip ettim Nihayet bir direğin dibine oturdu
-Bu adamların, senin kendisine söylediklerinden hoşlanmadıklarını görüyorum, dedim Şu cevabı verdi:
-Bunların hakikaten hiçbir şeye aklı ermiyor Dostum Ebu'l-Kâsım (aleyhissalâtu vesselâm) bir keresinde beni çağırdı Yanına varınca bana:
-Uhud'u görüyormusun? dedi
-Evet görüyorum dedim Bunun üzerine:
-Bunun kadar altınım olmasını istemem, (olsaydı) üç dinar müstesna hepsini infak ederdim, buyurdu Ebu Zerr (radıyallahu anh) önceki sözünü te'kiden:
-Bu (Kureyşliler var ya) dünyayı topluyorlar hiçbir şeye akılları ermiyor, dedi
Ben:
-Seninle bu Kureyşli kardeşlerinin arasında ne var ki, onların yanına uğramıyor, onlardan birşey almıyorsun? dedim
Ebu Zerr:
-Hayır! Rabbine yemin ederim, taa Allah ve Resûlüne kavuşuncaya kadar ben onlardanne dünyalık isterim ne de kendilerine din nâmına bir şey sorarım, dedi Ben tekrar:
-Şu ihsan meselesi hakkında ne dersin? dedim
-Sen onu al Çünkü, bugün onda bir nafaka var Ancak, bu ihsan dinin karşılığında yapılırsa, bırak alma, dedi
Buhârî, Zekât 4; Müslim, Zekât 34 (992)
390 - Bir başka rivayette şöyle denmiştir:
"Ben Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'la beraber yürüyordum O, Uhud dağına bakıyordu Bir ara: "Evimde üç gece kalacak altınım olsun istemem Ancak üzerimdeki bir borç sebebiyle tek dinarı koruyabilir, geri kalanın da Allah'ın kullarına şöyle şöyle dağıtılmasını emrederdim" dedi ve elleriyle önüne, sağına soluna dağıtma işareti yaptı"
Buhârî, Zekât 4; İstikrâz 3, Bed'u'l-Halk 6; İsti'zân 30, Rikâk 13, 14; Müslim, Zekât 34 (992)
391 - Ebu Zerr (radıyallahu anh) anlatıyor: "Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) Kâbe'nin gölgesinde otururken yanına geldim Beni görünce: "Kâbe'nin Rabbine kasem olsun onlar zararda" buyurdu Ben:
-Ey Allah'ın Resûlü, annem babam sana feda olsun, onlar kimlerdir? dedim Buyurdu ki:
-"Onlar malca çok olanlardır Ancak -eliyle ön, arka, sağ ve sol taraflarını göstererek- şöyle şöyle bol bol vermelerini emredenler müstesna" dedi ve hemen ilâve etti:
-"Böyleleri ne kadar az! Şunu bilin ki, devesi, sığırı, davarı olup da zekâtını vermeyen her insan kıyamet günü, o malları, mümkün olan en iri ve en semiz şekilde karşısına çıkıp, sırayla boynuzlarıyla toslayacak, ayaklarıyla çiğneyecek Sonuncusu da bu muameleyi yapınca birinci tekrar başlayacak Bu hal, insanlar arasındaki hüküm bitinceye kadar devam edecek"
Müslim, Zekât, 301, (590); Buhârî, Eymân 3, Zekât 43; Tirmizî, Zekât 1, (617); Nesâî, Zekât 2, (5, 10-11)
392 - İbnu Ömer anlatıyor: "Bir gün Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bize hitab ederek şöyle buyurdular: "Sıkılık huyundan kaçının Zira sizden önce gelip geçenler bu huy yüzünden helâk oldular Şöyle ki: Bu huy onlara cimrilik emretti, onlar hemen cimrileşiverdiler, sıla-ı rahmi kesmelerini emretti, hemen sıla-ı rahmi kestiler, doğru yoldan çıkmayı (fücur) emretti, hemen doğru yoldan çıktılar"
Ebu Dâvud, Zekât 46, (1698)H

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com