![]() |
Sadaka Ve Nafakanın Fazileti |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sadaka Ve Nafakanın FaziletiSADAKA VE NAFAKANIN FAZİLETİ 3224 - Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Temiz şeylerinden kim ne tasadduk ederse -ki Allah sadece temizi kabul eder- Rahman onu sağ eliyle alır -ki O'nun her iki eli de sağdır- bu sadaka bir tek hurma bile olsa, O, Rahman'ın avucunda dağdan daha iri oluncaya kadar büyür, tıpkı sizin bir tayı veya bir boduğu büyütmeniz gibi (O da sadakanızı büyütür) ![]() Buhari, Zekat 8; Müslim, Zekat 63, (1014); Muvatta, Sadakat 1, (2, 995); Tirmizi, Zekat 28, (661); Nesai, Zekat 48, (5, 57); İbnu Mace, 28, (1842) ![]() 3225 - Yine Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey Allah'ın kulu ismin ne?" diye sordu ![]() "Falan!" dedi ![]() ![]() "Ey Allah'ın kulu, peki sen benim adımı niye sordun?" "Ben sana şu suyu getiren buluttan bir ses işitmiştim, senin ismini söyleyerek "Falanın bahçesini sula!" diyordu ![]() "Madem ki sordun söyleyeyim ![]() ![]() ![]() ![]() Müslim, Zühd 45, (2984) ![]() 3226 - Yine Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Bir dirhem, yüzbin dirhemi geçmiştir ![]() "Bu nasıl olur, ey Allah'ın Resulü?" diye sordular ![]() ![]() "Bir adamın iki dirhemi vardı ![]() ![]() ![]() Nesai, Zekat 49, (5, 59) ![]() 3227 - İbnu Abbas radıyallahu anhüma'nın anlattığına göre, kendisine bir dilenci gelmiş o da dilenciye sormuştur: "Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed aleyhissalatu vesselam'ın O'nun elçisi olduğuna şehadet ediyor musun?" Adam, "Evet!" deyince tekrar sormuştur: "Oruç tutuyor musun?" Adam tekrar "Evet!" demiştir ![]() "Sen istedin ![]() ![]() ![]() "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ı işittim şöyle demişti: "Bir müslümana elbise giydiren her müslüman mutlaka Allah'ın hıfzı altındadır, ta o giydirdiğinden bir parça onun üzerinde bulundukça ![]() Tirmizi, Kıyamet 42, (2485) ![]() 3228 - Ebu Sa'id radıyallahu anh anlatıyor: "Bir bedevi gelerek: "Ey Allah'ın Resulü! Bana hicretten haber ver!" dedi ![]() "Vah sana! O ağır bir iştir ![]() ![]() "Zekatlarını veriyor musun?" diye sordu ![]() "öyleyse sen o uzaklarda kal ve çalış, zira Allah senin amelinden hiçbir şeyi eksiltmeyecektir" buyurdu ![]() Buhari, Zekat 36, Edeb 95; Müslim, İmaret 87, (1865); Ebu Davud, Cihad 1, (2477); Nesai, Bey'a 11, (7, 144) ![]() 3229 - Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor:ç "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Sadaka Rabbin öfkesini söndürür ve kötü ölümü bertaraf eder ![]() Tirmizi, Zekat 28, (664) ![]() NAFAKA 3230 - Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kulların sabaha erdiği her günde iki melek semadan iner ve bunlardan biri şöyle dua eder: "Ey İlahımız! İnfak edene halef (devam) ver ![]() "Ey İlahımız! Cimriye de telef ver ![]() Buhari, Zekat 28; Müslim, Zekat 57, (1010) ![]() Bir başka rivayette: "Allah Teâla Hazretleri şöyle der: "Ey Ademoğlu! Sen infak et, ben de sana infak edeyim" şeklinde gelmiştir ![]() 3231 - Ebu Zerr radıyallahu anh anlatıyor ![]() "Müslüman olan bir kul, sahib olduğu her bir maldan Allah yolunda bir çiftini infak ederse, cennetin kapıcıları onu mutlaka karşılar ve her biri kendi beklediği kapıdan girmesi için davet eder ![]() "Bu nasıl olur?" diye sorulmuştu, şöyle cevap verdi: "Diyelim ki malı deve cinsindendir, iki deve; sığır cinsindendir, iki sığır (infak eder) ![]() Nesai, Cihad 45, (6, 48-49) ![]() 3232 - Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Bir dinar var Allah yolunda harcadın, bir dinar var köle azad etmede harcadın, bir dinar var fakirler için tasadduk ettin, yine bir dinar var onu da ailen için harcadın ![]() ![]() Müslim, Zekat 39, (995) ![]() 3233 - Ebu Mes'ud el-Bedri radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Müslüman kişi, ailesinin nafakası için harcar ve bundan sevap umarsa bu ona sadaka olur ![]() Buhari, Nafakat 1, İman 41; Müslim, Zekat 48, (1002); Nesai, Zekat 60, (5, 69); Tirmizi, Birr 42, (1966) ![]() 3234 - İbnu Mes'ud radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Kim ailesine Aşure günü geniş (cömert) davranırsa Allah da ona senenin geri kalan günlerinde geniş davranır ![]() Süfyan servi der ki: "Biz bunu denedik ve öyle bulduk ![]() Rezin tahric etmiştir ![]() ![]() TASADDUK VE İNFAKA TEŞVİK 3235 - Hârise İbnu Vehb (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Sadaka verin ![]() ![]() Buhari, Fiten 24, Zekât 9; Müslim, Zekât 58, (1011); Nesâi, Zekât 64, (5, 77) ![]() 3236 - Ebu Müsa (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Muhakkak ki insanlar üzerine öyle bir zaman gelecek ki, o vakit kişi altından sadaka ile (çarşı pazar) dolaşır da bunu kendisinden sadaka olarak kabul edecek tek kişi bulamaz ![]() ![]() Buhari, Zekât 9; MüsIim, Zekat 59, (1012) ![]() 3237 - Hz ![]() ![]() ![]() Rezin tahriç etmiştir ![]() ![]() 3238 - Hz ![]() ![]() ![]() "Ey Rabbimiz, dediler, dağlardan daha şiddetli bir mahluk yarattın mı?" "Evet, buyurdu ![]() ![]() "Demirden daha şiddetli bir şey yarattın mı?'' dediler ![]() "Evet! dedi ![]() ![]() "Ateşten daha ağır bir şey yarattın mı?" diye yine sordular ![]() "Evet, dedi, suyu yarattım! '' "Sudan daha şiddetli bir şey yarattın mı?'' dediler ![]() "Evet, rüzgârı yarattım ![]() "Rüzgârdan daha şiddetli bir şey yarattın mı?'' diye yine sordular ![]() "Evet insanoğlunu yarattım'' dedi ve devam etti: "Eğer o, sağ eliyle sadaka verir, sol eli görmeyecek kadar gizlerse (daha şiddetlidir) ![]() Tirmizi, Tefsir, Muavvizateyn 2, (3366) ![]() 3239 - İbnu Ömer (radıyallahu anhüma) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) minberde, sadakadan ve dilenmeye tevessül etmemekten bahsettiği sırada: "Üstteki el, alttaki elden hayırlıdır!'' buyurdu ![]() ![]() Buhari, Zekât 18; MüsIim, Zekât 94 ![]() ![]() 3240 - Adiyy İbnu Hatim (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm): "Yarım hurma ile de olsa kendinizi ateşten koruyun'' buyurdu ![]() 3241 - Bir rivayette de: "Sizden kim, bir yarım hurma ile de olsa ateşten korunabilirse, bunu yapsın'' buyurmuştur ![]() Buhari, Zekât 10, 9, Menâkıb 25, Edeb 34, Rikâk 49, 51, Tevhid 24, 36; Müslim, Zekât 66-67, (1016); Nesâi, 63, (5, 74-75) ![]() 3242 - Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Bir gün: "Ey Allah'ın Resülü! dendi, hangi sadaka daha üstündür?'' "Fakirin cömertliğidir ![]() ![]() Ebu Dâvud, Zekât 40, (1677) ![]() 3243 - Said İbnu'l Müseyyeb (radıyallahu anh) anlatıyor: "Sa'd İbnu Ubâde (radıyallahu anh), Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a gelerek sordu: "Senin hoşuna giden sadaka hangisidir?'' "Su!'' cevabını verdi ![]() Ebu Dâvud, Zekât 41, (1679-1680) ![]() 3244 - Zeyd İbni Eslem (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Dilenci at üzerinde de gelse ona sadaka verin ![]() Muvatta, Sadaka 3, (2, 992 ) ![]() 3245 - Ebu Dâvud'daki bir rivayette: "Dilenci için bir hak vardır, at üzerinde de gelse bile" buyurmuştur ![]() Ebu Dâvud, Zekât 33, (1665) ![]() 3246 - Hz ![]() "Mal sadaka ile eksilmez ![]() "Allah affı sebebiye kulun izzetini artırır ![]() "Allah için mütevazi olan bir kimseyi Allah yüceltir ![]() Müslim, Birr, 69 (2588); Tirmizi, Birr 82, (2030); Muvatta, Sadaka 12, (2, 1000) ![]() 3247 - Hz ![]() ![]() Ebu Dâvud, Zekât 32, (1662) ![]() 3248 - Avf İbnu Malik (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm), birgün elinde âsası olduğu halde çıktı ![]() ![]() "Bu sadakanın sâhibi, keşke bundan daha iyisini tasadduk etmek isteseydi ![]() ![]() Ebu Dâvud, Zekât 16 (l608): Nesâi, Zekât 27, (5, 43, 44) 3249 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey insanlar! Sizi tek bir nefisten yaratıp, ondan zevcesini halk eden ve ikisinden de pek çok erkek ve kadın var eden Rabbinizden korkun ![]() ![]() ![]() "Ey insanlar, Allah'tan korkun ![]() ![]() ![]() Resulullah sözüne devamla: "Kişi dinarından, dirheminden, giyeceğinden, bir sa' buğdayından, bir sa' hurmasından tasaddukta bulunsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "İslam'da kim bir hayırlı yol açarsa, ona bu hayrın ecri ile, kendisinden sonra o hayrı işleyenlerin ecrinin bir misli verilir ![]() ![]() ![]() ![]() Müslim, Zekât 69, (1017); Nesâi, Zekât 64, (5, 75 - 76) ![]() 3250 - Hz ![]() ![]() ![]() "Bu gece bir hırsıza sadaka verilmiş!" diye dedikodu yaptı ![]() "Ya Rabbi bir hırsıza sadaka verdiğim için sana hamdediyorum'' dedi ve ilâve etti: "Ancak mutlaka bir sadaka daha vereceğim!'' Yine sadakasıyla çıktı ![]() ![]() "Bu gece bir zâniyeye sadaka verilmiş!" diye dedikodu yaptı ![]() "Allah'ım bir hırsız ve zâniyeye sadaka verdiğim için sana hamdolsun! yine de bir sadakada bulunacağım!'' dedi ![]() ![]() ![]() "Bu gece bir zengine sadaka verilmiş!'' diye dedikodu yaptı ![]() "Allah'ım, bir hırsız, bir zâniyeye ve bir zengine sadaka verdiğim için sana hamdediyorum!'' dedi ![]() "Senin sadakaların kabul edildi ![]() ![]() Buhari, Zekât 14; Müslim, Zekat 78, (1022); Nesâi Zekat 47, (5, 55-56) SADAKANIN AHKAMI 3251 - "Hz ![]() ![]() ![]() Buhari, Zekât 18; Nafakat 2; Ebu Dâvud, Zekât 39, (1676); Nesâi, Zekât, 53, (5,62) ![]() Yine Hz ![]() ![]() "Ey Allah'ın Resülü, dedi yanımda bir dinarım var!'' "Onu kendine tasadduk et (kendi nafakan için harca)!'' buyurdu ![]() "Yanımda bir dinar daha var(sa)?'' dedi ![]() "Onu da çocuklarına tasadduk et" buyurdular ![]() "Bir başka dinarım daha var(sa)?'' deyince: "Onu da zevcene tasadduk et" emrettiler ![]() "Başka bir dinarım daha var(sa)?'' dedi ![]() "Onu da hizmetçine tasadduk et!" deyince, adam tekrar atıldı: "Bir başka dinarım daha var(sa)?'' Aleyhissalatu vesselam: "Onun nereye verileceğini sen daha iyi bilirsin'' cevabını verdi ![]() Ebu Dâvud, Zekât 45, (1691); Nesâi, Zekât 54, (5, 62) ![]() 3252 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() "Sadaka verin!'' diye hitabetti ![]() ![]() "Benim kılık kıyâfetini düşük görerek iki parça giyecek verdiğim şu adamı siz de görüyor musunuz? "Sadaka verin!" dediğim zaman, kendisine az önce verdiğim iki parçadan birini çıkarıp (sadaka olarak) attı ![]() ![]() Ebu Dâvut, Zekât 39, (1575); Nesâi, Cuma 26, (3, 106), Zekât 59, (5, 63) ![]() 3253 - Hz ![]() "Ey Allah'ın Resülü, şunu bir mâdende ele geçirdim, bunu alın, tasadduk ediyorum! Bundan başka birşeyim de yok'' dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Biriniz bütün sahib olduğu serveti getirip: "Bunu sadaka olarak veriyorum" diyor ve sonra da oturup halka avuç açıyor! Hayır ![]() ![]() Ebu Dâvud, Zekât 39, (1673) ![]() 3254 - Hz ![]() ![]() ![]() Buhari, Zekât 26, 17, 25, Büyü' 12; Müslim, Zekât 80, (1024); Ebu Dâvud, Zekât 44, (1685); Tirmizi, Zekât 34, (671, 672); Nesâi, Zekât 57, (5, 65) ![]() 3255 - Ebu Ümâme (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm): "Kadın kocasının evinden, onun izni olmadan infak edemez!'' buyurmuştu ki sordular: "Ey Allah'ın Resulü! Yiyecek de mi veremez?'' "Evet buyurdular, o, mallarımızın en kıymetlisidir ![]() Tirmizi, Zekât 34 (670) ![]() 3256 - Abdullah İbnu Amr İbni'I-Âs radıyallahu anhümâ anlatıyor: "Resulullah (aIeyhissalâtu vesselâm): "Kadının ihsanda bulunması, ancak kocasının izniyle câizdir!'' buyurdular ![]() 3257 - Bir rivayette şöyle buyurmuştur: "Koca, kadının ismetine (nikâhına) sahipse, kadının kendi malında da tasarrufu câiz olmaz ![]() Ebu Dâvud, Büyü 86, (3546, 3547); Nesâi, Zekât 58, (5, 65, 66) ![]() 3258 - Ebu Musa (radıyallahu anh) anlatıyor: ''Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Müslüman emin vekilharc, kendisine emredilen malı, gönül hoşluğu ile verdiği taktirde tasadduk edenlerden biri olur ve sevaba iştirak eder ![]() Buhari, Zekat 25; Müslim, Zekat 79, (1023) ![]() 3259 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Sakın ha! buyurdu, ne onu satın al ne de sadakana dön, hatta onu sana bir dirheme verse bile ![]() ![]() ![]() Buhâri, Zekât 59, Yesâya 31, Cihâd 119, 137; Müslim, Hibât 3, (1621); Muvatta, Zekât 50, (1, 282); Ebu Dâvud, Zekât 9, (1793); Tirmizi, Zekât 23, (668); Nesai, Zekât 100, (5, 108, 109) ![]() Muvatta'nın bir rivayetinde şu ziyade vardır: " ![]() ![]() ![]() ![]() 3260 - İbnu Abbâs radıyallahu anhümâ anlatıyor: "Bir adam gelerek: "Ey Allah'ın Resulü, annem vefat etti ![]() ![]() "Evet!" deyince, adam: "Benim bir meyveliğim var ![]() ![]() Buhari, Vesâyâ 15, 20, 26, Ebu Dâvud, Vesâyâ 15 (2882); Tirmizi, Zekat 33, (669); Nesâi, Vesaya 8, (6, 252, 253) ![]() 3261 - Sa'd İbnu Übâde (radıyallahu anh) anlatıyor: "Ey Allah'ın Resulü dedim, annem vefat etti, (onun adına) yapacağım sadakanın hangisi efdaldir?'' "Su!" buyurdular ![]() ![]() (Ebu Dâvud, Zekât 42, (1679, 1680, 1681); Nesâi, Vesâyâ 9, (6, 254, 255) ![]() |
![]() |
![]() |
|