![]() |
Dört Maddeli Hadis-İ Şerifler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dört Maddeli Hadis-İ ŞeriflerDört maddeli hadis-i şerifler Saadet olan dört şey Şu dört şey saadettir: 1- Saliha kadın, 2- Rahat ev, 3- İyi komşu, 4- İyi binek ![]() Cennete girer Şu dört şeyden sakınan Müslüman Cennete girer: 1- Cana kıymak, 2- Haram yemek, 3- Zina etmek, 4- İçki içmek ![]() İmanı giderir Dört şey imanın gitmesine sebep olur: 1- Bildiği ile amel etmemek, 2- Bilmediği ile amel etmek, 3- Bilmediğini öğrenmekten çekinmek, 4- Öğreneni de, bundan yasaklamak ![]() Dünyaya insen Allahü teâlâ, (Dünyaya insen, ne iş yapardın?) diye sorduğunda, Cebrail aleyhisselam, şu dört şeyi yapacağını bildirdi: 1- Susamış kimselere su verirdim, 2- Çoluk çocuğu fazla olana yardım ederdim, 3- İki dargının arasını bulurdum, 4- Müslümanların ayıplarını kapatırdım ![]() Allah yardım eder Şu dört kimseye Allahü teâlâ, yardım eder ![]() 1- Gaziye, 2- Evlenene, 3- Kölelikten kurtulmak isteyene, 4- Hacıya ![]() ![]() Cennette köşk Şu dört haslet sahibi, Cennet’te köşklere kavuşur: 1- Tevhid ehli olmak, 2- Günahını müteakip istiğfar etmek, 3- İyilik edince, elhamdülillah demek, 4- Musibet gelince, (İnna lillah ve inna ileyhi raciun) demek ![]() Cuma namazı Şu dört kişi hariç, Cuma, her Müslümana farzdır: 1- Köle, 2- Kadın, 3- Çocuk, 4- Hasta ![]() Seni üzmesin Şu dört haslet bulunan başka şeye üzülmesin: 1- Doğru konuşmak, 2- Emanete riayet, 3- Güzel ahlaklı olmak, 4- Yiyip içmekte iffetli olmak [Haramdan sakınmak] ![]() Münafıklık alameti Şu dört şey, münafıklık alametidir: 1- Yalan söyler, 2- Verdiği sözde durmaz, 3- Ahdine bağlı kalmaz, ihanet eder, 4- Tartışmada haktan ayrılır ![]() Dünya ve ahiret hayrı Şu dört nimete sahip olan, dünya ve ahiret hayrına kavuşur: 1- Zikreden dile, 2- Şükreden kalbe, 3- Belaya sabırlı bedene, 4- Hıyanet etmeyen kadına ![]() Cennete giremeyenler Şu dört kişi, [affa veya şefaate uğramadan yahut cezasını çekmeden] Cennete girmez: 1- Devamlı içki içen, 2- Faizcilik yapan, 3- Haksız yere yetim malı yiyen, 4- Ana babasına âsi olan ![]() Duası kabul olanlar Şu dört dua, kabule şayandır: 1- Âdil hükümdarın duası, 2- Din kardeşine gıyaben edilen dua, 3- Mazlumun zâlime ettiği beddua, 4- Ana baba duası ![]() Rahmetten uzak olanlar Allahü teâlâ, kıyamette, şu dört kişiye, rahmetle nazar etmez: 1- Ana babasına âsi olan, 2- Ettiği iyiliği başa kakan, 3- Devamlı içki içen, 4- Kaderi inkâr eden ![]() ![]() Allah buğz eder Şu dört kişiye, Allah buğz eder: 1- Çok yemin eden satıcı, 2- Kibirli fakir, 3- Zinakâr ihtiyar, 4- Zâlim hükümdar ![]() Cennet hazinesi Şu dört şey Cennet hazinesidir: 1- Sadakayı gizli vermek, 2- Musibetini gizlemek, 3- Salih akrabayı ziyaret, 4- Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh demek ![]() Hesaptan kurtulamaz Kıyamette herkes, şu dört suale cevap vermedikçe hesaptan kurtulamaz: 1- Ömrünü nerede, nasıl geçirdi? 2- İlmi ile nasıl amel etti? 3- Malı nerede nasıl kazandı, nerelere, nasıl harcadı? 4- Bedenini nerede yordu, hırpaladı? (Taberani) Sual sorulunca İlim hazinedir, anahtarı sual sormaktır ![]() 1- Suali soran, 2- Suale cevap veren, 3- Bunları dinleyenler, 4- Ne güzel sual soruluyor ve cevap veriliyor diye bunları sevenler ![]() Vakti değerlendirmek Akıllı kimse, vaktini dört kısma ayırır: 1- İbadet için, 2- Kendini muhasebe için, 3- Emr-i maruf için, 4- Helâl kazanç için ![]() Mutlu olmak için Kadınla dört hasleti için evlenilir: 1- Malı, 2- Asaleti, 3- Güzelliği, 4- Dini ![]() Sen dindar olanını tercih et ki, mutlu olasın ![]() Peygamberlerin sünneti Şu dört haslet, enbiyanın sünnetidir: 1- Hayâ, 2- Güzel koku, 3- Evlenmek, 4- Misvak ![]() Dört şeye doymaz Dört şey, dört şeye doymaz: 1- Göz bakmaya, 2- Toprak yağmura, 3- Kadın kocasına, 4- Âlim ilme ![]() Dört haslet Allahü teâlâ buyurdu ki: Kullarıma dört haslet verdim: 1- Zahireye güve musallat ettim, yoksa zenginler bunu altın gümüş gibi saklarlardı ![]() 2- Cesede kokmayı musallat ettim, böyle olmasaydı, dost dostu hiç gömmezdi ![]() 3- Üzüntü için teselli verdim, yoksa nesil kesilirdi ![]() 4- Ecel verip, emeli uzattım ![]() ![]() Dört grup İnsanlar, mal ve ilim yönünden dört gruba ayrılır: 1- Allahü teâlânın mal ve ilim verdiği kimse ![]() ![]() ![]() ![]() 2- Allahü teâlânın mal vermediği; fakat ilim verdiği iyi niyetli kimse ![]() ![]() ![]() 3- Allahü teâlânın mal verdiği; fakat ilim vermediği kimse ![]() ![]() ![]() 4- Allahü teâlânın, ne mal ne de ilim verdiği kimse ![]() ![]() ![]() Şehitlerin dereceleri Şehitler dört derecedir: 1- İmanı sağlam olan mümin ![]() ![]() ![]() 2- İmanı sağlam korkak mümin ![]() ![]() ![]() ![]() 3- İyi ve kötü ameli olan mümin ![]() ![]() ![]() 4- Günahkâr mümin ![]() ![]() ![]() ![]() Faziletli dört gece Şu dört gece, gündüzü gibi faziletlidir: 1- Kadir gecesi, 2- Arefe gecesi, 3- Berat gecesi, 4- Cuma gecesi ![]() |
![]() |
![]() |
|