![]() |
Üç Maddeli Hadis-İ Şerifler 3 |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Üç Maddeli Hadis-İ Şerifler 3Üç maddeli hadis-i şerifler 3 Ortak olan ve olmayan Hak teâlâ buyurdu ki: Ey insanoğlu, şu üç şeyin, biri senin, biri benim, biri de aramızda ortaktır: 1- Kulluk edip, bana hiçbir şeyi ortak koşmamak sana mahsustur ![]() 2- İşlediğin amelin karşılığını vermek bana mahsustur ![]() 3- Aramızda ortak olan, senin dua etmen, benim de, kabul etmemdir ![]() Yola çıkılan üç mescit Yalnız üç mescit için yola çıkılır: 1- Mescid-i Nebi, 2- Mescid-i Haram, 3-Mescid-i Aksa ![]() Bu ümmetin üstünlüğü Allahü teâlâ başka ümmetlere vermediği üç şeyle bizi üstün kıldı: 1- Saflarımızı meleklerin safları gibi kıldı ![]() 2- Yeryüzünün her tarafı bize mescit kılındı ![]() 3- Su bulunmayınca, toprağı [teyemmüm için] bize temizleyici kıldı ![]() Uygunsuz hareketler Şu üç şey, uygun değildir: 1- İmamın, sadece kendisine dua etmesi, 2- İzinsiz başkasının evinin içine bakmak, 3- Abdesti sıkışık iken namaz kılmak ![]() Zararı sahibine döner Üç şeyin zararı sahibine döner: 1- Zalimin zulmü, 2- Düzenbazın hilesi, 3- Sözünde durmayanın vefasızlığı ![]() Büyük bela Şu üç kimse, başa beladır: 1- İyilikten anlamayan, kötülüğü affetmeyen âmir, 2- Hayrı görmeyip, kusuru yayan zâlim, 3- Yanındayken, eziyet eden, yokluğunda hıyanet eden kadın ![]() Üç büyük günah Şu üç şeyi yapan, büyük günah işlemiş olur: 1- Haksız yere açılmış bir bayrak etrafında toplanan, 2- Ana babaya isyan eden, 3- Zalime yardım eden ![]() Üç şeyden korkarım Şu üç şeyden korkarım: 1- Hakkı tanıdıktan sonra dalalete düşmek, 2- Dalalete sürükleyen fitneler, 3- Boğazına ve cinsi şehvete düşkün olmak ![]() Kalbe sıkıntı verir Üç şey kalbe sıkıntı verir: 1- Yemeği sevmek, 2- Uykuyu sevmek, 3- Rahatı sevmek ![]() Acıklı azap Şu üç kişiye acıklı azap vardır: 1- Eteklerini yerde sürüyerek yürüyen kibirli, 2- Verdiğini başa kakan, 3- Malını yalan yere yeminle satan ![]() Elim azap Şu üç kişiye kıyamette elim bir azap vardır: 1- Yetimi okuturken ezen hoca, 2- İhtiyacı yok iken dilencilik yapan, 3- Sultana dalkavukluk yapan ![]() Helak olan üç kişi Şu üç kişi helak oldu: 1- Çok kibirli, 2- Allah’tan şüphe eden, 3- Onun rahmetinden ümit kesen ![]() Cennet haramdır Cennet haram olan üç kişi: 1- İçki müptelası, 2- Ana babaya âsi, 3- Deyyus ![]() ![]() Cennete girer Şu üç şeyden uzak olan, sorgusuz Cennete girer: 1- Kibir, 2- Kul borcu, 3- Hıyanet ![]() İmanın tadını bulur Şu üç kimse, imanın tadını alır: 1- Allah ve Resulünü her şeyden çok seven, 2- Sevdiğini, yalnız Allah için seven, 3- İmana kavuştuktan sonra, küfre düşmeyi, ateşe düşmekten tehlikeli bilen ![]() Ayıp olarak yeter Şu üç huy, kişiye ayıp olarak yeter: 1- Kendi kusurunu görmeyip, başkalarındaki aynı kusuru görmesi, 2- Kendi utanç verici halini görmeyip, başkalarının aynı durumundan utanç duyması, 3- Oturup kalktığı kimselere sıkıntı vermesi ![]() Helak olan üç kişi Şu üç kişide ihlâs yoksa helak olur: 1- Cömert, 2- Cesur, 3- Âlim ![]() İnsanların kötüsü İnsanların en kötüsü şu üç kimsedir: 1- Ana babaya karşı kibirli olup, onlara hakaret eden, 2- Fitne, fesat çıkaran, 3- Karı kocanın arasını açıp sonra, o kimsenin karısına sahip olan ![]() Rahmetle nazar etmez Allahü teâlâ, Kıyamette şu üç kişiye rahmetle nazar etmez: 1- Alış verişinde yalan söyleyerek fahiş fiyatla mal satana, 2- Gelişigüzel her şeye yemin edene, 3- Kendisinde su olduğu halde, başkasına vermeyene ![]() Şiddetli azap Şu üç kişiye şiddetli azap edilir: 1- Zina eden ihtiyar, 2- Yalancı idareci, 3- Kibirli fakir ![]() Eşcinseller Ahir zamanda eşcinseller üç sınıf olur: 1- Konuşarak, yüzüne bakarak yetinenler, 2- Tokalaşıp, kucaklaşarak yetinenler, 3- Bu işi bizzat yapanlar ![]() |
![]() |
![]() |
|