![]() |
Zühd Ve Fakrın İle İlgili Hadisler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zühd Ve Fakrın İle İlgili HadislerZÜHD VE FAKRIN MEDHİ VE BUNLARA TEŞVİK 2042 - Sehl İbnu Sa'd (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Bir adam, Resülullah (aleyhissalatu vesselâm)'a uğradı ![]() ![]() ![]() Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) süküt buyurdular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bu, onun gibilerin bir arz dolusundan daha hayırlıdır?" buyurdu ![]() Buhâri, Rikâk 16, Nikâh 15, İbnu Mâce, Zühd 5, (4120) ![]() 2043 - Ebü Zerr (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) efendimiz buyurdular ki: "Dünyada zâhidlik, helâl olanı haram etmek veya malı zivân etmekle olmaz ![]() ![]() Tirmizi, Zühd 29, (2341); İbnu Mâce, Zühd 1, (4100) ![]() Rezin şunu ilâve etti: "Zira Allah Teâlâ Hazretleri şöyle buyurmuştur: "Bu, kaybettiğinize üzülmemeniz ve Allah'ın size verdiği nimetlerle şımarmamanız içindir" (Hadid 23) ![]() 2044 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Libâs 38, (1781) ![]() Rezin şunu ilâve etmiştir: "Urve dedi ki: "Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2045 - Ebü Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vessselâm) şöyle dua ederdi: "Allah'ım, Âl-i Muhammed'in rızkını belini doğrultacak kadar ver -Bir diğer rivâyette- "yetecek kadar ver" buyurmuştur ![]() Buhâri, Rikâk 17; Müslim, Zekât 126, (1055); Tirmizi, Zühd 38, (2362) ![]() 2046 - Hz ![]() ![]() Hz ![]() "Çünkü, dedi, onlar cennete, zenginlerden kırk bahar önce girecekler ![]() ![]() Tirmizi, Zühd (2353) ![]() Diğer bir hadiste: "Beşyüz yıl" tabiri vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2047 - Hz ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Zühd 37, 2354) ![]() 2048 - Ebü Abdirrahman el-Hubuli anlatıyor: "Bir adam Abdullah İbnu Amr (radıyallâhu anh)'a sorarak dedi ki: "Biz muhâcirlerin fakirlerinden değil miyiz?" Abdullah da ona sordu: "Kendisine sığındığın bir zevcen var mı?" Adam: "Evet" dedi ![]() ![]() ![]() Müslim, Zühd 37, (2979) ![]() 2049 - Ebü Said (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Muhâcirlerin fakirlerinden bir grupla birlikte oturmuştum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ne yapıyorsunuz?" diye sordu ![]() "Ey AIIah'ın ResüIü! dedik, o kârimizdir, bize (Kur'an) okuyor ![]() ![]() Bunun üzerine Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm): "Ümmetim arasında, kendileriyle birlikte sabretmem emredilen kimseleri yaratan Allah'ıma hamdolsun!" dedi ![]() Sonra, kendisini bizimle eşitlemek üzere Resülullah, ortamıza oturdu ![]() ![]() ![]() Ebü Said der ki: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın onlar arasında benden başka birini daha tanıyor görmedim ![]() "Ey yoksul muhâcirler, size müjdeler olsun! Size Kıyamet günündeki tam nüru müjde ediyorum ![]() ![]() ![]() Ebü Dâvud, İlim 13, (3666); Tirmizi, Zühd 37, (2352) ![]() 2050 - Üsâme İbnu Zeyd (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "(Mirâc sırasında) cennetin kapısında durup içeri baktım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buhâri, Rikâk 51, Müslim, Zühd 93, (2736) ![]() 2051 - Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Bana zayıflarınızı arayın ![]() ![]() Ebü Dâvud, Cihâd 77, (2594); Tirmizi, Cihâd 24, (1702); Nesâi, Cihâd 43, (6, 45-46) ![]() 2052 - Yine Ebü Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) efendimiz buyurdular ki: "Allah hiçbir peygamber göndermedi ki, koyun çobanlığı yapmamış olsun ![]() "Sen de mi, Ey Allah'ın Resülü?" diye sordular ![]() "Evet, dedi ben de bir miktar kırat mukabili Mekke ehline koyun güttüm ![]() Buhâri, İcâre 2; Muvatta,18 (2, 971); İbnu Mâce, Ticârât 5, (2149) ![]() 2053 - Abdullah İbnu Muğaffel (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Bir adam gelerek "Ey Allah'ın Resülü! Ben seni seviyorum" dedi ![]() "Ne söylediğine dikkat et!" diye cevap verdi ![]() "Vallâhi ben seni seviyorum!" deyip, bunu üç kere tekrar etti ![]() "Eğer beni seviyorsan, fakirlik için bir zırh hazırla ![]() fakirlik, hedefine koşan selden daha süratli gelir ![]() Tirmizi, Zühd 36, (2351) ![]() 2054 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() "(Gün gelip, sizden biri, sabah bir elbise, akşam bir başka elbise giyse ve önüne yemek tabakalarının biri getirilip diğeri kaldırılsa ve evlerinizi de (halılar ve kilimler ile) Kà'be gibi örtseniz o zamanda nasıl olursunuz?" "O gün, dediler, biz bugünümüzden çok daha iyi oluruz ![]() ![]() "Hayır! buyurdu, bilakis siz bugün o günden daha iyisinizdir ![]() Tirmizi, Kıyamet 36, (2478) ![]() 2055 - Ebü Ümâme İbnu Sà'lebe el-Ensâri (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın yanında dünyayı zikretmişlerdi ![]() "Duymuyor musunuz, işitmiyor musunuz? Mütevâzi giyinmek Îmandandır, mütevâzi giyinmek imandandır!" Ebü Dâvud, Tereccül 1, (4161); İbnu Mâce, Zühd 22, (4118) ![]() 2056 - Hz ![]() ![]() "Vera'ya denk olacak onunla tartılabilecek bir şey yoktur!" buyurdu ![]() Tirmizi, Kıyamet 61,(2521) 7 - Atiyye es-Sa'di (radıyallâhu anhâ) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Kişi mahzurlu olan şeyden korkarak mahzursuz olanı terketmedikçe gerçek takvaya ulaşamaz ![]() Tirmizi, Kıyâmet 20, (2453) ![]() BININ YAŞAYIŞLARINDA FAKR 2058 - Hz ![]() ![]() ![]() Buhâri, Et'ime 23, Rikâk 17; Müslim, Zühd 20-27, (2970-2973); Tirmizi, Zühd 38, (2357, 2358), 35, (2473) ![]() Diğer bir rivâyette: "Resülullah ölünceye kadar Muhammed âilesi buğday ekmeğini üst üste üç gün doyuncaya kadar yememiştir" denmiştir ![]() Bir diğer rivâyette: "Muhammed (aleyhisselâm) bir günde iki sefer yedi ise, biri mutlaka hurma idi" denmiştir ![]() 2059 - İbnu Abbâs (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) ve ailesi üst üste pek çok geceleri aç geçirirler ve akşam yemeği bulamazlardı ![]() ![]() Tirmizi, Zühd 38, (2361) ![]() 2060 - Nu'mân İbnu Beşir (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Hz ![]() ![]() Müslim, Zühd 36, (2978) ![]() 2061 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Kıyâmet 35, (2474) ![]() Tirmizi, hadisin sahih olduğunu belirtir ve ilâve eder: "Bu durum Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın (amcası Ebü Tâlib öldüğü zaman, Tâif'te yeni bir hâmi bulmak ümidiyle, müşriklerden) kaçarak Hz ![]() ![]() 2062 - Yine Hz ![]() ![]() ![]() Buhâri, Rehn 1, Büyü 14; Tirmizi, Büyü 7, (1215); Nesâi, Büyü 50, (7, 288) ![]() 2063 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ne istiyorsun ey bedevi, kovasını bir hurmaya bana su çeker misin?" dedi ![]() "Evet! ama kapıyı aç da gireyim!" dedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Kıyâmet 35, (2475) ![]() 2064 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bizi evden çıkaran açlıktır!" dediler ![]() "Beni de evde çıkaran açlıktan başka bir şey değil!" buyurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Şu günün nimetinden (Kıyamet günü) hesap sorulacak! (Açlık sizi evinizden çıkardı ![]() ![]() Müslim, Eşribe 140, (2038); Muvatta, Sıfatu'n Nebi 28, (2, 932); Tirmizi, Zühd 39, (2370) ![]() 2065 - Utbe İbnu Gazvan (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Gerçekten ben kendimi, Resülullah (aleyhissalatu vesselâm) ile birlikte olan yedi kişiden yedincisi olarak göçmüşümdür ![]() ![]() ![]() Müslim, Zühd 15, (2967) ![]() 2066 - Ebü Talhâ (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a açlıktan şikayet ettik ve karınlarımızı açıp gösterdik ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Zühd 39, (2372) ![]() 2067 - Fudâle İbnu Ubeyd (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalatu vesselâm) halka namaz kıldırırken, bazı kimseler açlık sebebiyle kıyam sırasında yere yıkılırlardı ![]() ![]() ![]() "Eğer (bu çektiğiniz sıkıntı sebebiyIe) Allah indinde elde ettiğiniz mükâfaatı bilseydiniz, fakirlik ve ihtiyaç yönüyle daha da artmayı dilerdiniz" derdi ![]() Tirmizi, Zühd 39, (2369) ![]() 2068 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ben bir mühür yaptırdım ![]() ![]() Bir rivâyette şöyle gelmiştir: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) sağ (eli) ne gümüş bir yüzük taktı ![]() ![]() ![]() Buhâri, Libâs 46, 50, 51, 54, 55; Müslim, Mesâcid 222, (640); Libâs 55-63, (2092-2095); Ebü Dâvud, Hâtim 1-2, (4214-4217, 4221); Tirmizi, İsti'zân 25, (2719), Libâs 14-17, (1739-1748); Nesâi, ZÎnet 48-82, (8,173-195); İbnu Mâce, Libâs 39, (3639), 41, (3645) ![]() 2069 - İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) kendisine altından bir yüzük yaptırdı ![]() ![]() "Vallâhi bunu ebediyen takmıyacağım!" dedi ![]() ![]() Buhâri, Libâs 45, 46, 50, 53, Eymân 6, İ'tisâm 4; Müslim, Libâs 53, 55, (2091); Muvatta, Sıfatu'n-Nebi 37, (2, 936); Ebü Dâvud, Hâtem 1-2, (4218, 4219, 4220); Tirmizi, Libâs 16, (1741); Nesâi, Zinet 43, 53, (8,165,178); İbnu Mâce, Libâs 40, (3642-3644) ![]() Bir rivâyette şu ziyâdeyi yaptı: "Yüzüğü sağ eline takmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2070 - Büreyde (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın yanına, parmağında demir yüzük bulunan bir adam uğramıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Niye sende putların kokusunu hissediyorum?" dedi Bilahare adam altın yüzük takmış olarak geldi`? Bu sefer de: "Sende niye cennet ehlinin süsünü görüyorum?" dedi ![]() "Öyleyse yüzüğüm neden olsun?" diye sordu ![]() "Gümüşten dedi, ancak ağırlığı bir miskale ulaşmasın ![]() Tirmizi, Libâs 43, (1786); Ebü Dâvud, Hatem 4, (4223); Nesâi, Zänet 47, (8,172) ![]() 2071 - İbnu Abbas (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) bir adamın elinde altından bir yüzük gördü ![]() "Biriniz tutup ateşten bir parçayı alıp eline koyuyor!" buyurdu ![]() ![]() "Hayır! Vallâhi ebediyen almayacağım, onu Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) attı" dedi ![]() Müslim, Libâs 52, (2090) ![]() 2072 - Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebü Dâvud, Hâtem 8, (4235) ![]() 2073 - Said İbnu'l-Müseyyeb anlatıyor: "Hz ![]() ![]() ![]() "O da kimmiş?" dedi ![]() ![]() Nesâi, Zinet 42, (8,164,165) ![]() 2074 - Hz ![]() ![]() Müslim, Libâs 64, (2078); Tirmizi, Libâs 44, (1787); Nesâi, Zinet 53, (8, 177); Ebü Dâvud, Hâtem 4, (4225) ![]() 2075 - Yine Hz ![]() ![]() Ebü Dâvud, Hâtim 5, (4226); Nesâi, Zinet 49, (8,175) ![]() 2076 - Cafer İbnu Muhammed, babasından naklen anlatıyor: "Hz ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Libâs 16, (1743) ![]() 2077 - İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) yüzüğü sol eline takardı ve kaşını avucunun içine getirirdi ![]() ![]() Ebü Dâvud, Hâtem 5, (4227, 4228) ![]() 2078 - Hz ![]() ![]() ![]() Tirmizi, Libâs 16, (1746); Nesâi, Zinet 54, (8, 178) ![]() Rezin şu ilâvede bulunmuştur: "Yüzük Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın sol elinde idi ![]() 2079 - Ebü Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Bir kadın Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a gelerek sordu: "İki altın bilezik hakkında ne dersiniz, (takayım mı?)" "Ateşten iki bileziktir, (takmayın!)" deyip cevap verdi ![]() "Pekalâ altın gerdanlığa (ne dersiniz?)" diye sordu ![]() "Ateşten bir gerdanlık!" cevabını aldı ![]() "Bir çift altın küpeye ne dersiniz?" "Ateşten bir çift küpe!" Kadında bir çift altın bilezik vardı ![]() "(Ey Allah'ın Resülü), kadın kocası için süslenmezse, onun yanında kıymeti düşer" dedi ![]() "Sizden birine, gümüş küpeler takınmasından, bunları za'feran veya abir ile sarartmasından kimse engel olmaz!" cevabını verdi ![]() Nesâi, Zinet 39, (8,159) ![]() 2080 - Sevbân (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın yanına Fâtıma Bintu Hübeyre, elinde altından iri yüzükler (Feth) olduğu halde gelmişti ![]() ![]() ![]() yanına girdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey Fatıma! Halkın: "Resülullah'ın kızının elinde ateşten bir zincir var!" demesi seni memnun eder mi?" dedi ve böyle diyerek oturmadan geri dönüp gitti ![]() ![]() Bu olanlar Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a anlatılınca: "Fâtımayı ateşten kurtaran Allah'a hamdolsun!" buyurdular ![]() Nesâi, Zinet 39, (8,158) ![]() 2081 - Huzeyfe'nin kız kardeşi (radıyallâhu anhâ) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Ey kadınlar cemaati! Süs eşyanız gümüşten olmalıdır ![]() ![]() Ebu Dâvud ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2082 - Ukbe İbnu Âmir (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm) ehline takı ve ipeği yasakladı ve: "Eğer sizler cennet takılarını ve cennetin ipeğini seviyorsanız, bunları dünyada takınıp giymeyin" buyurdu ![]() Nesâi, Zinet 39, (8,156) ![]() Nesâi'nin İbnu Ömer'den yaptığı bir diğer rivâyette: "Resulullah, altın takınmayı, mukatta yani az bir parça olmak kaydıyla tecviz etti" denilmiştir ![]() Mukatta: Az bir şey demektir, kulağın üst kısmına takılan küçük halka, kadın yüzüğü gibi ![]() ![]() 2083 - Bünâne Mevlâtu Abdirrahman İbnu Hayyân el-Ensâri anlatıyor: "Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebü Dâvud, Hâtem 6, (4231) ![]() 2084 - Arfece İbnu Es'ad (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Cahiliye devrinde cereyan eden Külâb savaşında burnum isabet almış, bu sebeple gümüşten bir burun taktırmıştım ![]() ![]() ![]() Ebü Davud, Hâtem 7, (4232, 4233, 4234); Tirmizi Libâs 31, (1770); Nesâi, Zinet 41, (8, 163, 164) ![]() 2085 - Hz ![]() ![]() Nesâi nin Enes'ten bir rivayetinde, "Resülullah'ın kılıncının pabuç kısmı gümüştü, kabzasının baş kısmı (kabîa) da gümüştü ![]() ![]() Ebü Dâvud, Cihâd 71, (2583, 2584, 2585); Tirmizi, Cihâd 16 (1691); Nesâi, Zinet 121, (8, 219) ![]() |
![]() |
![]() |
|