![]() |
Kütüb-İ Sitte Hadisler - Şehidler Hakkinda |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kütüb-İ Sitte Hadisler - Şehidler HakkindaŞEHİDLER HAKKINDA 1124 - Hz ![]() "İçinizden kime şehid dersiniz?" "Ey Allah'ın Resûlü, dediler, Allah yolunda öldürülen şehiddir ![]() "Öyleyse, dedi, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm), ümmetimin şehidleri azdır ![]() "Peki, dediler, daha kimler şehiddir, Ey Allah'ın Resûlü?" "Allah yolunda öldürülen şehiddir ![]() ![]() ![]() ![]() Müalim, İmâret 165, (1915); Muvatta, Salâtu'l-Cemâ'a 6, (1, 131); Tirmizî, Cenâiz 65, (1063) ![]() 1125 - İmam Mâlik ve Tirmizî'nin kaydettikleri bir rivayette Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurmaktadır: "Şu beş kişi şehiddir, (deyip önceki hadiste geçenleri saydıktan sonra): Yıkıntı altında kalan da şehiddir" diye ilâve etti ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Muvatta, Salâtu'l-Cemâ'a 6, (1, 131); Tirmizî, Cenâiz 65, (1063) ![]() 1126 - Ümmü Harâm (radıyallahu anhâ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Deniz tutması sebebiyle (gemide) kusan kimseye şehid sevabı verilir ![]() ![]() Ebu Dâvud, Cihâd 10, (2493) ![]() 1127 - Said İbnu Zeyd (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ı dinledim şöyle buyurdular: "Kim malını müdafaa sırasında öldürülürse şehiddir ![]() ![]() ![]() ![]() Tirmizî, Diyât 22, (1418,1421); Ebu Dâvud, Sünnet 32, (4772); Nesâî, Tahrim 22, (7,115,116); İbnu Mâce, Hudud 21, (2580) ![]() 1128 - Ebu Sellâm, sahabeden birinden rivayet etmektedir: "Cüheyne'den bir mahalle üzerine baskın yaptık ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey Müslümanlar, kardeşinize (yardım edin)" diye bağırdı ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() "Ey Allah'ın Resûlü, bu şehid midir?" diye sordular ![]() "Evet o şehiddir ve ben ona bu hususta şâhidim" cevabını verdi ![]() Ebu Dâvud, 40, (2539) ![]() 1129 - İrbâz İbn Sâriye (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalatu vesselâm) buyurdular ki: "Şehidlerle yataklarında ölenler, tâundan ölenler hakkında C'enâb-ı Hakk'a birbirlerini şikayet ederler ![]() "Onlar bizim kardeşlerimizdir, onlar da bizim gibi öldürüldüler!" derler ![]() "Onlar bizim kardeşlerimizdir, bizim gibi öldüler!" derler ![]() "Yaralarına bakın, öldürülenlerin yaralarına benziyorlarsa onlardandırlar ve onlarla beraber olurlar!" Bakılır ve onlardaki yaranın, öbürlerininki gibi olduğu görülür ![]() Nesâî, Cihâd 36, (6, 37-38) ![]() 1130 - İbnu Ömer (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "(Babam) Ömer İbnu'l-Hattâb (radıyallahu anh) şehid olduğu halde yıkandı, kefenlendi, üzerine namaz kılındı ![]() Muvatta, Cihad 36, (2, 463) ![]() |
![]() |
![]() |
|