Kütüb-İ Sitte Hadisler - Şuara Sûresi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kütüb-İ Sitte Hadisler - Şuara SûresiŞUARA SÛRESİ 724 - İbnu Abbâs (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Şu "Sen ilkin en yakın hısımlarını inzâr et" (Şuara 214) meâlindeki âyet indiği zaman, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm Safâ tepesi üzerine çıktı ve şöyle bağırmaya başladı: "Ey Benî Fihr!, Ey Benî Adiyy!" Bunlar Kureyş kabilesine mensup boylardı Toplandılar![]() Onlara Şöyle hitab etti: " Ben size, "şu vadide atlılar var, sizlere saldırmak istiyor"desem, beni tasdik eder misiniz?" Hep beraber şu cevabı verdiler: "- Evet, tasdik ederiz, şimdiye kadar hiç yalanına rastlamadık, hep doğru söyledin "" Öyleyse dinleyin!" dedi "Önünüzde bekleyen şiddetli bir azabı sizehaber veriyorum "Ebu Leheb atılıp: "- Ey Muhammed, ey kuruyasıca! bizi bunun için mi çağırdın?" dedi ![]() Bunun üzerine: "Ebbu Leheb'in iki eli kurusun Kendisi de kurudu![]() ![]() " diye başlayan Ebu Leheb suresi nazil oldu "Buhârî Tefsir, Şuarâ 2, Cenâiz 98, Menâkıb 13; Müslim, İmân 355, (208); Tirmizî,Tefsir, Tebbet (3360) ![]() 725 - İbnu Abbas (radıyallahu anhümâ), "Şâirlere gelince, onlara da sapıklar uyar" (Şuarâ 224) meâlindeki âyet hakkında şunları söyledi: "Cenâb-ı Hakk, (kendilerine sapıklar uyar diye zemmettiği) şairlerden, "İman edip de iyi amel (ve hareket)de bulunanlar, Allah'ı çok zikredenler ve zulme uğratıldıklarından sonra öclerini alanlar ![]() ![]() " (Şu'arâ 227) istisna edildiler "Ebu Dâvud, Edeb 95, (5016)
|
|
|
|