![]() |
Sahabilerin Allah Korkusu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sahabilerin Allah KorkusuSahabileri düşünen kimse onların hem ciddî bir amel ve çaba, hem de büyük bir korku içinde olduklarını görür ![]() ![]() İşte Ebû Bekir Sıddık O: "Keşke bir mü'minin bedeninde bir tüy olsaydım" demiştir ![]() ![]() ![]() Yine onun zikrettiğine göre Ebû Bekir dilini tutar ve "İşte beni, belâlara bu soktu" derdi ![]() ![]() ![]() "Bir hayvan avlanmış, bir ağaç mutlaka kesilmişse, bu mutlaka Allah'ı tesbih ve tenzihi ihmalden dolayı olmuştur ![]() ![]() Vefat ederken Âişe'ye: "Ey kızım, ben müslümanların malından şu abayı şu süt sağıcıyı ve şu köleyi almıştım ![]() ![]() Ebû Bekir: "Vallahi şu meyvası yenen ve kesilip direk yapılan ağaç olsaydım" demişti ![]() Katâde der ki: Bana ulaşan habere göre Ebû Bekir "Keşke hayvanların yediği bir ot olaydım" demiştir ![]() İşte Ömer ![]() ![]() ![]() Tûr sûresini okurken "Şüphesiz Rabbinin azabı mutlaka vuku bulacak" (Tûr, 7) ayetine ulaştığında hastalanıncaya kadar hüngür hüngür ağladı ve insanlar onun ziyaretine geldiler ![]() "Yazıklar olsun sana ![]() ![]() ![]() "Eğer bağışlanmazsam vay halime" dedi ve öldü ![]() Gece Kur'an okurken bir âyetten ötürü dehşete düşüp hasta olduğu ve günlerce evinde kaldığı; insanların onu hasta sanarak ziyaret ettikleri olurdu ![]() ![]() İbn Abbas ona: "Allah senin vesilenle şehirler kurdurdu, seninle fetihler yaptırdı ve şöyle şöyle yaptırdı" dediğinde: "Keşke sevapsız ve günahsız olarak azaptan kurtulabilsem" dedi ![]() İşte Osman (r ![]() ![]() Bir kabrin başında dursa sakalı yaşarana kadar ağlar ve: "Şayet hangisine girmekle emrolunacağımı bilmeksizin cennet ile cehennem arasında bulunsam hangisine gideceğimi bilmeden önce kul olmayı tercih ederdim ![]() ![]() İşte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() En çok uzun emele düşmek ve hevâya uymaktan korkardı ![]() "Uzun emel ahireti unutturur, hevâ hevese uymak ise haktan engeller ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Derdâ şöyle derdi: Kıyamet günü en korktuğum şey bana: "Ey Ebû Derdâ, bildin ![]() "Ölümden sonra karşılaşacağınız şeyleri bilseydiniz iştahla yemek yemez, su içmez, gölgelenmek için evlere girmezdiniz ![]() ![]() İbn Abbas'ın iki gözünün altında gözyaşından meydana gelmiş, ayak bağı gibi bir iz vardı ![]() Ebû Zer şöyle derdi: "Keşke dikilen bir ağaç olsaydım, keşke yaratılmasaydım" Kendisine beytülmaldan maaş teklif edildiğinde: "Bizde südünü içtiğimiz bir keçi, üzerinde eşya taşıdığımız merkeb, hizmet eden hizmetçi, bir de aba var ve ben bunların hesabından korkuyorum; öyleyken maaşın hesabını nasıl vereyim?" Temim-i Dârî bir gece, Câsiye sûresini okurken: "Yoksa kötülükleri işleyen kimseler kendilerine inanıp salih ameller işleyenler gibi davranacağımızı mı sandılar" (Câsiye, 21) âyetine geldiğinde bunu sabaha kadar ağlayarak tekrarladı durdu ![]() Ebû Ubeyde Âmir b ![]() "Keşke bir koç olsaydım ![]() ![]() Örnekleri teker teker zikretmek istediğimizde konu çok uzayacaktır ![]() Buhârî Sahih'inde: "Mü'minin, farkında olmadan amelinin yok olması babı" adında bir başlık atmıştır ![]() İbrahim Temîmî derki: "Sözümle amelimi her karşılaştırışımda, yalancı olmaktan korkmuşumdur ![]() İbn Ebi Melike şöyle demektedir: "Otuz sahabiye yetiştim hepsi de kendi hakkında korku içindeydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasan-ı Basrî'den şöyle rivayet edilir: "Allah'tan (c ![]() ![]() ![]() Hz ![]() "Allah aşkına söyle, Rasûlullah sana benim ismimi de münafıklar arasında zikretti mi?" deyince, o "Hayır ![]() "Senden sonra hiç kimseye peygamberin söylediği isimler arasında olmadığını söylemeyeceğim" dedi ![]() Hocamızı şöyle derken işittim: Onun kastı "senden başkasına münafıklıktan uzak olduğunu söylemeyeceğim" değildir ![]() ![]() Ben derim ki: Bunun benzeri Rasûlullah'ın, Ukkâşe'den (r ![]() ![]() "Ukkâşe senden önce davrandı" sözüdür ![]() O bu sözüyle bu hakkın diğer sahabilerin değil sadece onun olduğunu kastetmemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() En doğrusunu Allah bilir ![]() |
![]() |
![]() |
|