![]() |
Aişe-İ Sıddıka |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aişe-İ SıddıkaAişe-i Sıddıka Peygamberimizin hanımlarından ![]() Hazret-i Aişe validemiz, küçük yaşta iken okuma-yazma öğrenmiş olup, çok zekî ve kabiliyetli idi ![]() ![]() ![]() ![]() Üç gece rüyada gördüm Resulullah efendimiz Hazret-i Hadice'nin vefatından sonra, ikinci defa olarak, Hazret-i Ebu Bekir'in kızı Hazret-i Aişe'yi nikahladı, fakat düğünü yapılmadı ![]() ![]() - Seni üç gece rüyada gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() Resulullah efendimiz Medine'ye hicret ettiği zaman, ev halkını Mekke'de bırakmıştı ![]() ![]() Hazret-i Ebu Bekir de Abdullah bin Ureykıt'ı iki deve ile onların yanına katıp, hanımı Ümm-i Ruman ve kızı Hazret-i Aişe ile kızkardeşi Esma'yı develere bindirerek göndermesini, oğlu Abdullah'a mektup yazarak emretti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Devem kaçtı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birer oda yapıldı O zaman Mescid-i Nebevî ve etrafındaki odalar yapılmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Odalar mescidin cenup, şark ve şimâl taraflarında idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mekke'den gelen Resulullahın ev halkı, kendi odalarının önünde indi ![]() ![]() - Ya Resulallah, ehlinle evlenmekten seni alıkoyan nedir? Hastalığı bol yerdi Bunun üzerine Resulullah efendimiz, gerekli hazırlıkları yaparak, Hazret-i Aişe ile, nikahlarının vuku bulduğu Şevval ayında evlendiler ![]() Hazret-i Aişe validemiz buyuruyor ki: “Medine'ye hicret edip geldiğimiz zaman, burası, hastalığı bol olan bir yer idi ![]() ![]() ![]() Hazret-i Aişe de hastalandı ![]() - Anam-babam sana feda olsun ya Resulallah, hummadır ![]() ![]() Bunun üzerine Peygamber efendimiz buyurdu ki: - Hayır, ona kötü söyleme! O, vazifelidir ![]() ![]() ![]() Hazret-i Aişe de, “Öğret ya Resulallah” dedi ![]() Peygamber efendimiz duâyı öğretince, humma geçti ![]() Hazret-i Aişe validemiz, Medine'de, Resulullahın gazalarına katılmış diğer sahabî hatunları gibi, yaralıların tedavisi ve bakımıyla meşgul olmuş, büyük hizmetler görmüştür ![]() ![]() ![]() Hazret-i Fâtıma validemiz, Resulullahın mübarek yüzünü yıkamış, kan durmayınca, yünden hasır yakmış ve külünü âlemlere rahmet olarak gelen Peygamberimizin mübarek yüzüne basarak, kanı durdurmuştu ![]() Arkalarında su taşıyorlardı Hazret-i Aişe validemiz de sırtında yiyecek ve içecek su taşıyarak Uhud'a gelmişti ![]() ![]() "Uhud gazasında müslümanlar bozulup, Resulullahın yanından dağıldıkları zaman, Hazret-i Aişe ile Ümm-i Süleym'i gördüm ![]() ![]() ![]() Kadınların Uhud savaşına katılmasına müsaade edilmesinin sebebi, yaralıları tedavi için idi ![]() Hazret-i Aişe, Müreysi gazasına katılmış ve bu gazada bazı münafıkların çıkardığı bir iftiraya maruz kalmış, bunun üzerine Allahü teâlâ Nur suresinde 17 ayet-i kerime göndererek, onun temizliğini bildirdi ![]() "Resulullahın ilk hastalığı, Hazret-i Meymune'nin evinde oldu ![]() ![]() ![]() ![]() - Ey benim zevcelerim, mâzur görün, takatım yoktur ki, evlerinizi dolaşayım ![]() ![]() Hazret-i Aişe'nin odasına gitti Resulullah efendimiz Hazret-i Abbas ve Hazret-i Ali'nin omuzlarına dayanıp, benim odama geldiler ![]() ![]() ![]() Resulullahın vefatından sonra da, eshab-ı kiramın, Hazret-i Aişe validemize hürmetleri, ikramları ve izzetleri çok fazla idi ![]() ![]() ![]() Hazret-i Aişe validemiz, Hazret-i Osman zamanında da din-i İslâmı öğretmekle meşgul oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aişe-i Sıddıka hazretlerinin faziletleri, üstünlükleri, sayılamayacak kadar çoktur ![]() ![]() ![]() - Dininizin üçte birini Humeyra'dan öğreniniz! Resulullah efendimiz, Hazret-i Aişe'yi çok sevdiği için, ona "Humeyra" derdi ![]() Aişe hakkında, beni incitmeyiniz! Eshab-ı kiramdan ve tâbiînden çok kimse, Hazret-i Aişe'den işittikleri hadis-i şerifleri haber vermişlerdir ![]() "Kur'an-ı kerimin manalarını ve helal ve haramları ve Arap şiirlerini ve nesep ilmini Hazret-i Aişe'den daha çok bilen kimse görmedim ![]() Eshab-ı kiram, hediyelerini, Resulullaha, Aişe'nin evinde getirip, böylece sevgisini kazanmak için yarışırlardı ![]() ![]() ![]() ![]() - Beni, Aişe hakkında incitmeyiniz! Cebrail bana yalnız Aişe'nin yanında iken geldi ![]() Ümm-i Seleme de dediğine pişman olup, tevbe ve af diledi ![]() Resulullah efendimiz bir defasında, kızı Hazret-i Fâtıma'ya buyurdu ki: - Ey kızım, benim sevdiğimi, sen sevmez misin? Hazret-i Fâtıma'nın, “Elbet severim” demesi üzerine, yine buyurdular ki: - O hâlde, Aişe'yi sev! En çok kimi severdi? Resulullah efendimiz, Hazret-i Aişe'yi çok severdi ![]() - Aişe'yi ![]() "Erkeklerden kimi" dediklerinde, buyurdu ki: - Aişe'nin babasını ![]() Yani, en çok Hazret-i Ebu Bekir'i sevdiğini bildirdi ![]() Hazret-i Aişe'ye sordular ki: - Resulullah efendimiz en çok kimi severdi? - Fâtıma'yı severdi ![]() - Erkeklerden en çok kimi severdi? - Fâtıma'nın zevcini ![]() |
![]() |
![]() |
|