![]() |
Abdullah Bin Zeyd |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Abdullah Bin ZeydAbdullah Bin Zeyd Sâhib-ül ezân ![]() Hicretten sonra Medîne'de Peygamber efendimizin mescidi yapılmış, burada Müslümanlar cemâ'atle namaz kılıyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() Sevgili Peygamberimiz, buna bir çâre arıyorlardı ![]() ![]() ![]() - Namaz vakitlerinde çan çaldırsak! Bunun üzerine Peygamber efendimiz buyurdu ki: - Çan çaldırma âdeti, Hıristiyanlara mahsûstur ![]() ![]() Sonra, başka bir düşünce ileri sürüldü: - Boru çaldırsak! - O da Yahûdîlere âittir ![]() ![]() Ateş yaksak - Yüksek yerlerde ateş yaksak ![]() Bu teklife de Allahü teâlânın Resûlü şöyle buyurdu: - Ateş yakmak, ateşperestlerin, ateşe tapanların işidir ![]() ![]() - Namaz vakitlerinde, bir bayrak çekelim, teklifinde bulunuldu ![]() Peygamber efendimiz, bunu da beğenmediler ![]() ![]() ![]() O toplantıda bulunan Abdullah bin Zeyd, aynı gece bir rü'yâ gördü ![]() ![]() ![]() " Yâ Resûlallah! Dün gece rü'yâmda, mübârek bir zât gördüm ![]() ![]() - Onu bana satar mısın? - Çanı ne yapacaksın? - Müslümanları namaza da'vet edeceğim ![]() O mübârek zât güldü ve dedi ki: - Sana ondan daha hayırlı, bir şey öğreteyim mi? - Öğret! ![]() O zaman bana, kelimesi kelimesine, Ezân-ı Muhammedî'yi okudu ![]() Abdullah bin Zeyd hazretlerinin rü'yâlarını anlatmasından sonra, Allahü teâlânın Resûlü de tebessüm ederek buyurdular ki: - İnşâallah gördüğün hak rü'yâdır, sâlih rü'yâdır ![]() ![]() ![]() Aynı rü'yâyı ben de gördüm Bu rü'yâ ve Ezân kelimelerini işiten Hazret-i Ömer dedi ki: - Yâ Resûlallah! Seni hak Peygamber olarak gönderen Allaha yemîn ederim ki, aynı rü'yâyı ben de gördüm ![]() Bunun üzerine sevgili Peygamberimiz, ellerini semâya kaldırarak; cenâb-ı Hakka şükrettiler, hamdettiler ![]() Bundan sonra Sâhib-ül Ezân diye meşhûr olan Abdullah bin Zeyd, Medîneli Müslümanların Hazrec koluna mensuptur ![]() ![]() ![]() ![]() Resûlullah ile beraber Vedâ Haccı'nda bulundu ![]() ![]() ![]() Buyurdu ki: "Dünyada olup da âhiret hayatı yaşıyan insan saâdet içindedir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|