![]() |
Câbir Bin Abdullah |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Câbir Bin AbdullahCâbir Bin Abdullah Sahâbenin en çok hadîs bildirenlerinden ![]() Câbir bin Abdullah'ın babası Abdullah bin Amr, ikinci Akabe bî'atında İslâmiyeti kabûl etmiş ve Resûl-i ekrem efendimiz tarafından Benî Hasan'a temsilci olarak tâyin edilmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şehîd olmanı isterdim Câbir bin Abdullah hazretleri Bedir savaşına katılamadı ![]() ![]() ![]() Hazret-i Câbir babasından izin isteyince, babası, kızlarının kimsesiz kalmaması için oğlunu harbe iştirakten menederek dedi ki: - Oğlum, şu kızların kimsesiz kalmalarını düşünmesem, gözümün önünde senin şehîd olmanı isterdim ![]() Abdullah, oğlu Câbir'in şehîd olduğunu göremedi, ama kendisi bu savaşta şehîd oldu ![]() "Babam, Uhud'da şehîd olmuştu ![]() - Git, babamızı bu devenin üzerinde taşı ![]() Ben de deveyi alarak harb meydanına gittim ![]() ![]() ![]() ![]() - Nefsim yed-i kudretinde olan Allahü teâlâya yemîn ederim ki; Abdullah da arkadaşları ile gömülecektir ![]() Resûl-i ekremin bu sözü üzerine, ben de babamı taşımaktan vazgeçtim ![]() ![]() Allahü teâlâ diriltti Câbir bin Abdullah şöyle anlatır: "Babam şehîd olunca Resûlullah efendimiz bana sordu: - Ey Câbir! Sana müjde vereyim mi? - Evet yâ Resûlallah ![]() - Baban Uhud'da şehîd olunca, Allahü teâlâ onu diriltti ve, "Ey Abdullah! Sana ne yapmamı arzû edersin" diye sordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Âl-i İmrân sûresi 169 - 171 ![]() ![]() Uhud şehîdlerinin kabri 46 yıl sonra su çıkarmak sebebiyle açılmak durumunda kalmıştı ![]() ![]() Câbir bin Abdullah'ın babası şehîd olduğu zaman bir hayli borcu vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok zor durumda kalan Câbir bin Abdullah, hâlini insanların en merhametlisi olan Peygamber efendimize giderek arzetti: - Yâ Resûlallah! Babam Uhud'da şehîd oldu ![]() ![]() ![]() ![]() Resûlullah efendimiz teşrif edecek Resûl-i ekrem efendimiz teklifini kabûl buyurarak, bir kısım hurma toplanmasını ve kendilerine haber verilmesini buyurdular ![]() Câbir bin Abdullah evine gelerek hazırlık yaptı ve hanımına da dedi ki: - Bize Resûlullah efendimiz teşrif edecek ![]() ![]() Resûl-i ekrem efendimiz, Câbir bin Abdullah'ın evine gittiklerinde buyurdular ki: - Alacaklıları çağırın! Alacaklıları geldi ![]() ![]() ![]() Bu arada Resûlullah efendimizin geldiğini perde gerisinden gören hanımı da dedi ki: - Yâ Resûlallah! Bana ve kocama duâ edin ![]() Resûlullah efendimiz de, "Allahü teâlâ seni ve kocanı magfiret etsin" buyurdu ![]() Resûlullah efendimiz gittikten sonra, Hazret-i Câbir hanımına dedi ki: - Ben sana Resûl-i ekrem efendimizi rahatsız etmiyelim dememiş miydim? Bunun üzerine hanımı da şöyle cevap verdi: - Resûl-i ekrem efendimiz evimize teşrif eder de, ben ondan kendime ve kocama nasıl duâ istemem? Biz zâten Resûlullahın himmet ve yardımı ile borçlarımızdan kurtulduk ![]() Müslümanlar fethedecek Hendek gazâsında, Resûl-i ekrem efendimizin mâiyetinde bulunan Câbir bin Abdullah, o günleri şöyle anlatır: "Hendek muhârebesinde Resûl-i ekrem ile Eshâbı üç gün ağızlarına bir lokma koymamışlardı ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber efendimiz onlara, "Siz bu kaya parçasının üstüne biraz su serpiniz" buyurmuştu ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|