![]() |
Peygamberlerin En Üstünü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Peygamberlerin En ÜstünüPeygamberlerin en üstünü Sual: Kur’anda, (Resuller arasında ayrım yapmayız) denirken, hazret-i Muhammed’in diğer peygamberlerden üstün olduğu nasıl söylenir? CEVAP Tefsir kitaplarında, bu âyet-i kerimenin, (Yahudi ve Hıristiyanlar gibi, Peygamberlerden bazısını kabul edip, bazısını inkâr ederek ayrım yapmayız, hepsi de peygamberdir) demek olduğu bildiriliyor; çünkü Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki: (Resullerden kimisini kimisine üstün kıldık ![]() (Nebilerden bazısını bazısından üstün kıldık ![]() Demek ki, Resullerin de, Nebilerin de birbirinden üstün olanları vardır ![]() ![]() Her peygamber kendi milletine geldi; fakat Muhammed aleyhisselam bütün âlemlere [insanlara, cinlere] geldi ![]() (Âlemlere [Cin ve insanlara, ilâhi azapla] korkutucu [uyarıcı] olsun diye Furkan’ı [Kur’anı] kuluna [Muhammed aleyhisselama] indiren [Allah’ın şanı] ne yücedir ![]() Bir hadis-i şerifte de, (Beni insanların en iyisi bilmeyen kâfir olur) buyuruldu ![]() Allahü teâlâ, bütün peygamberlere (Yâ Âdem, Yâ Musa, Yâ İsa) diyerek ismiyle hitap ederken, Muhammed aleyhisselama, (Yâ eyyühennebiyyu, yâ eyyüherresul) yani (Ey sevgili Peygamberim) diye özel hitap ediyor ![]() ![]() Fatiha suresinde bildirdiği gibi, Allahü teâlâ Âlemlerin Rabbi’dir ![]() ![]() Birkaç âyet-i kerime meali daha: (Biz seni âlemlere rahmet olarak gönderdik ![]() ![]() ![]() ![]() (De ki: “Ey insanlar! Ben, Allah’ın hepiniz için gönderdiği Resulüyüm ![]() ![]() (Biz seni bütün insanlara müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdik ![]() (Rabbinin sana verdiği nimetlerle mecnun değilsin ![]() ![]() ![]() (Rabbin sana [çok nimet] verecek, sen de razı olacaksın!) [Duha 5] (Razı olana kadar nimet verecek ![]() (Allah ve melekleri, Nebiye salevat getiriyor, iman edenler, siz de salevat getirin ![]() Fetih suresinin, (Bütün dinlerden üstün kılmak üzere, Resulünü hidayet ve hak dinle gönderen Odur) mealindeki 28 ![]() ![]() (Öğünmek için söylemiyorum, ben peygamberlerin efendisi, sonuncusu ve şefaat edicilerin de ilkiyim ![]() Buhari ve diğer hadis kitaplarındaki bir hadis-i şerifte de bildirildiği şekilde, insanlar şefaat için Hazret-i Âdem’den itibaren bütün peygamberlere gidecekler, hepsi bir özür beyan edecek, sonunda Muhammed aleyhisselama gönderecekler ![]() ![]() ALINTIDIR |
![]() |
![]() |
|