07-12-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kırık Kapı Olayı!!!
Resulullah (s a a) kendisinden sonra İmam Ali b Ebu Talib'i halife olarak tayin etmiştir ve bunu çeşitli münasebetlerde defalarca tekrar etmiştir
------------------
1- Resulullahlm (s a a) İmam Aliıyi (a s) kendisinden sonra hali-
fe tayin etmesiyle ilgili hadisler yüzlerce kaynakta söz konusu edil- miştir Bkz Tarih-i İbn-i Cerir, c 2, s 562; Kenz'üI-Ümmal, c 6, s 392; Sünen-i Tirmizi, Sünen-i İbn-i Mace; Müsned-i Ahmed b Hanbel; Müstedrek-i Sahihayn; Tefsir-i Kebir, Fahr-i Razi; es- Sevaik'ul-Muhrika
Veda Haccından dönerken, Mekke ile Medine arasındaki Gadir-i Hum denen yerde, insanları bir araya toplayarak Ali'nin (a s) elini kaldırmış ve "Ben kimin mevlası isem Ali de onun mevlasıdır Allah'ım! Ali'ye dost olana dost ol, düşman olana düşman Ona yardım edene sen de yardım et, ondan yüz çevirene sen de yüz çevir " demiştir
Sonra Peygamberimiz minberden inmiş (ve sayıları yüz bini aşan) Müslümanlara, "MüminIerin emiri olarak Ali'yi tebrik edin" diye buyurmuştur O kalabalık da bir bir gelip, "Selam olsun sana, ey müminlerin emiri!" di ye- rek isteğini yerine getirmiştir İşte bu sırada Ebubekir ile Ömer de Ali'nin yanına gelmiş ve kendisini tebrik et- mişlerdir Ömer, "Ne mutlu sana ey Ebu Talib'in oğlu! Sen bugün benim ve kadın-erkek bütün müminlerin mevlası oldun " demiştir l demek ki Peygamber'in (s a a) hak halifesi Hz Ali'dir
buralarda nakledilmiştir 1- Şavahid'ut- Tenzil, c 2; el-Müstedrek Hakim
2- Ömer'in Hz Fatıma'nın evine saldırıp, kapısına ateş verdiğini büyük tarihçiler topluluğuyla birçok alimler, uzun kısa farklı tabir- i lerle nakletmişlerdir Örneğin: Şerh-i Nehc'ül-Beliiğa, İbn Ebi'l- i Hadid, c 2; Tarih-i Yakubı, c 2; el-İmamet-u ve's-Siyase c i; eL- İkd'ul-Ferid, c 2; Tarih-i TaberI, c 3; Tarih-i Ebi'I-Fida c i: E'lam'un-Nisa, c 3; Kenz'ul-Ummal c 3, s I29; Tarih-i İbn-i Esir, i c 23, s I24 i
|
|
|