![]() |
Resulullah'tan Hikâyeler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Resulullah'tan HikâyelerİSLAM VE ÎMAN Hazreti Ömer bin Hattâb radıyallahü anh anlatıyor: Bir gün biz, Peygamber aleyhisselâmın yanında iken birden, elbisesi bembeyaz sakalının kılları ile saçları kapkara, üzerinde yolculuk eseri görünmeyen, hiçbirimizin tanımadığı bir adam geliverdi ![]() ![]() ![]() — Ey Muhammed, bana islâm'dan haber ver? dedi ![]() — islâm, Allah'tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed aleyhisselâmın Allah'ın Resulü olduğuna şehâdet etmen, namaz kılman, zekât vermen, Ramazan ayında oruç tutman, yol bakımından gücün yettiği takdirde hacc etmenden ibarettir, buyurdu ![]() Adam: — Doğru söyledin, dedi ![]() (Hazreti Ömer) Biz buna hayret ettik ![]() ![]() Adam devam ederek: — Bana îman nedir? anlat, dedi ![]() — iman, Allah'a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe ve bir de hayır ile şer (herşey) in Allah'ın takdiri ile olduğuna inanmandan ibarettir, diye cevap verdi ![]() Adam: — Doğru söyledin, dedi ve: — İhsan nedir? diye sordu ![]() Allah'ın Peygamberi: ![]() — İhsan, Allah'ı görür gibi kendisine ibadet etmendir ![]() ![]() — Bana kıyametin zamanından haber ver? dedi ![]() — Bu meselede kendisine sorulan kişi, sorandan daha bilgili değildir, dedi ![]() — O'nun (kıyametin) alâmetlerinden bana haber ver, dedi ![]() — Cariyenin efendisini doğurması; yalın ayaklıları, çıplakları, fakirleri ve koyun çobanlarını yapılarının yüksekliği ile övünür ve yarış eder oldukları halde görmendir, buyurdu ![]() (Hazreti Ömer) Sonra bu adam gitti ve ben, bir süre Peygamber aleyhisselâmın huzurundan ayrıldım; sonra kendisine vardığımda; Peygamber aleyhisselâm: — Ey Ömer, soranın kim olduğunu biliyor musun? diye sordu ![]() — Allah ve Resulü en iyi bilir, dedim ![]() — O, Cebrail'dir; dininizi öğretmek üzere size geldi, buyurdu ![]() (Buharî, Müslim, Ebû Davud, Tirmizî, Neseî) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Resulullah'tan HikâyelerPEYGAMBERİN KARDEŞLERİ Ebû Hüreyre radıyallahü anh şöyle anlatıyor: Peygamber aleyhisselâm kabristana gelip buyurdu: — Selâm sizlere ey müminler topluluğunun diyarı! Ve biz de,,—Allah dilerse— muhakkak size ulaşacağız ![]() ![]() — Ey Allah'ın Resulü, biz senin kardeşlerin değil miyiz? dediler ![]() — Siz arkadaşlarımsınız ![]() ![]() Bunun üzerine: — Ey Allah'ın Resulü, ümmetinden henüz gelmemiş olan kimseyi nasıl bilir ve tanırsın? diye sordular ![]() — Bilmiyor musun ki, siyah atlar arasında yüzleri ve ayakları beyaz olan bir atın sahibi kendi atını bilmez, tanımaz mı? buyurdu ![]() — Evet, Allah'ın Resulü tanır, dediler ![]() — Çünkü onlar abdest sebebiyle yüzleri, el ve ayakları bembeyaz, parlak olarak gelirler ![]() ![]() ![]() ![]() — Onlar senden sonra değiştirdiler, denilecektir ![]() Ben de: — Yazık onlara! diyeceğim ![]() (Müslim, Neseî) * * * |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Resulullah'tan HikâyelerÜÇ KİŞİNİN DAVRANIŞLARI Ebû Vâkıd el Leysî anlatıyor: Peygamber aleyhisselâm insanlarla birlikte mescitte otururken hemen üç kişi yanına geliverdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu üç kişiyi size anlatayım mı, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Buharı, Müslim ![]() * * * |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Resulullah'tan HikâyelerKABİR AZABINA İKİ SEBEP İbni Abbas radıyallahu anh'ın şöyle anlattığı rivayet edildi: Peygamber aleyhisselâm iki kabre rastladı ve şöyle buyurdu: Bu kabirlerdeki iki kişi insanlarca mühimsenmeyen bir suçtan azap görüyorlar ![]() ![]() ![]() — Ey Allah'ın Resulü, bunu neye böyle yaptın? diye sordular ![]() — Yaş kaldıkları müddetçe azaplarının azaltılacağını ümid ettiğim için böyle yaptım, buyurdu ![]() (Buharı, Müslim, Ebû Davud, Tirmizî, Neseî) * * * |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Resulullah'tan HikâyelerKIYAMETTE İLK SORGU ÜÇ KİŞİYE Ebû Hüreyre radıyallahü anh'den anlatılır: Resûlüllah aleyhisselâm şöyle buyurdu: Kıyamet gününde üç kişi ilk olarak sorguya çekilir: Birincisi, cihad esnasında ölen kimsedir ki, Allah'ın huzuruna getirilir ve Allah, kendisine verilmiş olan nimetleri önüne serer ![]() ![]() Bunun üzerine Allah kendisine: Bu mazhar olduğun nimetler içerisinde ne yaptın? diye sorar ![]() O da: Senin yolunda şehîd oluncaya kadar savaştım, cevabını verir ![]() Allahü Teâlâ: Yalan söylüyorsun; sen «yiğit» desinler diye savaştın ve sana «yiğit» dediler de, der ![]() ![]() İkincisi, ilim tahsil edip başkasına da öğreten ve Kur'ân okuyan kimsedir ki, bu da Allah'ın huzuruna getirilir ve Allah kendisine verilmiş olan nimetleri bir bir sayar ve önüne serer ![]() ![]() Ve Allah kendisine: Bu eriştiğin nimetler içerisinde ne yaptın? diye sorar ![]() O da: İlim tahsil ettim, ilmi başkasına öğrettim ve senin rızan için Kur'ân okudum, diye karşılık verir ![]() Allah kendisine: Yalan söylüyorsun, sen ilmi, «alim» desinler diye öğrendin ![]() ![]() ![]() ![]() Üçüncüsü de, Allah'ın kendisine bolluk verdiği, malların her çeşidini ihsan ettiği kimsedir ki, Allah'ın huzuruna getirilir ve Allah kendisine verilen nimetleri karşısına çıkarır ![]() Şu nail olduğun nimetlerle ne yaptın? der ![]() O da: Verilmesini istediğin ne kadar yer varsa, hep o yerlerde ve o yolda dağıttım, diye cevap verir, Allahü Teâlâ: Yalan söylüyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Müslim, Tirmizî, Nesei) * * * |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Resulullah'tan HikâyelerNİYET - İHLAS VE MEZİYETLERİ İbni Ömer radıyallahü anh'ten rivayet edilir: Peygamber aleyhisselâm şöyle buyurdu: Üç kişi yolda giderken yağmura tutulup, dağın bir mağarasına sığındılar ![]() ![]() Allah için işlediğiniz bir iş varsa, hatırlayın ve onu vesile ederek Allah'a dua edin, belki sizi bu belâdan kurtarır ![]() Aralarından biri: — Ey Rabbim! Benim pek yaşlı annem-babam vardı ve bir de küçücük çocuklarım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkincisi: Ey Allah'ım! Bir amcam kızı vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üçüncüsü ise şöyle dedi: Ey Rabbim, ben bir arak (ölçek adı) pirinç karşılığında birini ücretli olarak çalıştırıyordum, işini bitirdiğinde hakkımı ver, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() — Allah'tan kork! dedi ![]() — Çobanları ile birlikte duran şu ineklerin yanına git ve onları al, dedim ![]() — Allah'tan kork! Ve benimle alay etme! dedi ![]() — Alay etmiyorum, onlar senin, onları al! dedim ![]() ![]() ![]() ![]() Bir rivayette: Bunun üzerine çıktılar ve yollarına devam ettiler ![]() (Buharı, Müslim, Neseî) * * * |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Resulullah'tan HikâyelerTEYEMMÜMÜN MEŞRUYETİ Hazreti Aişe radıyallahü anhâ anlatıyor: Resûlüllah aleyhisselâmın seferlerinin birinde kendisi ile beraber yola çıktık ![]() bir yer olan Beydâ, yahut Mekke ile Medine arasında bir yer olan Zât ile Ceyş'de bulunduğumuz sırada gerdanlığım kaybolmuştu ![]() ![]() ![]() Aişe ne yaptı, görmüyor musun? Peygamber aleyhisselâm ile beraberindeki insanlar da, yanlarında su bulunmadığı halde, su olmayan bir yerde durdurttu, dediler ![]() Peygamber aleyhisselâm ile yanlarında su bulunmayan insanları da susuz bir yerde hapsettin, dedi ve dilediğini söyleyerek beni azarladı; yumruğunu sıkarak arkama vurmaya başladı ![]() ![]() ![]() ![]() Ey Ebû Bekir ailesi! Bu, sizin bereketinizle olanların ilki değildir, dedi ![]() Âişe radıyallahü anhâ devam ederek: Bunun üzerine, üzerinde bulunduğum deveyi kaldırdık ve altında kalmış bulunan gerdanlığı bulduk, dedi ![]() (Buharî, Müslim, Ebû Davud, Neseî) * * * |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Resulullah'tan HikâyelerCEHALETİN İLACI SORMAK Câbir radıyallahü anh anlatıyor: Arkadaşlarımla beraber sefere çıkmıştık, içimizden birinin başına taş isabet etti ve başını yaralayıp kemiğini kırdı ![]() — Teyemmüm edebilir miyim, bu hususta benim için ruhsat buluyor musunuz? diye sordu ![]() Arkadaşları da: — Hayır, su mevcut oldukça teyemmüme ruhsat yoktur, diye cevap verdiler ![]() ![]() Peygamber aleyhisselâmın huzuruna geldiğimiz zaman, kendisine hadiseyi naklettiler ![]() Bunun üzerine Resûlüllah aleyhisselâm: — Adamı öldürmüşler, Allah onları öldürsün, buyurdu ![]() Ve «Bilmiyorlarsa sorsaydılarya ; cehaletin ilâcı sormaktır, o adama teyemmüm etmek kâfi gelirdi ![]() ![]() (Ebû Davud) * * * |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Resulullah'tan HikâyelerNAMAZIN FAZİLETİ Talha bin Ubeydullah'dan anlatılıyor: Necid ahalisinden saçları dağınık, sesinin gürültüsü işitilip ne dediği yanımıza gelinceye kadar anlaşılmayan bir şahıs Resûlüllah aleyhisselâma geldi; baktık ki: İslâm nedir? diye soruyor adam ![]() Bunun üzerine Resûlüllah aleyhisselâm: Bir gün bir gecede beş vakit namazdır, buyurdu ![]() Adam: Beşten fazla bir şey yok mu? dedi ![]() Peygamber aleyhisselâm: Hayır, nafile kılmak arzu edersen başka, fakat farz olarak sadece beştir, buyurdu ![]() Adam: Bundan başka oruç var mı? dedi ![]() Resulüllah aleyhisselâm: Nafile olarak tutmak istersen başka, fakat farz olarak yoktur, buyurdu ![]() Adam: Söylediğin miktardan fazlası var mı? diye sordu ![]() Peygamber aleyhisselâm: Nafile olarak vermek arzu edersen başka, fakat farz olarak, anlattığım kadardır, dedi ![]() Bundan sonra adam: Allah'a yemin ederim ki, bundan ne fazla ne de noksan yaparım, diyerek dönüp gitti ![]() Allah'ın Resulü de: Doğru söylüyorsa, felaha erişti, buyurdu ![]() (Buharı, Müslim, Ebû Davud, Neseî) * * * |
![]() |
![]() |
|