|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| eshabi, evliyalardan, hikayeler, kiramdan, tarihimizden |
Eshab-İ Kiram'dan, Evliyalardan, Tarihimizden Hikâyeler |
|
|
#46 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Eshab-İ Kiram'dan, Evliyalardan, Tarihimizden HikâyelerHAZRETİ CEBRAİL'İN HAZRETİ HATİCE'YE SELAMI Efendimiz (s a s ) evde bulunmuyorlardı Hazreti Hatice Validemiz Efendimizi aramak maksadıyla dışarı çıkmıştı Çünkü Hazreti Hatice radıyallahu anhâ Validemiz islâmiyeti henüz yeni i'lân etmiş olan Resûlüllah (s a s ) Efendimize düşmanlarının bir kötülük edeceklerinden korkuyordu Dışarda karşısına bir adam çıktı Hazreti Hatice adama birşey söylemeden gece olduğundan eve geri döndü![]() ![]() Peygamberimiz Hane-i Saadetlerinde idi Henüz Hatice Validemiz bir şey söylemeden Peygamberimiz: — O karşına çıkan kimdi biliyor musun? buyurdular Hazreti Hatice (r a ): — Bilmiyorum ya Resûlallah! Allah ve Resulü bilir, dedi Peygamberimiz: — Ya Hatice, o karşına çıkan adam suretinde Cebrail aleyhisselâmdı Senden sonra beni ziyaret etti ve sana selâm etti Şunu söyledi ki, Cennette senin için incilerden yapılmış bir köşk hazırlanmış, tabiî orada buradaki gibi üzüntü ve sıkıntılar yoktur, buyurdular Bir rivayete göre, Hazreti Cebrail gelerek: — Ya Resûlallah, Hak Teâlâ Hatice'ye selâm etti Bu selâmı Hatice'ye ulaştır, deyip gitti Resûlullah da selâmı bildirince, Hatice Validemiz: — Allah'ın (c c ) bizzat kendisi selâmdır Sana da Cebrail'e de selâm olsun ey Allah'ın Resulü, dedi Bu kıssadan şu hakikat da çıkmış oldu ki, Allah'a selâm gönderilmez Allah'ın selâma ihtiyacı yoktur Selâm ancak kendisine selâmet îstenen kimseye verilir Böylece Hazreti Hatice'nin büyük bir din alimi olduğu, yani müctehit mertebesinde meselelerden hüküm çıkaracak bir ilmi ferasete-sahip olduğu anlaşılır * * * |
|
|
|
#47 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Eshab-İ Kiram'dan, Evliyalardan, Tarihimizden HikâyelerAKŞEMSEDDİN HAZRETLERİNİN OĞULLARI Hazreti Fatih'in de hocası olan Akşemseddin Hazretlerinin 12 oğlu vardı Birgün 12 oğlunu da yanına toplayıp, uzun uzun onları seyrettikten sonra, «Allah'ım sana hamd ü senalar olsun» diye dua etti Akşemseddin Hazretlerinin oğulları, babalarına; kendilerini verdiği için Allah'a hamdediyor sandılar Akşemseddin Hazretlerinin meczup bir müridi vardı Şeyhine: — Ben senin niçin hamdettiğini biliyorum, dedi Hazreti Şeyh: — Neden? diye sorduğunda, şöyle dedi: — Sen Allah (c c ) sana 12 evlât verdiği halde hiç birisinin sevgisi, senin kalbini Allah'a olan muhabbetinden ayırmadığı için hamdediyorsun * * * |
|
|
|
#48 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Eshab-İ Kiram'dan, Evliyalardan, Tarihimizden HikâyelerHAZRETİ RABİA'YA EVLENME TEKLİFİ Haşimî sülâlesinden olup Basra'da valilik yapan Süleyman'ın oğlu Muhammed'in günlük olarak 80 bin dirhem geliri vardı Sağa sola ve Basra ileri gelenlerine kendisine bir aile bulmaları için mektuplar yazıyordu Mektuplara gelen cevapta bütün dostları Rabia Hatun (Rabia-i Adeviyye)'u tavsiye ediyorlardı Rabia Hatun hem takva hem de güzelliğiyle ün yapmıştı Muhammed, bu veliye hanıma şöyle bir mektup yazıp evlenmek istediğini bildirdi: — Rahman ve Rahîm olan Allah'ın adıyla ![]() ![]() Bilmiş ol kî, Allahü Teâlâ bana günlük gelir olarak 80 bin dirhem lütfetti![]() ![]() Bundan sonra onu 100 bin dirheme de çıkarabilirim Evlendiğimiz takdirde sana daha pekçok şeyler de verebilirim Evlenmek hususunda bana bir cevap ver! Rabia Hatun bu mektuba şu cevabı yazdı: — «Bismillâhirrahmanirrahiym, bilmiş ol ki, zahidlik, kalb ve bedenin huzurudur Dünya peşinde koşmak ise, insanın elem ve kederini artırır Mektubum sana vasıl olduktan sonra, ölüm için hazırlan, sadece azığını muhafaza et! Malını hayatında iken kendin taksim et! Başkalarına güvenme, oruca başla, iftarın ölüm olsun Bana gelince, Allah bana sana verdiğinin iki mislini de verse hiçbir kıymeti yoktur Ben, beni Allah'a ibadetten bir saniye meşgul edecek hiçbir şeye kıymet vermem![]() ![]() » * * * |
|
|
|
#49 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Eshab-İ Kiram'dan, Evliyalardan, Tarihimizden HikâyelerHZ SELMAN'IN KUŞLARA EMRİSilsile-i Sâdâttan SELMAN-I Farisî (r a ) Hazretleri yanında bir misafir olduğu halde sahraya çıkmıştı Dağda havada uçan kuşlar ve ovadan geçen ceylan sürüleri gördü; Hazreti Selman (r a ) uçan kuşlara ve oradan geçen ceylan sürüsüne hitaben: — Yanımda bir misafirim var İçinizden biriniz buraya gelsin Misafire ikram edeceğim, diye seslendi Kuşlardan ve ceylan sürüsünden birer tane süratle hazreti Selman'ın huzuruna geldiler Misafir bu işe çok hayret etmişti: — Sübhanellah! diyerek hayretini belirtti Selman-ı Farisî Hazretleri: — Bunda hayret edecek ne var? Sen Allah'a itaat edene mahlûk'atın isyan ettiğine bu zamana kadar hiç şahit oldun mu? buyurdular ![]() ![]() * * * |
|
|
|
#50 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Eshab-İ Kiram'dan, Evliyalardan, Tarihimizden HikâyelerHASAN-I BASRİ HAZRETLERİNE BİR KIZIN NASİHATİ Hasan-ı Basri Hazretlerinin huzuruna bir zat gelerek: — Ya imam! Benim bir kızım var, gece gündüz ağlamaktan gözleri kör oldu Buna bir çare bulamaz mısınız bir gelip baksanız, dedi Hasan-ı Basri Hazretleri merak etmişti Eve geldiler![]() ![]() Hasan-ı Basrî Hazretleri kıza: — Kızım neden ağlarsın ![]() ![]() Gözlerin kör olmuş, sebebini söyle de çare bulalım, dedi Kız, Hasan-ı Basri Hazretlerine: — Ağlıya ağlıya gözlerimi iki sebebten kör ettim: Birincisi eğer bu göz yarın ahirette Allah'ı görebilecekse ona binlerce göz feda olsun, niç kıymeti yok İkincisi, eğer ahirette ,bu gözler Allah'ı (c c ) görmeye lâyık değilse ben onu neye göz diye taşıyayım? Allah böyle gözleri dünyada iken de kör etsin, dedi Kızın bu hikmetli sözlerini dinleyen îmam-ı Basrî Hazretleri: — Biz buraya nasihatçı ve hekim olarak geldik, şifa telkin edecektik ![]() Halbuki nasihatçı ve hekimi bulmuş olarak gidiyoruz, demekten kendini alamadı![]() ![]() * * * |
|
|
|