![]() |
Evliliğe Merhaba Diyebilirsiniz ! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Evliliğe Merhaba Diyebilirsiniz !Çoğunluğu gençlerin oluşturduğu bir sohbette, ?Evlilik ve aile ile ilgili yazılarınızı merakla takip ediyoruz ![]() ![]() ![]() Önce şu soruların cevaplarından başlamayı tavsiye ettik: ?Ailenin insanlık, toplum ve Müslümanlıktaki değeri nedir? Niçin evlenmeliyim? Evlilik, evcilik oyunu mu, yoksa imtihan mı? Bu dünyaya niye gönderildim? Yemeye-içmeye mi, evlenmeye mi, eğlenmeye mi; yoksa sınanmaya mı? Aile yuvası kurmadan huzur ve mutluluğu yakalayabilir miyim? ![]() ![]() Sonra ilâve ettik: Acaip bir san'at ve kudret mu'cizesi olarak yaratılan insanın istidat (potansiyel halindeki yetenekleri), duygu ve cihazlarına baktığımızda şunu anlarız: ?Bunlar şu kısacık ömür ve hele hele yeme-içme ve kuvve-i şeheviyenin tatmini için verilmiş olamaz ![]() ![]() ![]() ![]() Evlilik ve aile de iman ve ibadetin bir parçası olduğunu, Taberani?nin naklettiği hadis-i şeriften de çıkarabiliriz: ?Evlenen, îmanın yarısını tamamlamış olur, kalan yarısı hakkında ise Allah?tan korksun!? İmtihanı kazanmanın yolu ise, ruh/duygularımızı Kur?ân?ın edep çerçevesinde eğitip, nefsimizi terbiye ile tekâmül ettirmekten geçer ![]() ![]() *** Fani dünyanın, fani makamları için açılan ?yeterlilik, üniversite, işe girme? vs ![]() ![]() ![]() Halbuki, sonsuz bir mutluluk, gerçek istikbal için hayatımızın her safhasında, her halimizle imtihan olmaktayız ![]() Ve evlilikle, aile yuvası kurmakla ve çocuklarla, çocuksuzlukla imtihan ediliriz: ?Sizi birbiriniz için imtihan aracı kıldık ![]() Anne-babalar; ?Nasıl bir eşsiniz ve nasıl bir eş adayı yetiştiriyorsunuz?? diye imtihan olurken, gençler de: ?Nasıl bir eş olacaksınız ve nasıl bir eş arıyorsunuz?? imtihanıyla karşı karşıyasınız? ?Öyle ise gençler! Hem gençliğinizden, hem de aile yuvası kurmadan imtihan olacağınızı düşünerek hareket etmelisiniz?? *** Sakın, aile yuvasının sorumlulukları, kimi zaman kaidelerine uyulmadığı için yaşanan problemleri veya şartları ağırlaştırmamızdan doğan aksaklıklar sizi evlenmekten alıkoymasın ![]() ?Korkmuyor musun; nasıl ödeyeceksin?? Tereddütsüz şu cevabı verdi: ?Arkamda hali vakti yerinde anne-babam, akrabalarım var, çalıştığım koca şirket var, neden korkacağım!? Şu halde masraflarından ve geçim şartlarının ağırlığından çekinip evliliği asla geciktirmemeli ![]() ![]() ?Aranızdaki bekârlardan elverişli olanları evlendirin ![]() ![]() ![]() Ve eğer, ?Eh, artık okulu bitirdim, askerliğimi yaptım, mesleğimi elde ettim, aile geçindirecek bir iş kurdum veya buldum ![]() Kârsız bekârlığa ?Elveda!?, kârlı evliliğe ?Merhaba!? deyip hazırlıklara başlayabilirsiniz! Dipnotlar: 1- Kur?ân , Furkan, 20 ![]() 2- Kur'an , Nûr, 32 ![]() |
![]() |
![]() |
|