![]() |
Babamdan Ne Mi Öğrendim |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Babamdan Ne Mi Öğrendim![]() ![]() ![]() Ben babamdan uçurtma yapmasını öğrendim ![]() ![]() Rastgele sopalarla uçurtma yapılmaz ![]() Bir matematiği vardır o işin, bir geometrisi ![]() ![]() ![]() Herhangi bir kağıt da kullanılmaz ![]() Dandik olur ![]() Ama benim babamın uçurtmaları, yani onun bize yaptıkları ![]() ![]() ![]() Onlar şahaneydi ![]() ![]() ![]() Uzak gökyüzünde süzülürken bile ayırt edilirdi ![]() Hep en en tepelere yükselirdi ![]() ![]() ![]() ![]() Ben babamdan sapan yapmasını öğrendim ![]() Apartman çocuğu değiliz herhalde! Hani ‘‘Y'' şeklinde olur, ucunda da bir lastiği bulunur, taş takarsın arasına, gerersin ve fırlatırsın uzağa ![]() Bir kız çocuğunun neden sapan atmaya meraklı olduğunu ben bilemem ![]() Ama hala bayılırım ![]() Kuş vurmak olmaz tabii ![]() Ama sağa sola çekip çekip bırakmak da insana tuhaf bir keyif verirdi ![]() Babam, bana o işin inceliklerini de öğretti ![]() ![]() ![]() ![]() Bir de suda taş kaydırmak var tabii ![]() Kol gücü? Hayır, maharet orada değil ![]() Sadece taşı suya paralel fırlatabilmekte de değil ![]() Önce adam gibi taşı bulacaksın Ayşe ![]() Aslında hayatta her şeyin adam gibisini bulmaya bakacaksın ![]() Adamın da ![]() İnsanın da ![]() Taşın da ![]() Kaymak gibi yassı bir şey olursa, daha kolay seker ![]() İlkinde olmayabilir ama vazgeçmeyeceksin, deneyeceksin ![]() ![]() ![]() Bir daha ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben dünyanın kendi ekseni etrafında döndüğünü de babamdan öğrendim ![]() Unutamamamın nedeni, onun o muazzam anlatma şekliydi ![]() Portakala bir şiş takmıştı ![]() Ben anladıktan sonra o dünyayı birlikte yemiştik! ![]() ![]() ![]() Ve tabii insan hayatının en önemli evrelerinden birini, bisiklete binmeyi de ben ondan öğrendim ![]() Hüdaverdi'mi nasıl unutabilirim ![]() Kırmızı Hüdaverdi'mi ![]() Birkaç gün süreyle 4 tekerlekle dolaşan bisikletimin bir süre sonra iki tekerleğini kaybetti, çünkü babam karar vermişti: ‘‘Benim aslan kızım, bebekler gibi dört tekerliğe değil, adam gibi iki tekerliye biner ![]() Onun sayesinde yaptım, becerdim ![]() ![]() ![]() ![]() Ve yüzmeyi ![]() ![]() ![]() Bana yüzmeyi de babam öğretti ![]() Kızlar gibi kibar kibar kurbağalama yüzmeyi değil, adam gibi kulaç atmayı, kulaç atarken kollarımı kırmamayı ![]() ![]() ![]() Kolumun altından nasıl nefes alacağımı ![]() ![]() ![]() Ve tabii dalmayı ![]() Bana dalmayı da o öğretti ![]() Pek kıymetli Omega saatini atardı Akdeniz'in derin sularına, o metal saat, o berrak sularda kıvrıla kıvrıla dibe düşerdi ![]() Onun bana güvenmesi acayip gurur verirdi ![]() Cup dibe dalardım ve babamın balık kızı olarak saatini çıkarırdım ![]() ![]() ![]() ![]() Ruhumdaki göçebelik, babamdan mirastır ![]() Gezmeyi, seyahat etmeyi ![]() ![]() ![]() Atlaslarla iyi geçinmeyi, haritaları didik didik etmeyi ondan öğrendim ![]() Ülkelerin başkentlerini de sayesinde ezberledim ![]() Araba seyahatlerindeki en favori oyunumuzdu ![]() Hadi söyleyin bakalım nedir Ruanda'nın başkenti? ![]() ![]() ![]() Ama belki de en çok eğilip bükülmemeyi öğrendim ondan ![]() Babam gururludur, burnundan kıl aldırmaz ![]() Kimseye eyvallah demez ![]() Bazen grileri yok diye kızarım ona içimden ![]() Ama aslında gizli gizli hoşuma gider ![]() Onun bu hali ![]() Ve sanırım kocamın da babam gibi olmasını isterim ![]() Bütün kızlar gibi ![]() ![]() ![]() ![]() Ve bunca zaman sonra ne mi öğrendim babamdan? Şunu: Onu yeteri kadar tanımadığımı! Aslında babası bile olsa bir insanın bir insanı çözmesinin mümkün olmadığını ![]() ![]() ![]() Bir hayat yetmiyor yani ![]() Hani hep ‘‘Tanıyoruz, biliyoruz, çözdük!'' zannediyoruz ya, annelerimizi, babalarımızı, kardeşlerimizi, ablalarımızı ![]() ![]() ![]() Nah öyle! Babama dair son cümle: İkimizden biri bu dünyadan göçene kadar birbirimizi daha çok tanıyabilmemiz dileğiyle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayşe Arman |
![]() |
![]() |
|