![]() |
Onun Sesi Ta Kendisi! Ama Hangisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Onun Sesi Ta Kendisi! Ama HangisiBirlikteyken harikayız" diyerek anlatıyor genç adam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meraklanıyorum: "Sorun ne o zaman?" Sanki ezmek istermiş gibi avucunda sıkıştırdığı telefonuna bakarak yanıtlıyor beni ![]() ![]() ![]() "Telefonla konuşurken her şey değişiveriyor ![]() ![]() ![]() Gülümsüyorum ![]() ![]() Çünkü genç adamın başına gelenleri anlıyorum ![]() Çünkü daha yarım saat önce benzer bir şey yaşadığımı biliyorum ![]() Çünkü o telefon konuşmasında sevdiğim insanın (sözleri değil, hayır, hayır!) ses tonundaki küçücük bir değişiklik beni allak bullak etmeye yetmiş ve durum toparlanıncaya kadar akla karayı seçmiştik ![]() Genç adamın bu sıkıntısında geçmiş travmalarının ne kadar etkisi vardır, bilmiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Telefon bu yüzden başımızın tatıı belası! Çünkü yaptığımız yanlışı yüzümüze vuruyor ![]() *** Sevilen ve fakat yorgun bir ses ![]() ![]() ![]() Telefondaki kayıtsızmış gibi, başka önemli tercihleri varmış gibi çıkan ses mesela ![]() ![]() ![]() Nasıl da sözcüklerden çok daha keskin mesajlar taşır sırtında! Şimdi Roland Barthes'ın şu yakınmasını hatırlamamak mümkün mü? "Sevilen ve yorgun bir sesten daha iç parçalayıcı bir şey yoktur: gücü tükenmiş, azalmış, neredeyse kanı çekilmiş ses, dünyanın ta öbür ucundaki soğuk sulara gömülecek ses; silinmek üzeredir bu ses ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Haklıdır Barthes! Sevilenin sevgisinin ağır ağır solmasını sözlerinde değil sesinde hissettiğimiz konusunda haklıdır ![]() Çünkü sevilen varlığı bize taşıyan da alıp uzaklaştıran da sestir ![]() Mesafeyi var eden de yok eden de sestir ![]() O böylesine hınzır, muzır ve gizli bir güçtür ![]() Bakmayın siz; gözler kaçırılır, hareketler yanıltır, sözcükler zaten çoğu zaman yalan söylemek için vardır ![]() Ama ses öyle midir? ![]() ![]() *** Artık elimiz ayağımız kadar bizden kabul ettiğimiz telefonu bizim için aynı zamanda bu kadar ürkünç kılan da işte bu gerçektir ![]() Biz karşımızdakini görmüyor oluşumuza bağlarız rahatsızlığımızı ![]() Ama asıl sorun sesimizdedir; sesin örtülemez gerçekçiliğiyle hesaplaşmamızdaki güçlüktedir! Sevilenin sesindeki küçücük bir cıvıltı sözcüklerle ilgisiz biçimde alıp bizi umutlara, hülyalara ve en önemlisi güvenlik duygusuna taşır ![]() Ancak baygın, bitkin, kayıtsız veya "aklı başka yerde" bir ses kullandığı sözcükler ne kadar ikna edici olursa olsun yüreği bulandırır, zihni kuruntulandırır ![]() *** Ne gariptir! Bazı ayrılıklarda aşk gider, geriye sesi kalır ![]() ![]() ![]() Birkaç kahkaha, bir hıçkırık, bir daha asla öyle söylenmeyecek; sadece o sese yapışıp kalacak bir "seni seviyorum" belki ![]() ![]() Bazı ayrılıklarda ise gemiyi ilk önce sevgilinin sesi terk eder ![]() ![]() Haşmet Babaoğlu'ndan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|