![]() |
1-0 Geriden Başlıyorum Hayata |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 1-0 Geriden Başlıyorum Hayata1-0 Geriden Başlıyorum Hayata - Tayyar Yıldırım Evden çıkıp, şehrin; caddelerine, ara sokaklarına, meydanlarına, parklarına, kaldırımlarına velhasıl kalabalığın içine atınca; bir âlemden bir diğer âleme dâhil olmuş gibi hissediyorum kendimi ![]() Henüz okula gitmezken; anamızı, babamızı, Allahın verdiği yaradılış özelliklerinden kaynaklanan bir sevgiyle seviyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne Ameraika’nın nerede olduğu alakadar ederdi bizi ne de böyle bir soruyu sorabilirdik kimseye… Çin’den ve Hint’ten bahsedecek ne bilgimiz vardı ne de hayallerimiz uzanırdı oralara ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuru ekmek ile bulgur pilavı en güzel yiyeceklerimizdi ![]() ![]() ![]() Ne atımız vardı ne arabamız ![]() Bunların hepsini okullarda öğrendik ![]() ![]() Yazıma giriş paragrafında “bir âlemden diğer âleme geçiş” deyimini boşa kullanmadım ![]() ![]() ![]() Hayatım boyunca, büyüklere saygıda kusur etmemem öğretildi bana ![]() ![]() ![]() Ama “bir âlemden bir âleme” geçince, evimden, şehrin caddelerine atınca kendimi, gördüklerimden, yaşadıklarımdan iğrenir, tiksinir, nefret eder duruma gelmemi sağlayan durumlar, bana öğretilenlerin, benim de çocuklarıma öğrettiklerimin tam karşıtı olan durumlarla karşılaşmak, bütün moral değerlerimin alt üst olmasına yetiyor da artıyor bile ![]() Caddelerden akan trafiğin içinden “zikzak çeken” araç sürücüleri, daha sarı yanmadan çalınan kornalar, hız sırını kat be kat aşarak seyreden genç sürücüler… Yayalara yanan kırmızı ışığa rağmen bedenlerini caddenin ortasına atıveren insanlar… Evinde, evinin herhangi bir noktasına tükürülmeyeceğini, elindeki kâğıdın buruşturulup, salonun ortasına atılmayacağını, izmarit dolu küllüğün oturma odasının tam ortasına boşaltılmayacağını adından iyi bilen insanların, sokağa çıkınca her bir yeri çöplük olarak görmesini izah etmenin hiçbir formülünü bulamıyorum ![]() Kültürümüze, örf ve ananelerimize aykırı giyim tarzları, yaşam tarzları, konuşma tarzları, hal ve hareketler… Bakıyorum şehrin caddelerine… Gördüklerimin; ne bana öğretilenlerle benzerliği var ne benim çocuklarıma öğrettiklerimle… “Ben mi ters yöne seyrediyorum, yoksa benim dışımdakiler mi?” anlayabilene aşk olsun ![]() Eğer bana öğretilenler çağın dışında kalmış değerlerse, ben de öğrettiklerimle çağ dışılık yaşıyorsam eğer… Evet, “sanki 1–0 geriden başlıyorum hayata” ![]() ![]() Çünkü “galip sayılır bu yolda mağlup…” Tayyar Yıldırım |
![]() |
![]() |
|