![]() |
Bugün Pazara Gittim |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bugün Pazara Gittim![]() Bugün pazara gittim ![]() ![]() Sıcak mı! Sıcak bir gündü ![]() Öğle tatilinde sırf değişiklik olsun diye pazarda geçirmek istedim öğle tatilimi ![]() Kan, ter içerisinde nihayet pazar yoluna ulaştım ![]() ![]() Ucu bucu görünmeyen pazarda gezinmeye, köy havasını solumaya, taze sebze ve meyveleri tatmaya hazırdım ![]() Olabildiğince ses kulaklarımda yankılanıyor; bir kulağımdan giriyor, öbür kulağımdan çıkıyordu ![]() Belki de! sırf bu yüzden bugün halk pazarında olmak istedim ![]() Gel! Abla gel! Ayşe “taze fasulye” kadına gel! Ayşe kadın boynun kırılsın! Sözleriyle ilk irkilişimi yaptım ![]() Haydi! Bakalım anla şimdi satıcı ne demek istemişti ![]() Ama güzel espiri yapmıştı ![]() Pazarda ilginç insanların enteresan sözleri havada uçuşuyor; satıcılar birbirlerinin sözlerini tabiri caizse havada kapıyordu ![]() Taptaze sebze ve meyve tezgahlarının arasına daldım ![]() Bu ne gürültü Allah’ım! Bir yanda ağlayan bana şunu al! Bunu al! diye annelerinin eteklerine tutuşan, annelerini feryat figan çığlıklarıyla çılgına çeviren çocuklar… Bu zamanda çocuk sahibi olmak sabır isteyen bir iş! diye düşündüm ![]() Diğer yanda şeftali, domates; biber, patlıcan ne kadar diye soranlar ![]() Öte yandan yüksek sesle bağırarak, insanın ödünü koparan satıcılar ![]() Tuhaf bir dünya halk pazarı! Ama gezilmeye; görülmeye değer ![]() Pazarcıların havada uçuşan söz düellolarıyla müşteri çekme çabaları görülesi ve hatta yerinde bire bir yaşanılası bir duygu ![]() Saygısızlık asla yok! İnceden inceden dokundurma var ![]() Nerden biliyorlar? Nereden buluyorlar bu ilginç sözleri? Sanki, pazarcılık okulu var ![]() Tecrübe bu olsa gerek ![]() ![]() Hayat okulu dedikleri bu olsa gerek! İnsanı yaşadıkça; öğrendikçe pişiriyor ![]() Ağır adımlarla pazar içerisinde yürüyorum; neredeyse iğne atsan yere düşmez misali insan dolu ![]() Biraz ileride köylülerin yetiştirmiş oldukları sebze ve meyveleri, el emekleriyle yapmış oldukları kesme, tarhana, kuskus, yufka gibi yiyecekleri sattıkları tezgahları var ![]() Oraya doğru yürüyorum; her şey taptaze hormon yok gibi görünüyor ![]() ![]() Pazarın bazı yerlerinde, marketlere oranla ucuzluk hakim görünmekte! Neredeyse her şey yarı fiyatına ![]() ![]() Pazarda da görüyorum çelişkili bir dünya! Akşamüzerine doğru her şey daha da ucuzluyor ![]() ![]() Hem ucuzluk, hem tazelik, hem de gerçek fiyatında almak için insanlar pazardan alışveriş yapmayı tercih ediyorlar ![]() Halk pazarının bir de görünmeyen yüzü var ![]() ![]() ![]() ![]() Ses ve gürültü bir futbol maçındaki seslere neredeyse eşdeğer burada ![]() Bağırarak gerçek şeftali bunlar diyen bir satıcıya, sahte şeftali nasıl olur diye sorasım geliyor ![]() Çok iyi öğrenmişler pazarcı ağzını ![]() ![]() ![]() Aman Allah’ım! Burası neresi? Hayatın ta kendisi ![]() ![]() Armut görüyorum bir tezgahta ![]() Annem seviyor armut’u gidiyorum ona almaya ![]() Satıcıyla aramızda başlıyor; tatlı bir münakaşa! Oradan bir kilo armut ver abi! Üstüne neden bu kadar pahalı diyorum ![]() Abla sana olur 2,5 lira! Hayret! Benim başkalarından ne farkım var diyorum ![]() Gülüyor pazarcı ![]() ![]() Olmaz diyorum ![]() ![]() O olmaz, ben olmaz diye diye, sonunda aldım armut’u 2,5 liraya ![]() Neyse abi! Helal et hakkını dedim ![]() Helal olsun dedi; senin gibi müşteriye ![]() Eh! Ağabey ağzından bal damlıyor ![]() Oradan ayrıldım tatlı bir tebessümle ![]() Bakıyorum; her yerde aynı sözü duyuyorum ![]() Hoş bir seda var pazarda ![]() Giyim tezgahlarının olduğu yerlere doğru yöneliyorum bir anda ![]() ![]() Tek tük erkeğe rastlıyorum, onca kadının arasında ![]() Millet amma da giyime düşmüş ![]() ![]() Neyse! Uf! Uf! Burası felaket ![]() Bir anda tişört beş lira! Beğenmezsen alma abla! diye bir ses tonu kulağımın dibinde çığlık atarcasına ödümü koparıyor ![]() Eh! Kardeşim diyorum; öğle öğlen aklımı başımdan aldın ![]() ![]() Eliyle tamam işareti yaparak gülümsüyor; Tamam abla özür dilerim! diyor ![]() Daha gözden kaybolmadan, aynı ses yine pazarı inletiyor ![]() Eh! Huylu huyundan vazgeçmediği gibi, malını ve ürününü satma konusundan da vazgeçmezmiş ![]() Tam bir hayat sahnesi var pazarda ![]() ![]() Mısırcı bağırıyor; “Süt mısır 1 lira”; pamuk helvacı, çekirdekçi, simitçi, peynirci, giysi, sebze ve meyve satanlar yani neredeyse burada bütün satıcılar bağırıyor ![]() Sesi yetmemiş gibi eline megafon alıp bağıran, çığırtkanlık yapan satıcılar var ![]() Nedir bu telaş kardeşim! Programlanmış robot gibi durmadan, nefessiz kalana kadar konuşuyor; bağırıyorlar ![]() Bu güçleri nereden buluyorlar ![]() ![]() Eh! Allah güç kuvvet versin kardeşim hepimize Pazarda her kesimden insan var ![]() ![]() ![]() Bir pazarcıyla ayaküstü kısa bir sohbet ediyorum ![]() Para kazanabiliyor musunuz? Diye soruyorum ![]() Yok be abla! Nerede? Bu gördüğün insanlar var ya! Hepsi kuru kalabalık ![]() ![]() Haklı olabilir miydi pazarcı? Olabilirdi! Kendimden pay biçersem, o gün oraya Pazar havasını solumaya gitmiştim ![]() Kafama göre uygun bir şeyler bulursam da alacaktım ![]() ![]() Belki! Pazarcıda bu düşüncesinde haklı olabilirdi ![]() ![]() Ara sıra derim sizlere! Benim gibi Pazara gitmek gerek! Bugüne kadar gitmeyenlerinde pazarla, marketler arasındaki el yakan fiyatları gidip görmesi gerek! Yazan : Melodi AKÇAY |
![]() |
![]() |
|