![]() |
Gülistan Şehri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gülistan ŞehriGülistan Şehri Öyküsü - Derin Duygular - Tülay Bilgin - Duygu Seli - Yaşam Hikayeleri - Öykü Ben bir garibim, dağ taş gezerim ![]() ![]() ![]() Kimsesiz yalnızım ![]() ![]() Atımın terkisine atladım gündüz gece demeden dağları dereleri aştım bir akşam gülistan şehrini vardım ![]() Bir handa, konaklamak için yerleştim ![]() ![]() Hancı; ‘bana gül reçeli ikram etti' ![]() ![]() Gülleri görmek için kendini sokağa attım ![]() ![]() Yolcu; ‘ Allah'ım nedir bunun hikmeti ![]() ![]() Konakladığım hana döndüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Horoz sesleriyle sabaha gözlerini açtım, kalkınca dışarıdan mis gibi bir hava geldi burnuma duyar ![]() ![]() — Hancı; şimdi dışarı çık ta bak ![]() Dışarı çıktım, hava alaca karanlık, herkesin eteğinde gül var ![]() ![]() ![]() ![]() - Bizim bildiğimiz güllerden değil ![]() ![]() Güneşte yavaş yavaş yükseliyor ![]() ![]() Dikenler, kızların ellerini yırtsa da, hiç aldırmadan hızlı hızlı gülleri topluyorlar ![]() ![]() ![]() ‘Sandık içinde bir hazine burası' ![]() Bir taşın üzerine oturup, gülleri izliyorum ![]() ![]() —Muhabbet bağına girdim bugün, gülleri derdim buğun; diye türkü söylemek geliyor içimden ![]() Kızlar bana bakıp gülüşüyorlar ![]() Bir taraftan da hızlı hızlı gülleri topluyorlar ![]() Güller güneşin sıcak ışınlarına dayanamayıp yerlere dökülüp ziyan oluyor diye, güneş doğmadan toplanması gerekiyor ![]() ![]() ![]() ![]() Komşular hemen gül suyu ikram ettiler ![]() ![]() ![]() ![]() ‘Ne bereketli toprak ![]() bir an düşündüm ![]() ‘İyi ki geldim güller diyarına' ![]() - İnsan güller diyarına düşünce yediği içtiği gül oluyor ![]() ![]() Bu arada, güneş doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kızlar bir yerde toplandılar ![]() ![]() ![]() —kapıya vurdum içeri girmek istedim, önce almak istemediler ![]() ![]() —Bak oğul biz burada halı dokuruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her işin emekle olduğunu görmüş insanlar durup dinlenmeden çalışıyorlarmış ‘vay be demiş içinden' ![]() Hana dönmüş ![]() Hancı hoş geldin yolcu; - Beğendindi buraları ![]() —Beğenmem mi! ne sıcak insanları var ![]() ![]() —Hancı; boş duranı Allah'ta sevmez kulu da ![]() Yolcunun bir günü kalmış ![]() —Daha karar vermedim ![]() ![]() —Hele sen benim bir karnımı doyur da, aklım başıma bir gelsin ![]() —Hancı bizim buranın tandır kebabı meşhurdur, dur hele sana bir ziyafet çektireyim, misafirlik bitmeden ![]() ![]() ![]() Odasına istirahata çekildim ![]() ![]() ![]() ![]() Ömrümü bereketli kıl Allah'ım ![]() ![]() Gülistan şehrinde kalmaya karar verdim ![]() Sabah gün doğarken kalktım ![]() ![]() Hancıya gittim ![]() — Bana bir iş ver ben burada kalmak istiyorum dedim ![]() —Hancı — benim işim zordur ![]() —Yolcu: —Hangi iş kolay ki? Bende onlar gibi olmak istiyorum ![]() —Tamam, bir deneyelim ![]() ![]() Hiç hissetmediğim duyguları hissediyordum ![]() Avluyu Süpürürken ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kalbi ona, bu aşktandır dedi ![]() Bir de baktı işi bitmiş ![]() —Hancı yanıma gel ![]() Yolcu emir almaya alışık değil ama ![]() — Çarşafları değiştir bakalım ![]() Kirli çarşafları alıp yerine yenisini sererken bir anda her şeyin durmadan yenilendiğini fark ettim ![]() ![]() ![]() Kirlenen çarşaflar temizleriyle yenilenirken, ben kendimi yeniliyor muyum diye düşündüm ![]() Yüce güç insanlara her an güzellikler bahşediyor ![]() ![]() Dünya'da sarıldığın ne varsa, aşkla sarılınca dikeni, insanın canını yakmıyor ![]() Mesela hiç emir almaya alışık değilken, emir almak hoşuma gitmeye başladı ![]() ![]() —Çarşafları değiştirdim ![]() ![]() —Şimdi mutfağa in geliyorum ![]() Hancı patatesleri etleri yolcunun önüne verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öğle vakti oldu yemek saati gelmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akşam oldu ![]() ![]() Hancı yolcunun odasına bir demet gül gönderdi ![]() - Odam mis gibi gül kokuyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ‘Gerçek aşk nedir? Sordu kendine' ![]() Yorgunluktan bitkin düşmüştüm ama duasını hiç bırakmıyordum ![]() ![]() ![]() ![]() Gün doğmadan kalktım gül bahçelerine gittim gülleri seyrettim, kokladım, ciğerlerimi mis gibi havayla doldurdum ![]() ![]() ![]() Hancı: atların bağlandığı yeri temizle ![]() Atların güzelliği, onun atlarla arasında bir bağ oluşturdu ![]() Atlara olan ilgisi, kendine tek ve düzenli yapacağı iş seçiminde yardımcı oldu ![]() Koşarak hancının yanına bir nefeste gittim, — hancı başı ben sizden sadece atların bakım görevini istiyorum ![]() Hancı: —Zeki delikanlısın ![]() ![]() Şimdi işine dön ![]() Atların tımarı, bakımı, yemlenmesi, sulanması derken yaptığım iş beni mutlu ediyordu ![]() Bir söz var ki aklından hiç gitmiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Atın biri o anda kişneyerek bir çifte indirdi ama olduğu yerde bayıldı kaldı ![]() ![]() ![]() — Ne oldu bana diye sordum? Atın çiftesi seni öldürüyordu! Kendimi yatağa bıraktım ve bir ay sonra iyileşe bildim ![]() ![]() ![]() Gülistan şehrinin gül mevsimi bitmişti ![]() ![]() - Gezinirken kötü bir koku geldi burnuma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşlı bir adam geçiyordu, sordu ne yapıyorsun? Güllerin haline ağlıyorum ![]() ![]() ![]() —Üzülme! Güllerin gül yağı oluyor şişeleniyor nice insanlar onunla misk kokuyor ![]() —Beni oraya götürür müsünüz? Gülleri, gül yağı olmuştu ama özü gibi değildi ![]() Kendi bu şehre geldiğinde güller gibiydi, şimdi öyle değildi, her şey hızla değişiyordu ![]() Güllerde öyle olmuştu ![]() Yaşlı adama, teşekkür edip oradan ayrıldım ![]() ![]() Atlarını tımarladı ![]() O gün üzgündü ![]() ![]() — Yolcu sana ne oldu dedi ![]() Yolcu: - Güllerim soldu ![]() —Hancı: Üzülme sana bir gül diyarı söyleyeyim mi ![]() ![]() — Sabredeceksin ![]() — Bir şartım var buraya geri döneceksin ![]() — Sahi sen kimlerdensin? — Ben kimsesiz bir garibim ![]() — Hancı - -Sen aslı pak nesli pak birisine benziyorsun ![]() — Hancı —Orası çok uzak, atla bir ayda ancak gidersin ![]() ![]() ![]() Akşam oldu ![]() ![]() ![]() ![]() Yolcunun gül aşkı onu yine yollara düşürmüş ![]() ![]() Hancı ve gül şehrinin gül insanları bir tas su dökmüşler yolcuyu yol edip, dua etmişler ![]() At sırtında uzun bir yolculuk başladı ![]() ![]() ![]() ![]() Gündüzleri yol alıyorlar geceleri dinleniyorduk ![]() ![]() Yolcunun kalbinden sesler ![]() ![]() Yollar, yeşil bağlar, sıralı dağlar geçtiler ![]() Haftalardır at üstünde yolculuk yapıyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaldım bir başına, her zamanki gibi ![]() ![]() ![]() ‘ Burada biraz dinleneyim, öyle devam edeyim' diye düşündüm ![]() —Sordular: nerden gelir nereye gidersin yolcu? —Gülistan şehrinden, Bilvanise giderim ![]() —Yolun az kalmış, orası bir derya ![]() —Nasıl? —gidince erersin muradına ![]() ![]() Sabah oldu ![]() ![]() ![]() ![]() Ulu çınarlar beni hep çok etkiler ![]() ![]() ![]() Tekrar yoluna devam ettim ![]() ![]() —Yolcu: bir köylüye sordu ![]() —Bilvanis köyü ![]() Attan indim bir kapıdan girdim ![]() ![]() Gül kokusu etrafı sarmış ![]() —Âşıklar ölmez diyerek ![]() ![]() Yolcu; şaşırdım! Güle âşık olduğumu nerden bildiler ![]() Bir oda, gösterdiler, bir dinlen hele dediler ![]() ![]() —Hadi hazır mısın? Gidelim ![]() —Hazırım —Bir odaya girdik beni rüyamda döven kişiydi bu ![]() ![]() Çok şaşırmıştım ![]() ![]() ![]() - —Zikir etmek kalbi ıslah etmektir ![]() ![]() —Zamanın nasıl geçtiğini anlamadım ![]() ![]() Kâselerden tahta kaşıkla çorba içtik ![]() ![]() Her kez bir işle meşgul oluyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beni yanına çağırıp bana —sözünde durmalısın ![]() — Hadi hayırlı yolculuklar Allaha emanet ol ![]() Benim söz verdiğimi nerden bilmişti, dilim tutuldu bir an şok oldum ![]() —Hancıya da selamımızı götür ![]() Hemen hazırlandım gül sandığımı aldım yola koyuldum ![]() ![]() Gitmek içimden hiç gelmiyordu, mecburum gitmeye ![]() ![]() ![]() Bir köye gece vakti girdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eyvah! Benim yolculuğum uzayacak, diye düşündüm ![]() ![]() Yoksa ona damı bir şey olmuştu? Diye tam kalbimden geçirdim, atım camdan yanıma geldi ![]() ![]() Yaşlı adam bana çorba ikram etti, köyde içtiğim çorbanın aynısıydı ![]() —Bana seni buraya atın mı getirdi diye sordu? Evet dedim ![]() —Şimdi iyileştin, yoluna devam ede bilirsin ![]() Yaşlı ebeyle helalleştim ![]() ![]() Yolculuk başladı ![]() ![]() İçim yanıyordu bu ateş nedir acaba, hastalıktan mı kalmıştı diye düşünürken ![]() ![]() Yüreğimden hiç eksik etmediği dualarımı, oradan oraya aşkla savruluyordum ![]() ![]() ![]() ![]() Kalbide kor gibi yanmaya devam ediyordu ![]() ![]() ![]() Yemeğini yedi ![]() ![]() Gül şehrine az kalmıştı uzaktan görünüyordu ![]() Gece olmuştu, odasına girdi bir türlü uyku tutmuyordu ![]() ![]() ![]() Sabah oldu hancı —Hoş geldin, yalnız geldin dedi ![]() Yolcu daha hiç azını bile açmamıştı ![]() ![]() —Hoş bulduk ![]() — Selamlar getirdim o diyarlardan sana, —Aleykümselâm Yolcu: Arkadaşım uzun yolculuğa dayanamadı ![]() —Başın sağ olsun —Dostlar sağ olsun ![]() —Kimi kimsesi yok muydu? Hancı —Senin gibi kimsesizdi ![]() Hancı: —Sana güzel bir yemek getireyim, yemeğini ye aklın başına gelsin ![]() Yemeğimi yedim, işimin başına döndüm ![]() ![]() ![]() Atları tımarlamayı çok özlemişim ![]() Kış geliyor hava soğuyordu ![]() —Hancı: — Senin başını bağlamanın zamanı geldi ![]() ![]() Çalıştı çabaladı zor kış şartları yolcuyu hiç sarsmıyordu çünkü o âşıktı ![]() Hancı yolcuya bir gün ocak başında gülün hikâyesini anlattı ![]() ![]() ![]() —O kokuya ve güle neden âşık olduğumuzu; anladın mı? Sen özüne âşıksın oğul ![]() Sanır mısın âşık ne huri ister ne cennet, âşık Cemalullahı ister ![]() ![]() ![]() ![]() Yolcu: Daha da, anlamlanıyor hayatım ![]() Bülbül güle âşıkta niye âşık olduğunu bilmiyormuş meğer ![]() Günler aylar bir birini kovalarken ![]() Yaz geldi ![]() ![]() Güller açmış, bülbüller dalında şakıyordu ![]() ![]() Bir gün gül bahçesine gitmek için yola koyuldum kar buz çeşmesinden buz gibi su içtim ![]() Kızlar gülüşüyorlardı kulağıma istemeden, fısıltılar geldi ![]() ![]() ![]() Kızı çok hastaymış ![]() Oradan ayrıldım gül bahçesine indim ![]() ![]() Yüzünde şeffaf bir örtü vardı ![]() ![]() ![]() ![]() Bende hana döndüm ![]() ![]() —Hancı: — Oğul işin zor ![]() —Allah büyüktür baba ![]() Gülizar o günden sonra yavaş yavaş iyileşmeye başladı babası buna çok sevindi ![]() Hancı, Gülizar'ı istemeye gitti ama nafile ![]() ![]() ![]() Yolcu yaratanına sığındı bu işi bir tek rabbinin emriyle olacağını biliyordu ![]() İyileşmek üzereyken, Gülizar yeniden ağır hastalanmaya başladı ![]() ![]() ![]() Bak bey kızımızın hayatını o delikanlı kurtarmaya başlamıştı gel kızı, istemelerine izin verelim ![]() Bir kızı vardı, oda çok değerliydi ![]() ![]() Hancıya; ulağıyla haber gönderdi ![]() ![]() Yolcu şaşırdı! Bu kadar çabuk beklemiyordu ![]() —Hancı hemen hazırlanalım ![]() ![]() Yolcu odasına gitti gül sandığını aldı ![]() ![]() Karşılaştığı gül bahçesine gidip gül derdi ![]() Kızı istemeye gittik ![]() ![]() ![]() Hediyeleri Gülizar'a sundular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gülizar'ın babası hemen bir deve kesilmesini emretti ![]() Deve yatırıldı, babayiğitçe bir pehlivan deveyi bir çırpıda kesti ![]() — Mübarek olsun ![]() ![]() — Tencereler kuruldu kazan kazan yemekler pişti ![]() ![]() Gülizar iyice iyileşmişti ![]() Gülizar'ın babası ve benim manevi babam, düğün hazırlıkları yaptılar ![]() ![]() ![]() Bu hayatı kabul etmem kolay olmayacaktı ![]() - Gülizar'ın o dantelâ güzelliği karşısında mağlup oluyordum ![]() ![]() Hancı; üzgün elinden bir şey gelmiyor ![]() ![]() Hancı: —Birde, Gülizar'la konuşsan ![]() hemen hazırlandım Gülizar'la konuşmaya gittim ![]() ![]() ![]() Yolcu: —Gülizar; senin fikrin benim için önemli ![]() Gülizar: —senin için uygun olursa evet istiyorum ![]() Gül şerbetini içti ve izin istedi ![]() Yolcu —Kararımı verdim ![]() ![]() Buna en çok sevinen ![]() ![]() Kırk gün kırk gece düğün oldu ![]() ![]() Gülizar'la yolcu, dünya evine girdiler ![]() ![]() Gülizar'ın çocuğu olmuyordu ![]() - Gülizar için büyük bir gül bahçesi yaptım ![]() ![]() ![]() Yolcu; Bunun yanı sıra ağa babasının işlerini de yapıyordu ![]() Yolcunun hep sol yanı acıdığında, köy aklına geliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yıllar geçti annesi vefat etti ![]() ![]() Gülizar: —‘Sen olmasan bu acılara katlanamazdım iyi ki varsın yanımdasın' ![]() Büyük bir servet yükümlülüğü ağır geliyordu ama yolcu dualarını hiç eksik etmiyordu ![]() Dualarına rağmen ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüreğimin acısı iyice artmıştı ![]() ![]() Gülizar'la otururken bir kış akşamı ona hayatımı anlattım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yollar bu defa çarçabuk meşakkatsiz geçmişti ![]() ![]() ![]() Mis gibi manevi bir hava ![]() ![]() ![]() Bana senin dönmen lazım dediler ![]() ![]() ![]() ![]() Gülizar'ın içinde bir sıkıntı vardı ![]() ![]() ![]() Yolcu yolun sonuna yaklaşmıştı, bir an atının üzerine düştü ![]() Atı eve kadar geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gülizar bu haberi yolcuya söylemek için kabristana gitti ![]() Sevgililer sevgilisi göç etti dedi ![]() O günden sonra gül bahçesi yeşermedi ![]() ![]() Gülizar Aşkı Yolcudan öğrenmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tülay Bilgin |
![]() |
![]() |
|