![]() |
Peri Kızıyla Çoban Hikayesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Peri Kızıyla Çoban HikayesiPeri Kızıyla Çoban Hikayesi Çok eski zamanda, - Oğuz Han Hükümdarmış ![]() ![]() Bu nazlı peri kızı, Bu güzellik yıldızı, Her gönülde bir sızı Bırakarak yaşarmış ![]() Issız dağlarda gezer, Yokmuş izinden eser, Bazen göründüğü yer, Bir sihirli pınarmış ![]() Yüzü penbe bir şafak, Gülse güller açacak ![]() ![]() ![]() Dostları çobanlarmış ![]() Bu kız öyle güzel ki: Çıldırtır aşkı belki ![]() ![]() Cefa imiş adeti! Hiç yokmuş merhameti ![]() ![]() Vururlurmuş kalbinden, Bir kere onu gören, Aşıkları tahminen, Gür saçları kadar mış ![]() Gençlerin yüzü solmuş, Gözleri yaşla dolmuş ![]() ![]() ![]() ![]() Ulu Hakan Oğuz Han, Bu kızı merak eder, Görmek ister yakından ![]() Çağırtır yanına ![]() ![]() Sevimli kız, güzel kız! Dağ başlarında yalnız Yaşıyorsun, bu neden? Bu güzelliğinle sen Bir sihirli güneşsin! Sevimli kız, güzel kız! Tek yaratmaz, Tanrımız Kimseyi tabiatte ![]() Var bir eşin elbette, Sen de birine eşsin! Kız, böyle tek yaşamak Yaraşır mı -hele bak! - Senin gibi güzele? Gel, karış artık 'El'e; Neslimiz güzelleşsin! Kız der ki: Ulu Hakan, Ben de sevdim bir zaman ![]() Vaktile genç bir çoban Sevgilimdi, eşimdi; Yalnızım fakat şimdi ![]() Dağlarda bahtiyar, şen, Sevişerek yaşarken Bir söz onu incitti; Bana darıldı gitti ![]() Ne kendi geldi geri; Ne duyuldu haberi ![]() ![]() Tek yaşayan bir kızım ![]() Hakan -düşünür biraz- Der: Bu doğru olamaz! Senin gibi güzel kız, Daima böyle yalnız, Dağ başında yaşar mı? Kız der ki: Çare var mı? Ben bir eşsiz güneşim, Gösterin nerde eşim? ![]() ![]() Şu geniş göklerdeki Yıldızlardan daha çok, Fakat istediğim yok ![]() Bulunmaz içinizde ![]() Hakan der ki: Ne zarar, Bulunmasa da, arar; Şüpheden kurtuluruz ![]() Sen cevap ver, buluruz İstediğini belki ![]() ![]() ![]() Kız der: O halde peki! Kimlerse beni seven, - Haber verin şimdiden - Deneyim onları ben Bir sihirli oyunla ![]() Cevap verirse ![]() ![]() Bu haber, dalga dalga Dağılır ortalığa ![]() ![]() ![]() - Hep birden genç, ihtiyar - Kapılıp ümitlere: Toplanırlar bir yere ![]() Ufka doğan bir yıldız Gibi, yüksek bir gurur İçinde gelir, durur ![]() Değişir şekli kızın: Kuş olur, çiçek olur, Bazı kelebek olur ![]() İnci olur saçılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aşıkları hep birden, Şaşırıp kalır buna ![]() ![]() ![]() Kız: 'Artık ne çare! ' der; Hakana veda eder ![]() Ayrılacağı zaman; Ta uzaktan bir çoban -Gözleri dolu yaşla- Helecanla, telaşla Koşar; huzura girer: 'Ruhsat olursa eğer, 'Taliimi deneyim! 'Sormayın; kimim, neyim ![]() ![]() 'Bir sevda havasile, 'Bir hicranın yasile, 'Aşarak yüce dağlar, 'Gezerken diyar diyar; 'Ansızın bu haberi 'Duyunca döndüm geri ![]() ![]() ![]() Hakan der ki o zaman: Küstahlık etme çoban! Bu kız senin ufkuna Doğacak güneş değil ![]() ![]() Bu peri kızı için Bir lekedir, bir züldür ![]() Kız der: O da gönüldür, İncitmeyiniz sakın, Ben razıyım bırakın ![]() Dururlar kızla çoban Karşılıklı o zaman ![]() Kuş olur; uçup konar Hakanın otağına ![]() Çoban bakar, ah eder; O da bu sihri meğer Biliyormuş eskiden ![]() Bu güzel kuşu alır, O anda kucağına ![]() - Bu birinci imtihan ![]() Kuş silkinir ansızın, Değişir şekli kızın: İnci olur bu sefer ![]() Hakanın ayağına ![]() İnciyi kucağına ![]() - Bu ikinci imtihan ![]() İnci yanar ansızın, Değişir şekli kızın: Her inci bu sefer de Bir başka çiçek olur ![]() Canlanır hemen, yerde Boş kalan sedefler de Birer kelebek olur ![]() Bir yanda, öyle renk renk Açılırken çiçekler; Bir yanda, titreşerek Dolaşır kelebekler ![]() ![]() - Bu sonuncu imtihan ![]() Sen, beni ta eskiden Sevip sonra terkeden Vefasız sevdiğimsin ![]() Bunu artık iyi bil: Eş olmam mümkün değil Sen gibi vefasıza ![]() Çoban; gözünde yaşlar, O zaman nakle başlar Macerasını kıza: 'Sevda, o bir peridir, 'Karar etmez yerinde ![]() 'Gönül ki serseridir, 'Dolaşır izlerinde ![]() 'Sevda, o gizli bir ok, 'Görünmez kanatmadan ![]() 'Kavuşmanın tadı yok, 'Ayrılığı tatmadan ![]() 'Ben ki, pek çok ağladım, 'Gezdim hicrana giden 'Yolları adım adım ![]() 'Beni artık yeniden 'Hicrana atma, güzel, 'Yeter ağlatma, güzel! 'O her derde tahammül 'Gösteren deli gönül; 'Kah eder dünyaya naz, 'Her dakika bulunmaz 'Bir halde, bir kararda ![]() 'Sevdiği zamanlarda 'Gül yaprağından ince! ![]() ![]() 'Bir sitem işitince 'Yaralanır derinden, 'İncinir her yerinden ![]() 'Bir gündü ![]() ![]() 'Dağıldı hep sevincim ![]() ![]() ![]() 'Elveda artık! ![]() ![]() ![]() 'Tahammül edemedim 'Bir söze, bir siteme ![]() 'Düşün ki: Terketmeme, 'Yine aşkımdı sebep ![]() 'Serseri, dünyayı hep 'Dolaştım adım adım; 'Bir teselli aradım ![]() 'Bulamadım kimsede ![]() 'Bir günah ettimse de, 'Şimdi işit ahımı, 'Bağışla günahımı 'Düştüğüm aşka, güzel! 'Sebep yok başka, güzel! 'Deniz geçtim, dağ aştım; 'Haylı sene dolaştım, 'Bahtım kara, saçım ak, 'Ne şekle girmişim bak! 'Başımın tacı güzel, 'Halime acı güzel! Oğuz Han: Artık yeter; Bu gamlı sözlerle, der, Beni ağlatacaksın! Şüphe etme ki çoban, Sevdiğinin her zaman Affına müstahaksın! Var mı kızım, sen de bak, Bir başka eş olacak Senin gibi güzele! Elverir bu ayrılık! Gelin birleşin artık! Haydi verin elele! Geçsin neşe, eğlence İçinde hep gününüz! Tamam kırk gün, kırk gece Yapılsın düğününüz ![]() İşte hemen o günü Başlayan bu düğünü 'Felek' dedikleri pir Görünce, girmiş denir Yeniden bir yaşıma! Bu düğün öyle uzun, Sevinçli bir düğün ki; Bu, o şerefli gün ki: Darısı yurdumuzun Güzelleri başına! Orhan Seyfi Orhon |
![]() |
![]() |
|