![]() |
İnci |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İnciYüzlerce sene evvel çok güzel bir kız varmış ![]() Ayağına kapanıp bütün gençler yalvarmış Bu eşi bulunmayan güzeli almak için ![]() Erimişler aşk denen alevden için için, Güneşin sızağıyla eriyen karlar gibi; Hepsinin bu sevdadan hicran olmuş nasibi ![]() ![]() ![]() Böyle yaşıyorlarken dünyalarına küskün, Güzel kız davet etmiş aşıklarını bir gün ![]() Demiş:"Elbet veremem gönlümü hepinize, Fakat bir müsabaka açıyorum ben size: En güzel en kıymetli inciyi bana her kim Getirirse onunla artık evleneceğim ![]() ![]() ![]() Aşıklar mallarını feda edip satmışlar, Dört taraftan en büyük inciyi aratmışlar ![]() Yüzlerce sene evvel bir saz şairi varmış; Bu gencin de gönlünü o kızın aşkı sarmış ![]() Aklını alıvermiş gök ela renkli gözler; Her dakika biricik sevgilisini özler, Her dakika ağlarmış, sızlarmış, ah edermiş; perişanmış, mahzunmuş, derbedermiş ![]() ![]() Duymuş müsabakayı bu aşık da nihayet, "İnci nedir" diyerek o anda etmiş hayret ![]() Çünkü o ana kadar inciyi bilmiyormuş ![]() "İnci nasıl şey?" diye bir ihtiyara sormuş: "Ben onu hiç görmedim gezdim de diyar diyar ![]() Demiş ki zavallıya gülümseyip ihtiyar: "Güzel bir taştır inci, kadınların süsüdür; Durduğu yer onların açık, beyaz göğsüdür ![]() Denizden çıktığından pahalıdır gayetle ![]() ![]() Bu sözleri duyunca aşık bakar hayretle, Der ki:"Ben deniz nedir, onu da bilmiyorum ![]() İhtiyar denizi de anlatır: "Dinle yavrum, Bu öyle bir susur ki ufuğa kadar açık, Bazen dalgalar kıyısında ufacık; Bazen fırtına çıkar, hava olunca lodos, Deniz birden kudurup kayalara vurur tos ![]() Sen karada gezmişsin belli bu yaşa kadar ![]() Bu dağların ardında çok uzak bir deniz var ![]() Pek merak ediyorsan yürü, memleketler aş ![]() Saz şairi, bu sözler bitince, yavaş yavaş Denizi bulmak için seyahate koyulur; Uzun yollar üstünde harap olur, yorulur ![]() Nihayet gök toprağa ışığını dökerken Bir sahile yaklaşır, henüz şafak sökerken ![]() ![]() ![]() ![]() Aradan bir yıl geçip nihayet mühlet bitmiş, Aşıklar akın akın kızın yanına gitmiş ![]() Hepsi de dizilmişler önüne birer birer; Ellerinin üstünde donuk, beyaz inciler ![]() Güzel kız seyre dalmış,oturarak yerine; İpek elbisesinin uzun eteklerine Bütün delikanlılar koymuş hediyesini! Gözlerini açarak herkes kesmiş sesini: "Acaba hangisini kabul edecek ?"diye ![]() Dışardan bir gürültü duyulmuş o saniye: "Bırakın muradıma ben bugün ereceğim, Bırakın sevgilime inciler vereceğim ![]() ![]() ![]() "O da getirsin" diye güzel kız vermiş izin, Şair içeri girmiş tereddüt etmeksizin ![]() Anlatmış kalbindeki sızlayan bir yarayı, Anlatmış uzun uzun bütün bu mecarayı ![]() "Ben bir şair aşıkım, elimde bir kırık saz, Yapyalnız yaşıyorum, derdim çok, sevincim az ![]() O güzel gözlerine bir pınar gibi gönlüm Yıllarca aka aka tükendi tahammülüm ![]() Fakat seni unutmak gelmiyordu elimden ![]() Ve bir gün işittim ki inci istemişsin sen ![]() Ama bu ana kadar görmemiştim ben onu, Öğrendim bu incinin denizde olduğunu ![]() Deniz nerde diyerek arıyordum bu sefer; Aşkının kuvvetiyle aştım dağlar tepeler ![]() Nice ülkeler gezdim nice dağlar dolaştım, Bir sabah sonu gelmez bir denize ulaştım: Güneş içinden doğup içinden batıyordu; Sular arzın üstüne yaslanmış yatıyordu ![]() Rüzgar yavaş esiyor,engin sessiz, durgundu; Vücudum aylar süren yolculuktan yorgundu ![]() İndim büyük denizin o büyük sahiline İncileri topladım ,uğraşıp didinerek ![]() Aşıkın sözlerini dinlerken kadın erkek; Şair omuzundaki bir torbayı uzatmış, Yere bağını çözüp, incileri boşaltmış ![]() Fakat o anda herkes kahkahalarla gülmüş: Çünkü inci yerine çakıl taşı dökülmüş ![]() Güzel kız genç aşıka demiş: "Bunu iyi bil: Bu, parayla alınan incilere mukabil, Senin çakıl taşların pek değerlidir elbet; Şair! Yaşayacağım seninle ilelebet ![]() ![]() Nazım Hikmet |
![]() |
![]() |
|