Beklenen Şiirinin Hikayesi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Beklenen Şiirinin HikayesiBeklenen Ne hasta bekler sabahı, Ne taze ölüyü mezar Ne de şeytan, bir günahı, Seni beklediğim kadar Geçti istemem gelmeni, Yokluğunda buldum seni; Bırak vehmimde gölgeni, Gelme, artık neye yarar? (1937) Necip Fazıl Kısakürek ![]() ![]() BU ŞİİRİN HİKAYESİ![]() ![]() ![]() Üniversiteli delikanlı Kolejli kıza bir voleybol maçında rastladı Okul salonundaydı maç Tribünsüz, minik bir salon![]() Seyircilerle, oyuncular arasında, sahanın çizgisi vardı sadece![]() O kadar yakındılar![]() Delikanlı, bu tatlı, bu güzel, bu dünyalar şirini kızı ilk defa görüyordu takımda ![]() Hoşlandığını, fena halde hoşlandığını hissetti Az sonra bir şeyi daha hissetti Uzun zamandan beri maçı değil, o güzel kızı izlediğini![]() Kız servis atarken hemen önünden geçti Göz göze geldiler![]() Kız gülümsedi![]() Delikanlı, çok popülerdi o yıllarda![]() Kız onu tanımış olmalıydı Kim bilir, belki kız da ondan hoşlanmıştı![]() Belki de delikanlı öyle olmasını istediği için ona öyle gelmişti![]() Set değişip, takım karşıya gidince, delikanlıda yerini değiştirdi, o da karşıya gitti![]() Üçüncü sette tekrar eski yerine döndü![]() Kızda gidiş gelişleri fark etmişti galiba![]() Bir defa daha gülümsedi Manidar![]() 'Anladım' der gibi bir gülümseyişti bu ![]() Delikanlı o hafta boyu hep bu dünyalar şirini kızı düşündü![]() Pazar günü, sabahın köründe kalktı, erkenden oynanacak maçı, ne maçı canım, o dünyalar şirini kızı görmek için![]() Delikanlı artık kızın hiçbir maçını kaçırmıyordu Dahası ![]() Ankara Koleji'nin her dağılış saatinde, okul civarında oluyordu, onu bir kez daha görmek için![]() Karşılaştıklarında, hafif çok hafif bir gülümseme, çok minik bir baş eğmesi ile selamlaşır olmuşlardı![]() Bir defasında, yaptığına sonra kendisi de günlerce güldü![]() O gün gene tesadüfmüş gibi, okul dağılımı kızın karşısına çıkmış, gülümseyerek selamlamış, sonra arka sokaklara dalıp, yıldırım gibi koşarak, bir blok ötede gene karşısına çıkmıştı![]() Kız bu defa, iyice gülmüştü![]() Karşısında, sözüm ona ağır ağır yürüyen, ama nefes nefese delikanlıyı görünce![]() Delikanlı, voleybol takımının kaptanını iyi tanıyordu Arkadaştılar Sonunda bütün cesaretini topladı, kaptana açıldı![]() O kızdan fena halde hoşlanıyordu Galiba kız da ona karşı boş değildi Bir yerde,bir şekilde tanışmaları gerekiyordu![]() O zamanlar, bu işler böyle oluyordu çünkü![]() Kaptan: 'Tabii' dedi![]() 'Bu hafta sonu güzel bir konser var Biz onunla gitmeye karar vermiştik zaten Sen de gel Hem konseri birlikte izleriz, hem de tanışırsınız![]() ' 'Mutluluk işte bu olmalı' diye düşündü delikanlı 'Mutluluk işte bu![]() ' Ve konser gününe kadar geceleri hiç uyuyamadı![]() Konser gününü de hiç ama hiç unutmadı![]() O ne heyecandı öyle![]() Konserin verildiği sinemanın kapısında tanıştılar![]() El sıkıştılar![]() O güzel ele dokunduğu anı da hiç unutmadı delikanlı![]() Kaptan, salona girdiklerinde, ustaca bir manevra daha yaptı Delikanlı ile dünyalar şirini kız yan yana düştüler İnanamıyordu delikanlı![]() Onunla nihayet yan yana oturduğuna, onun sıcaklığını hissettiğine, onun nefesini duyduğuna inanamıyordu![]() Biraz önce tanışırken tuttuğu el, bir karış ötesinde öylesine duruyor, delikanlı, sahnede dünyanın en romantik şarkısı söylenirken ki, o an dünyanın bütün şarkıları dünyanın en romantik şarkısıydı ya, o eli tutmak için öylesine büyük bir arzu duyuyordu ki içinde![]() Ama uzatamıyordu işte elini![]() Her şey böyle iyi giderken, yanlış bir hareketle, onu ürkütebileceğinden, incitebileceğinden öylesine korkuyordu ki![]() Sonunda dayanamadı, sanki kolu uyuşmuş gibi, uzandı![]() Kolunu kızın koltuğunun arkasına koydu![]() Kızın omzuna değil![]() Koltuğun üzerine![]() Sonra kız arkaya yaslandı![]() Birkaç saç teli, delikanlının elinin üzerine dokundu![]() Kalbi yerinden fırlayacak gibi atıyordu artık genç adamın ![]() Dünyalar şirini kızın saçları eline dokunuyordu çünkü![]() Konserden çıkarken, kız, şakalaştı![]() 'Sizi her maçımızda görüyoruz Alıştık nerdeyse![]() Yarın Adana'da maçımız var![]() Gözlerimiz sizi arayacak![]() ' Hayır, aramayacaktı ![]() Delikanlı o anda kararını vermişti çünkü![]() Cebinde onu otobüsle Adana'ya götürüp getirecek, hatta öğle yemeğinde bir de Adana kebap yedirecek kadar para vardı![]() Gece yarısı kalkan otobüse bindi![]() Sabah erkenden Adana'ya indi Maç saatine kadar başı boş dolaştı Salona erkenden girdi, en ön sıraya tam servis köşesine en yakın yere oturdu![]() Takımlar sahaya çıkarken, salondaki en heyecanlı seyirci oydu Maç falan değildi sebep tabii![]() İlk sette kız farkında bile değildi onun![]() Nerden olsundu ki![]() İkinci sette öbür tarafa gittiler![]() Döndüklerinde, üçüncü sette kız fark etti delikanlıyı![]() Yüzünde çok ama çok şaşkın bir ifade, biraz mutluluk, biraz da gurur vardı sanki![]() Ankara'nın hele Kolej'de çok popüler bu delikanlısının onun için ta oralara geldiğini bilmenin gururu![]() Maç bitti Kız soyunma odasına, delikanlı garajlara gitti Tek kelime konuşmadan![]() Konuşmaya gelmemişti ki![]() Kız 'Keşke orada olsaydın' demişti O da olmuştu işte![]() Hepsi o![]() Ona o kadar çok şey söylemek istiyordu ki aslında ![]() Bir gün üniversite kantininde gazete okurken, iç sayfalarda bir şiire rastladı Daha doğrusu bir şiirden alınmış bir dörtlüğe![]() Söylemek istediği her şey bu dört satırda vardı sanki![]() Bembeyaz bir karta yazdı o dört satırı![]() Öğleden sonrayı zor etti, Kolejin önüne gitmek için![]() Kızın karşıdan geldiğini gördü Koşarak yanına gitti 'Bu sana' diye kartı eline tutuşturdu ve kayboldu ortadan, kız, dizeleri okurken![]() 'Ne hasta beklerdi sabahı Ne taze ölüyü mezar Ne de şeytan bir günahı Seni beklediğim kadar! ![]() ' Ertesi gün öğleden sonra, tarif edilemez heyecanlar içinde Kolej'in önündeydi gene ![]() Kız karşıdan geliyordu![]() Bu defa yanında arkadaşları yoktu Yalnızdı![]() Yaklaştığında işaret etti delikanlıya![]() Gözlerine inanamadı genç adam![]() Onu yanına mı çağırıyordu yoksa![]() Evet, çağırıyordu işte![]() Kalbinin duracağını sandı yaklaşırken![]() 'Sana bir şeyler söylemek istiyorum' dedi kız![]() O da heyecanlıydı, belli![]() 'Bak iyi dinle ![]() Dünkü satırlar için çok teşekkürler![]() Herhalde hissettin, ben de senden hoşlanıyorum Ama senden evvel tanıdığım birisi daha var Ondan da hoşlanıyorum ve henüz karar veremedim, hanginizden daha çok hoşlandığıma![]() Ve de şu anda, onu terk etmem için bir sebep yok ' 'O zaman karar verdiğinde ve de eğer seçtiğin ben olursam, hayatında başka kimse olmazsa, ara beni' dedi delikanlı ikiletmeden ![]() Ayrıldı kızın yanından![]() Bir daha voleybol maçına gitmeden, bir daha okul yolunda önüne çıkmadan![]() Bir daha onu hiç görmeden![]() Yıllarca sonra Levent'in söyleyeceği şarkıdaki Sezen'in sözlerini o, o zaman biliyordu sanki Aşk onurlu olmalıydı![]() Günlerce, haftalarca, aylarca bekledi![]() Tıpkı, kıza verdiği o dörtlükteki gibi bekledi![]() Hastanın sabahı, seytanın günahı beklediği gibi bekledi![]() Heyecanla bekledi Hırsla, arzuyla bekledi Umutla, umutsuzlukla bekledi Bazen öfkeyle bekledi![]() Ama bekledi![]() Başka hiç kimseye bakmadan, başka hiç kimseyi bulmadan bekledi Bir gün bir şiir antolojisinde şiirin tamamını buldu ![]() İki dörtlüktü şiir aslında![]() İlki kıza verdiği![]() Bir ikinci dörtlük daha vardı o kadar![]() O dörtlüğü de bir kartın arkasına dikkatle yazdı![]() Cebine koydu![]() Bekleyiş sürüyor, sürüyordu ![]() Okullar kapandı, açıldı![]() Aylar, aylar geçti![]() Bir gün delikanlı kızı aniden karşısında gördü![]() 'Günlerdir seni arıyorum' dedi kız 'Günlerdir seni arıyorum İşte sana haber![]() Artık hayatımda hiç kimse yok!![]() ' 'Yaa' dedi delikanlı ![]() 'Yaa' dedi sadece![]() Kalbi heyecandan ölesiye çarparken, aylardır ölesiye beklediği an gelip çatmışken, ağzından sadece bu ses çıkmıştı![]() 'Yaaa! ![]() ' Cebinde artık iyice eskimiş kartı uzattı kıza ![]() 'Sana bir şiirin ilk dörtlüğünü vermiştim ya bir gün' dedi![]() 'Bu da ikinci ve son dörtlüğü onun![]() ' Sonra yürüdü gitti, arkasına bile bakmadan ![]() Kız dizelere bakarken![]() 'Geçti istemem gelmeni Yokluğunda buldum seni Bırak vehmimde gölgeni Gelme artık neye yarar! ![]() ' Aradan yıllar, çok ama çok uzun yıllar geçti Delikanlı bugün hâlâ düşünüyor![]() O uzun, çok uzun bekleyiş aşkını öldürmüş müydü, acaba? Ya da beklerken, ölesiye beklerken hayalinde öylesine bir sevgili yaratmıştı ki, artık yaşayan hiç kimse bu hayali dolduramazdı ![]() O sevgilinin kendisi bile![]() Hayalindekini yaşatmak için mi, yaşayanı silmişti yani?![]() Yokluğunda bulmak bu mu demek oluyordu?![]() Ya da ![]() Ya da![]() Bir şiirin romantizmine mi kapılmış, bir delikanlılık jesti uğruna, mutluluğunun üzerinden öylece yürüyüp gitmişti, acaba? Delikanlı bu soruların yanıtını bugün hâlâ bilmiyor ![]() Bilmediğini de en iyi ben biliyorum![]() Çünkü, delikanlı bendim!![]() Hıncal Uluç |
|
|
|