![]() |
Acıyı Üleşmek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Acıyı ÜleşmekBir süredir "Ermeni soykırımı" denilen mesele üzerinde çalışıyorum ![]() ![]() Hem Ermeni hem Türk tarihçilerle görüşüyorum ![]() Erivan'da Soykırım Müzesi Müdürü'yle de, Ankara'da Türk Tarih Kurumu Başkanı'yla da görüştüm ![]() Vardığım sonuç şu: Bu iş, tarihçilere bırakılarak çözülemez ![]() Tarih, acıları hissetmeyen ruhsuz belgelerle konuşuyor ![]() ![]() ![]() Hareket alanımızı daraltıyor ![]() Artık şunu görmek zorundayız: Ezberlediğimiz iftira ya da savunma cümleleri ("Soykırım yaptılar", "Onlar da bizi kesti", "Arkadan vurdular" vs ![]() ![]() Bu inatlaşma, hem Türkiye'nin hem Ermenistan'ın önünü tıkıyor ![]() Ceset sayarak, mezar açarak, "soykırım"ı dayatarak veya onun önüne "sözde" sıfatı koyarak, onu kabullenen parlamentoları alkışlayarak veya kınayarak, sadece kendi tezlerimizi destekleyen tarihçilere kulak kabartarak ve ABD'ye soykırımı kabul etsin/etmesin diye taviz üstüne taviz vererek bir yere varamayacağız ![]() Adı ister "soykırım" olsun, ister "etnik temizlik", ister "mukatele", biz bu cinnetten bu üslupta bahsedemeyiz ![]() Yeni bir dile ihtiyacımız var ![]() "Biz" derken Türkleri kastetmiyorum ![]() Sınıflandırmayı "Türkler" ve "Ermeniler" diye yapmıyorum ![]() Bu, Türklerle Ermeniler arasında bir sorun değil; bu, vicdan sahibi olanlarla olmayanlar arasında bir sorun ![]() ![]() ![]() Bir tarafta Ermenileri boğazlayan Türk çeteciler ve Türk diplomatlarını katleden ASALA canileri var, öte yanda bunlardan acı çeken Türkler ve Ermeniler ![]() ![]() ![]() Ve bizler, hem Teşkilat-ı Mahsusa'nın hem ASALA'nın katillerini lanetleyenler, 1915 cehenneminde toprağa düşen Türk ve Ermeni kurbanlara birlikte ağıt yakıyoruz ![]() Komşusunu boğazlayan değil, onlara canı pahasına kol kanat geren atalarımızla övünüyoruz ![]() Bizler, birbirinin acısını hissetmeyi bilen, bu kardeşlik toprağında birlikte yaşamış, aynı türküye ağlayıp aynı yemeğe kaşık sallamış, ekmek yere düştü mü öpüp başına koymuş insanlar ![]() ![]() ![]() Bu sorunu bizler çözeceğiz ![]() Hain ilan edilmeyi göze alarak vicdanlarımızla çözeceğiz ![]() Tarihi değil, insani bir çözüm olacak bu ![]() ![]() ![]() Meseleyi hoyrat tarihçilerin elinden alıp evladını yitirmiş anaların bağışlayıcı avuçlarına bırakacağız ![]() ![]() Belge değil, insaf arayacağız ![]() Tarihi göz ardı etmeden, ama ona esir de düşmeden köprüler kuracağız ![]() Kin, intikam, toprak peşinde koşanlara değil, caniler karşısında kardeşliğin bayrağını yükseltenlere kulak vereceğiz ![]() Keşke bugün hem Türkiye'de hem Erivan'da 1915'in tüm kurbanları anısına dua okunabilseydi ![]() Sınıra iki yönlü bir anıt dikilebilseydi ![]() Papa'nın cenazesine Türk Başbakanı, Ermeni Patriği ile gidebilseydi ![]() Gazeteler "Acınız acımızdır" başlığıyla çıkabilseydi ![]() Küçülmez, büyürdük ![]() Can Dündar |
![]() |
![]() |
|