Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Sinsi Eğlence > Bir Tutam Hikaye

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
gördüm, türkiye’de

Ben Türkiye’De Hep Bunu Gördüm

Eski 07-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ben Türkiye’De Hep Bunu Gördüm

Münazara alışkanlığından mıdır, bilinçaltımızdaki aşiret-kabile tortularından mıdır bilinmez, bu ülkede insanlar ille de bir kutba saplanıp kalırlar

Bir vida gibi aynı yerde dönüp durur, başka gerçeklere gözlerini kaparlar

Ne demek istediğimi daha iyi anlatmak için bir örnek vereyim size:

1960’lı yıllarda Türk solunda büyük bir tartışma vardı Kimileri öncelikle Türkiye’nin bağımsız olması gerektiğini söylüyordu, başka bir kesim ise kapitalizme karşı verilecek mücadeleyi öne çıkarıyordu

Birinci grubun sloganı “Bağımsız Türkiye” idi, ikinci grubunki ise “Sosyalist Türkiye

Ankara’da Dilşat düğün salonundaki bir siyasi toplantıda bu iki grup birbirine girdi Hepimizin hayret dolu bakışları arasında sopalarla birbirlerinin kafalarını kırmaya başladılar

Bu sırada yaşlı bir işçi “Durun çocuklar yapmayın” dedi, “Hem bağımsız, hem sosyalist Türkiye desek ne olur?”

Ne oldu biliyor musunuz?

O iyi niyetli işçi de dayak yedi

Belki de salondaki tek akıllı adamdı

Türkiye’deki her tartışmada bunu gördüm ben

Sağcılar yıllarca Orta Asya diye tutturdu, solcular enternasyonalizm diye

Sağcılar Osmanlı dediler, solcular buna burun kıvırdılar

Sağcılar eski dil dediler, solcular yeni dil

Sağcılar Necip Fazıl dediler, solcular Nazım Hikmet

Bu ayrımlar yüzünden insanlar birbirini öldürdü, ülkede kan döküldü

Benim gibi “Orta Asya da bizim geleneğimizdir, bir solcu yazar çıkıp Göktürk efsanesini yazsa ne olur? Osmanlı’yı reddetmeye çalışmak saçmalıktır Dilde faşizm olmaz, yaşayan dili savunalım Nazım Hikmet de büyük şairdir, Necip Fazıl da” diyenlerin ise sesi pek duyulmadı

Çünkü bu dil kavganın ve öfkenin şehvetine pek uygun değildi

Bugün aynı hastalığın devam ettiğini, insanların yine burgu gibi aynı noktayı delmeye devam ettiğini, başka konulara gözünü kapadığını görüyorum

Kimisi AKP’ye yüklenmekle görevli, kimisi CHP’ye

Eğer bağımsız bir aydınsan ikisini de eleştirmen gerekmez mi?

Yolsuzluk bu ülkenin bir gerçeği ve maalesef bütün partiler bu pisliğe batmış durumda

Birini görüp, ötekini görmemek özel çaba gerektirir

Bir aydın niye böyle bir ayrıma girer ki?

Aynı şekilde kimisi sadece Ergenekon diyor, kimisi sadece laiklik

Aslında bunların hepsi de aynı ülkede olmuyor mu?

Hem 17000 faili meçhulün, hem yakılan 11 köylünün, hem Dink cinayetinin, hem o korkunç devlet suçlarının hesabını sorsak, Ergenekon davasında sonuna kadar gidilmesini talep etsek; hem de iktidarın Türkiye’yi “bizden/sizden” diye ayırmasına, kaçak Kuran kurslarında kızlarımızın ölmesine, çarşaflı kızımız denizde boğulurken kurtarmak isteyenleri engelleyen ve erkek eli değmesin diye kızını ölüme gönderen anaların kafasına karşı çıksak ne olur?

Yürürken sakız çiğnemeyi beceremiyor muyuz?

Bu yazıyı yazıyorum ama yine de kökleşmiş alışkanlıkların değişeceğine dair hiçbir umut beslemiyorum

Çünkü her şeyi irdelemesi gereken zihinler, önyargı bagajlarıyla hantallaşmıştır

Kutsal düşünme eylemi, tepkiler üzerine kuruludur

Ayrıca bizden/sizden ayrımı çok sevilir

Zülfü Livaneli

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com