![]() |
Büyü Dükkanı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Büyü DükkanıUzak diyarlardan birinde bir ülkede, yemyeşil tepelerin arasında, kışın bembeyaz bir kar örtüsü ile, baharda rengarenk kır çiçekleri ile kaplanan bir vadi vardı ![]() Ortasından küçük bir ırmağın geçtiği bu vadi 'Büyülü Vadi' olarak anılırdı ![]() ![]() Ünü ülkenin dört bir yanına yayılmış olan dükkanın adı 'Büyü Dükkanı' idi ![]() Her yerde olduğu gibi bu dükkanda da almak istediğiniz şeyin bir bedeli vardı ![]() Bu bedelin ne olacağı, dükkan sahibiyle yaptığınız pazarlık sonucunda ortaya çıkardı ![]() ![]() Bazı müşteriler birşeye sahip olmak için ödenebilecek tek bedelin para olabileceği düşüncesiyle,cepleri kabarık gelirlerdi ![]() ![]() Kış mevsiminin bu soğuk gününde epeyce üşümüş,yorgun düşmüş olmalıydı ![]() Kapının önüne gelinceye kadar,gözlerini hiç ayırmadan izledi onu ![]() İyice kulak kabarttı ![]() ![]() Beklediği kişinin ayak sesleri ikinci basamakta kesildi ![]() ![]() Çünkü, hemen herkes o kapının önünde durup, bir kez daha düşünürdü ![]() ![]() O gün de aynı şeyi yaptı ![]() ![]() 'Ününüzü duyunca çok uzaklardan kalkıp geldim buraya ![]() ![]() ![]() ![]() Karşılığında ne isterseniz vermeye hazırım ![]() 'İstediğiniz şeyin ne olduğunu öğrenebilir miyim ?' 'Bakın, ben elli beş yaşındayım ![]() ![]() ![]() Bu gerçeğe tahammülüm yok ![]() ![]() Mümkün mü ?' 'Elbette mümkün ![]() ![]() Dükkan sahibinin sorduğu soru, müşteriyi iç dünyasına döndürmüştü ![]() ![]() ![]() Hüznünün yüzüne yansımasına engel olamayan müşteri,yaşlı satıcının sorusu karşısında ancak şunları söyleyebildi: 'Geçmiş yaşamımda birçok hata yaptım ![]() ![]() ![]() ![]() Yanlış kararlar verdim, kayıplara uğradım ![]() ![]() Bir gün bir de baktım ki, hayat yanımdan geçip gidiyor ![]() Paniğe kapıldım ve bir çare aramaya başladım ![]() Dostlarımla konuşmayı denedim ![]() Beni teselli edip derdimi unutturmaya çalısanlar da oldu, yardım etmeye çalışanlar da ![]() Ama hiçbiri kar etmedi ![]() ![]() Derken,bir gün birisi bana sizden ve Büyü Dükkanı'ndan söz etti ![]() Bunu duyar duymaz sanki içimde bir ışık yandı ![]() ![]() ![]() ![]() 'Yani, siz pişmanlık duyduğunuz hayatınızı yeniden yaşamak mı istiyorsunuz?' 'Elbette hayır ![]() ![]() ![]() ![]() 'Herhalde bunu çok istiyorsunuz ![]() 'Evet, hem de her şeyimi verecek kadar ![]() 'Peki, benim size vereceğim elli beş yılın karşılığında siz bana ne verebilirsiniz?' 'Ne isterseniz?' 'Sanki bunun için herşeyden vazgeçmeye hazır gibisiniz ![]() 'Hiç kuşkunuz olmasın ![]() ![]() ![]() Yaşlı adam, ellerini sakallarında dolaştırırken, kendini sallanan koltuğunun devinimlerine bırakmıştı ![]() ![]() Müşterisinin, sabırsızlıkla, pazarlığın bitmesini beklediğinden emindi ![]() ![]() ![]() Şu anda da,sessizliğin yalnızca kendi işine yaradığını biliyordu ![]() 'Beyefendi, her ne kadar siz elli beş yıl karşılığında bana herşeyinizi vermeye hazır olsanız da, ben sizden bir tek şey isteyeceğim ![]() 'Dileyin benden ne dilerseniz ![]() 'Belleğinizi ![]() ![]() 'Anlamadım?' 'Belleğinizi dedim ![]() ![]() ![]() ![]() 'Ah evet anladım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 'Emin misiniz?' 'Neden olmayayım? Elli beş yıl kazanacağım ![]() 'Belleğinizi, içindeki her şeyle birlikte bu dükkanda bırakıp gideceksiniz ![]() Elli beş yılın tek bir anını hatırlamayacaksınız ![]() ![]() ![]() ![]() 'Daha iyi ya! Her şeye yeniden başlayacağım ![]() 'O halde, korkarım elli beş yıl sonra buraya tekrar gelirsiniz ![]() ![]() 'Hayır hayır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 'İsterseniz başka sözler vermeyin ![]() ![]() Yaşlı adamın son sözleri, müşterinin duraklamasına neden olmuştu ![]() ![]() 'Nasıl yani? Buradan çıktığımda hiçbir şey hatırlamayacak mıyım? Sizinle konuştuklarımızı bile, öyle mi?' 'Yani hiçbir şeyi mi ? Buraya neden geldiğimi, sizin kim olduğunuzu ve hatta ![]() ![]() ![]() 'Ne yazık ki!' Yaşlı adam, şu anda pazarlığın sonuna geldiklerini hissediyordu ![]() Karşısında oturan müşterinin yüzünde gördüğü aydınlanma, pazarlık sahnelerinin en hoşlandığı görüntüsüydü ![]() ![]() Bu seferki sessizliğin,müşterisinin işine yaradığından emindi ![]() ![]() Gerçekten de, konuşmaya başlayan müşterisi onu yanıltmadı: 'Sanırım ne demek istediğinizi şimdi anlıyorum ![]() ![]() ![]() Bu neye benziyor biliyor musunuz? Bir kadının, çok istediği bir tokayı,saçları karşılığında satın almasına ![]() ![]() ![]() Çok ilginç bir insansınız ![]() ![]() Ben, bugüne kadar ki yaşamımı almak için gelmiştim, ancak bugünden sonraki yaşamımı alıp gidiyorum ![]() 'Size teşekkür ederim ![]() 'Bir şey değil ![]() ![]() ![]() Yaşlı adam, müşterisini gözden kaybolana dek gülümseyerek izlerken,aklından Santayana'nın bir sözü geçiyordu: 'Geçmişi hatırlamayanlar, onu bir kez daha yaşamak zorunda kalırlar ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|