![]() |
Atatürk'ten Kırık Bir Aşk Hikayesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ten Kırık Bir Aşk HikayesiAtatürk' ün bilinmeyen kırık bir aşk hikayesi ![]() Selanik'te öğrenci iken, Nadire diye bir komşu kızı varmış ![]() Ciğerlerinden hasta olan bu kız Mustafa'ya pek hayranmış ![]() Her geçişinde pencereye koşar, ona bakarken yüzünü al basarmış ![]() Bir gün komşu kızı Hatice'ye açılmış: "Mustafa Bey, öteki arkadaşlarına hiç benzemiyor" demiş ![]() Bu gizli sevdayı Mustafa'ya hissettirmeye karar vermişler ![]() Hatice, Zübeyde hanımların evine girer çıkarmış ![]() ![]() Mustafa evde yokmuş ![]() Hatice, üst kattan bir şey getirmesi istendiğinde aklındaki planı uygulamaya koymuş ![]() Sofadan geçerken, saksı içindeki kırmızı karanfillerden birini gizlice koparmış ![]() ![]() ![]() Korkudan titreyerek koşar adım aşağı inmiş ![]() Çiçeğin Nadire'den geldiğinin anlaşılacağına eminmiş ![]() * * * Az sonra Mustafa eve gelmiş ![]() Zübeyde Hanım'ın ve Hatice'nin annesinin ellerini öpmüş ![]() Hatice'nin de elini sıkmış ![]() O dönem Türkler arasında el sıkma âdeti olmadığından Hatice şaşırmış biraz ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa bu heyecanı hissetmiş; gözlerini Hatice'nin gözlerine dikmiş ![]() Küçük kız ne yapacağını bilememiş ![]() Mustafa "Ders çalışmam lazım" deyip yukarı çıkmış ![]() ![]() Hatice kalbinin duracağını hissetmiş ![]() Çünkü, geldiğinde Mustafa'nın elinde o kırmızı karanfil varmış ![]() "Bu çiçeği benim kitabımın arasına kim koydu?" diye bağıracak diye çok korkmuş Hatice ![]() ![]() ![]() "Ben ettim, sen etme" der gibi bakmış ona ![]() ![]() ![]() Mustafa, Hatice'yi müstehzi gözlerle süzdükten sonra dışarı çıkmış ![]() Hatice hemen gidip olanları Nadire ablasına anlatmış ![]() "Ölüyordum korkudan ![]() ![]() Nadire, çiçeğinin adresine ulaşmasının keyfiyle beklemeye başlamış ![]() * * * Aradan epey bir zaman geçmiş ![]() Bir gün Hatice, Zübeyde Teyze'sinin kendisini oğlu Mustafa'ya istediğini öğrenmiş ![]() Ama Hatice'nin annesi, Mustafa asker olup uzaklara gidecek diye bu izdivaca yanaşmamış ![]() Konu kapanmış ![]() Mustafa, Harbiye'de okumak için İstanbul'a gitmiş ![]() ![]() Harbiye'den erkânıharp yüzbaşısı olarak çıktığında Hatice'yi yeniden istetmiş ![]() Bu kez Hatice'nin ailesi razı olmak üzereyken sarayda çalışan bir ahbapları onları uyarmış: "Ben, onun hakkında saraya gelen jurnalleri okudum ![]() ![]() ![]() Hatice'nin annesi, kızını alelacele bir başkasıyla evlendirmiş ![]() * * * Yıllar geçmiş ![]() Mustafa Kemal, "Atatürk" olmuş Evlenip çoluk çocuğa karışan Hatice, yaşadıklarını 1920'lerde bir kış günü, Kocaeli'nde Maarif Müdürü olan apartman komşusu Münir Hayri Bey'e anlatmış ![]() Münir Hayri, daha sonra sinema tahsili için yurtdışına gitmiş ![]() Döndüğünde Atatürk kendisinden hayatını perdeye yansıtacak bir senaryo yazmasını istemiş ![]() ![]() "Filme başka neler koymalıyız?" diye sorduğunda Münir Hayri, biraz da çekinerek, "Her filmde kadın ve aşk unsuru aranır, bilmem nasıl emredersiniz" demiş ve yıllar önce Hatice'den dinlediği hikâyeyi Atatürk'e nakletmiş ![]() Hatırlamış Atatürk; gülmüş: "Ben, Hatice'nin o karanfili kendi hesabına koyduğunu sanmıştım" demiş ![]() Ve devam etmiş: "Hatice zekâsı, güzelliği ve terbiyesiyle örnek bir kadındı ![]() ![]() Sonra Nadire'yi de hatırlamış: "O kızcağızı da bir kâtiple evlendirdiler ![]() ![]() * * * Hazin değil mi? Devamı var: Birkaç gün düşündükten sonra Münir Hayri'yi yeniden çağırmış Atatürk: "Tamam" demiş; "Bizim çocukluk hikâyesini filme koyalım ![]() ![]() ![]() Münir Hayri'nin senaryosu "Ben Bir İnkılap Çocuğuyum" adını taşıyordu; Atatürk rahatsızlandığı için çekilemedi ![]() Hatice mi? Son sürprizimiz de bu: Hatice Hanım milletvekili seçildi ve Meclis'e girdi ![]() Torunları hayatta mıdır acaba? |
![]() |
![]() |
|