07-10-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bir Urla Aralığı
Bir Urla Aralığı Hikayesi - Bir Urla Aralığı İclal Aydın - İclal Aydın Yazıları
Hava soğuk Yağmurlu Yapılacak bir sürü iş var Kimileriniz benim gibi böbrek ağrısı çekiyor olabilirsiniz Olasılıkla hiçbir şeyi iptal edemiyor ve erteleyemiyorsunuzdur Mucizevi bir şey oluverse değil mi? Hava birden ısınıverse, ağrılar bir anda kesiliverse  
Çok çocukça ama hangimiz böyle geçiştirmiyoruz ki sıkınıtları? Belki bu yüzden kocakarı ilacı tabir edilen bitkisel kimi şeylere müthiş ilgi duyuyoruz "Maydanozun saplarını kaynatıyorsun, her sabah bir bardak içiyorsun hem zayıflatıyor hem böbreklere çok iyi geliyor  " Geliyor mudur gerçekten? "Belinin ağrıyan yerlerine hardal sür geçer" derler, "ateşi sirke düşürür" bildiğim bir gerçektir ama tabi biraz kokulu oluyor böyle şeyler  
Böyle bir mucizeyi beklerken ağrılar içinde, bazen hayal de kurabilir insan Mesela  
Kestirirken susamışız  
Şöyle güzel mi güzel bir güneşli öğle sonrası Maviye boyanmış bir kapı, pencere önünde vita kutusu, içinde sardunyalar, fesleğenler  Kapının önüne ahşap bir sandalye koymuşlar Yanında bir ahşap masa Masanın üzerinde eski bir cam sürahi Üzerinde el işi bir dantel örtü Bir tabağa ters çevrilmiş bir bardak Tozlanmasın diye yani Üzüm yıkamışlar Buz gibi  Üzerinde damlalar var daha Şeftali yıkamışlar Birazdan biz geleceğiz ya  Öğle sonrası kestirmişiz azıcık Susayarak uyanmışız Açık kapıdan bir tek öğle sonrasının sessizliği, sinek vızıltısı duyuluyor Hafif hafif oynuyor el örgüsü dantel perdeler Kedi kuyruğunu kıvıra kıvıra kapıdan içeri giriyor Kapının arkasına kıvrılıp uyuyor Şimdi bu üzüm ve şeftalinin yanına çizik zeytinler ve güzel bir peynir iyi gider Köy ekmeği bir de  
Hiç bir tasamız yok şu anda Her şeyden ve herkesten uzaktayız O bunu dediydi, şu şöyle yaptıydı  Kendi ihtiraslarında boğulup kalmışlar ve nasıl da uzaklar Ohhh  Ne ağrı kalmış ne sızı  Şeftalinin suyu akıyor parmaklarımızın arasından dirseğimize doğru ama olsun  Musluktan buz gibi akar su şimdi  Çalı çırpı toplarız sonra Bahçede bir ateş yakarız Patates közleriz, biber közleriz  Bahçeden domates koparıp yeriz Üzerine zeytinyağı dökeriz  Yazarken ağrılarım hafifledi birden Mucizevi değil ama konsantre demek ki  
Urla  İlaç gibi  
Masamdaki bir kitabın arasından çıkan bir pencere resmi birden beni bu hayale götürdü Urla ile ilgili olan bu kitabın adı Vourla Kitabın iç kapağında şöyle bir yazı var "Çağdaş özgür düşüncenin babası Anaksagoras Urla'lıdır  Uygarlığın doğduğu bu topraklar 20 Yüzyılda Necati Cumalı gibi bir edebiyat devini yetiştirmiştir Türkiye'nin henüz Nobel ödüllü edebiyatçısı yoktur ama Urla'nın vardır Bu kitap Urla'dan çıkan tarihsel kimliklere olduğu kadar, bugün de Urla için emek harcayanlara saygının bir ifadesidir " Özel bir çalışma olan bu kitap A Nedim Atilla ve Nezih Öztüre imzalı Bana hayal kurdurdu Ağrı kesici gibi oldu Bu olağanüstü topraklarda görmediğim ne çok yer var ve bilmediğim ne çok, ne çok şey var  Dışarda yağmur var  Hava soğuk 
İclal Aydın
|
|
|