Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Sinsi Eğlence > Bir Tutam Hikaye

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
biliyor, ermeni, mimar, olduğunu, sinan’in

Mimar Sinan’İn Ermeni Olduğunu Kim Biliyor

Eski 07-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mimar Sinan’İn Ermeni Olduğunu Kim Biliyor

Mimar Sinan’ın Ermeni Olduğunu Kim Biliyor Yazısı - Sanem Altan - Sanem Altan Köşe Yazısı - Mimar Sinan

Dün gazeteler yazıyordu RTÜK, “Muhteşem Yüzyıl” dizisini uyardı

Bir günde 75 bin şikayet gelmiş RTÜK’e, “Padişaha hakaret ediliyor” diye

O da, dizi bir daha aynı ‘ahlaksızlığı’ yaparsa yayından kaldıracakmış

Boşuna Çetin Altan yıllardır “Mesleksiz toplumuz” demiyor Mesleği olan, üreten bir toplum olsak böyle mi algılarız gerçekten televizyonda oynayan -tarihi bir kahramanın hayatı bile olsa- dizileri?

Pek sanmıyorum

Aslında ben tarihimizi gerçekten bildiğimizi de pek sanmıyorum

Diziye kızan kaç kişi gerçekten Kanuni dönemini biliyordur sizce? Bence çok azı

Ben diziyi sevdim

Sevdim, çünkü Kanuni Sultan Süleyman diye bir padişahımız olduğunu, Osmanlı dönemi diye bir geçmişimiz olduğunu hatırlattı

Geçen gün kitapçıda, orada çalışan genç kız “Bugünlerde herkes Kanuni ve Hürrem Sultan kitapları soruyor” dedi bıkmışçasına

O döneme ilişkin bu merakı “Muhteşem

Yüzyıl” dizisi yarattı

O 75 bin kişi kızıyor diye dizinin yayından kalkması

Diziyi merakla bekleyen, kitaplar okuyarak o dönemi öğrenmeye çalışan insanlar için haksızlık değil mi?

Ben de o kitapçıdaki kızı bıktıranlar biriydim geçen gün Osmanlı İmparatorluğu’nu merak ettim yeniden

Çok da iyi kitaplar buldum

Ve sanırım bilinçaltı bir refleksle, diziye

kızanları kızdıracak kitaplardan başladım okumaya

Geçmişten günümüze Millet-i Sadıka

Osmanlı Ermenileri

Kitabı Ermeni tarihi üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Panos Dabağzan hazırlamış

Devlet hizmetinde yüksek mevkide olanlar, devlet ve saray hekimleri, milletvekilleri, hukuk alanındakiler, amiraller, mimarlar, kuyumcular, öğretmenler Sayısız başarılı Osmanlı Ermenisi

Madem bugünlerde tartışılan mesele Kanuni Hemen aradığımı buldum Mimar Sinan Mimarlar mimarı Koca Sinan

Mimar Sinan’ın Ermeni olduğunu biliyordunuz, değil mi?

Kayseri’nin Kesi nahiyesine bağlı, ahalisinin tamamının Ermeni olduğu Ağırnas köyünde doğduğunu, Yavuz Sultan Selim zamanında 20 yaşında devşirildiğini

Kanuni’nin ilk seferi olan Belgrad’a yeniçeri olarak gittiğini

Daha sonra da değişen rütbelerle Kanuni’nin tüm seferlerine katıldığını

17 yılın ardından da baş mimar olduğunu, üç padişah döneminde 40 yıl baş mimar olarak kaldığını

Sayısız cami, medrese, türbe, köprü, saray, hamam yapan Mimar Sinan’ın en önemli eserlerinin İstanbul Süleymaniye

Camii ve Edirne Selimiye Camii olduğunu

Hatta önünden geçtiğiniz çoğu eseri onun yaptığını

Belki biliyorsunuz

Belki şu an okudunuz

Belki siz de bir kitapçıya doğru yola çıktınız

Ama umarım, bu büyük usta Mimar Sinan’ın hayatı bir gün film olsa, “O Müslüman doğdu” diye ayaklanacaklardan değilsinizdir

Sanem Altan

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com