![]() |
Mimar Sinan’İn Ermeni Olduğunu Kim Biliyor |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mimar Sinan’İn Ermeni Olduğunu Kim BiliyorMimar Sinan’ın Ermeni Olduğunu Kim Biliyor Yazısı - Sanem Altan - Sanem Altan Köşe Yazısı - Mimar Sinan Dün gazeteler yazıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Bir günde 75 bin şikayet gelmiş RTÜK’e, “Padişaha hakaret ediliyor” diye ![]() ![]() ![]() O da, dizi bir daha aynı ‘ahlaksızlığı’ yaparsa yayından kaldıracakmış ![]() Boşuna Çetin Altan yıllardır “Mesleksiz toplumuz” demiyor ![]() Pek sanmıyorum ![]() Aslında ben tarihimizi gerçekten bildiğimizi de pek sanmıyorum ![]() Diziye kızan kaç kişi gerçekten Kanuni dönemini biliyordur sizce? Bence çok azı ![]() ![]() ![]() Ben diziyi sevdim ![]() Sevdim, çünkü Kanuni Sultan Süleyman diye bir padişahımız olduğunu, Osmanlı dönemi diye bir geçmişimiz olduğunu hatırlattı ![]() Geçen gün kitapçıda, orada çalışan genç kız “Bugünlerde herkes Kanuni ve Hürrem Sultan kitapları soruyor” dedi bıkmışçasına ![]() ![]() ![]() O döneme ilişkin bu merakı “Muhteşem Yüzyıl” dizisi yarattı ![]() O 75 bin kişi kızıyor diye dizinin yayından kalkması ![]() ![]() ![]() Diziyi merakla bekleyen, kitaplar okuyarak o dönemi öğrenmeye çalışan insanlar için haksızlık değil mi? Ben de o kitapçıdaki kızı bıktıranlar biriydim geçen gün ![]() ![]() ![]() ![]() Çok da iyi kitaplar buldum ![]() Ve sanırım bilinçaltı bir refleksle, diziye kızanları kızdıracak kitaplardan başladım okumaya ![]() Geçmişten günümüze Millet-i Sadıka ![]() ![]() ![]() Osmanlı Ermenileri ![]() Kitabı Ermeni tarihi üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Panos Dabağzan hazırlamış ![]() Devlet hizmetinde yüksek mevkide olanlar, devlet ve saray hekimleri, milletvekilleri, hukuk alanındakiler, amiraller, mimarlar, kuyumcular, öğretmenler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Madem bugünlerde tartışılan mesele Kanuni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mimar Sinan’ın Ermeni olduğunu biliyordunuz, değil mi? Kayseri’nin Kesi nahiyesine bağlı, ahalisinin tamamının Ermeni olduğu Ağırnas köyünde doğduğunu, Yavuz Sultan Selim zamanında 20 yaşında devşirildiğini ![]() ![]() ![]() Kanuni’nin ilk seferi olan Belgrad’a yeniçeri olarak gittiğini ![]() ![]() ![]() Daha sonra da değişen rütbelerle Kanuni’nin tüm seferlerine katıldığını ![]() ![]() ![]() 17 yılın ardından da baş mimar olduğunu, üç padişah döneminde 40 yıl baş mimar olarak kaldığını ![]() ![]() ![]() Sayısız cami, medrese, türbe, köprü, saray, hamam yapan Mimar Sinan’ın en önemli eserlerinin İstanbul Süleymaniye Camii ve Edirne Selimiye Camii olduğunu ![]() ![]() ![]() Hatta önünden geçtiğiniz çoğu eseri onun yaptığını ![]() ![]() ![]() Belki biliyorsunuz ![]() Belki şu an okudunuz ![]() Belki siz de bir kitapçıya doğru yola çıktınız ![]() Ama umarım, bu büyük usta Mimar Sinan’ın hayatı bir gün film olsa, “O Müslüman doğdu” diye ayaklanacaklardan değilsinizdir ![]() ![]() ![]() Sanem Altan |
![]() |
![]() |
|