![]() |
Bir İnsan Bir Hayat |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bir İnsan Bir HayatqizLi özNe - Sevgi Özlem Özcü - bir insan Bir hayat - yaşam hikayeleri Sinop … ![]() Denizin nihayeti sis rengi çizgilerin arasında şuh bir görüntü içinde eriyordu ![]() Şehir ‘ de tam işte bu dönemde kasvet çökerdi insanın içine ![]() ![]() Odasının bu dikdörtgen şeklini almış yerinde masadaki kahvesini yudumlayıp gazetesine göz gezdirdi ![]() ![]() İçeride ki tek pencereye bakıp , engin , derin ufuklardan , parçalanmış köpük dağları halinde tüm yarımadayı kaplayan ve kuzeye çekilen bulutları seyrederken Müdür yardımcısı odasının kapısı çaldı ![]() Okulun Müdürü uzun boyuyla keskin mavi gözleriyle her zamanki tez canlı yürüyüşü ve konuşması birbirine benzeyen edayla içeri girdi ![]() _”Ertan yeni bir öğrencimiz kaydoldu , biraz problemli , babasıyla görüştüm son sınıfta okuyacak ![]() 4-B ‘lere verelim ![]() ![]() _ “Kız öğrenci olmalı rahat bırakmaz dediğinize göre ![]() _ Doğru tahmin Ertan Hocam ![]() ![]() ![]() ![]() _ Alıştık müdür bey, kimler geldi geçti bu yollardan değil mi? Çoğunun adını unuttuk ![]() _ Amaç cemiyete bir “insan” kazandırmak değil mi hocam , bizler de bunu yapmaya çalışıyoruz ![]() Odama geçiyorum konuşuruz yine yemeğe bir yere gidecek misin ? _ Hayır okuldayım ![]() _Tamam görüşürüz ![]() Martı çığlıklarının kopardığı velveleyle sessizliğine geri döndü ![]() Mesleğinin merdivenlerinden yıllardır çıkıyordu ![]() ![]() Kendi çocukları gibiydi her bir öğrenci , her bir genç yürek ![]() Yıllardır hepsiyle arkadaş gibiydi irtibatı kesmedi ![]() ![]() ![]() ![]() Ruhlarına kadar inip gözünü budaktan ayırmadan tamir etmeye çalışıyordu her bir kırık kalbi… ………………… ![]() Bafra … ![]() Dersin başlamasına birkaç dakika kala ayak üstü ettiği bir sohbetten sonra öğrenmiş olduğu haberin öfkesiyle girdi sınıfa ![]() Dipsiz bir duygu sağanağının tam ortasındaydı ![]() ![]() -Çocuklar bir türlü anlayamıyorum şurada kardeş gibi arkadaş gibi geçinmeniz gerekirken ne olaylar oldu , oluyor ve olacak ![]() ![]() Şimdi kalkmış onun tahtaya yazdığı şiiri mi tutuyorsunuz onca ders saati boyunca ![]() Kalk senem tahtayı sil ![]() ![]() Şurada mezuniyetinize kalmış 1,5 dönem ![]() ![]() Bir öğrenci söz istedi parmağıyla ![]() ![]() Teselli bekliyordu, tatmin olmak istiyordu ![]() Sevdiği bir öğretmen arkadaşının kızıydı , en gözde öğrencisi bir de … Naklini istemiş ve gitmişti bu okuldan… _ Efendim Nermin _Hocam biz gitmesini istemedik O’nu bir türlü anlayamadık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hocam biz bir şey yapmadık ![]() Fazla konuşmaktan dolayı Nermin’in boğazı kurumuştu , birkaç saniyelik duraksamadan istifade ederek sınıftan da savunmalar baş gösterdi ![]() Bir öğrenci söz istemeden kalktı ![]() _Bu Özge’nin gitmesinin sorumlusu biz değiliz hocam ![]() Edebiyat hocası kesin ve katı bir cevapla sınıfı susturdu ve derse başladı ![]() _ O’na yardımcı olabilirdiniz ![]() ![]() Tüm ders boyunca öğrencisini düşündü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ama son bir yıl içindeki değişimler öyle hızlı olmuştu ki yeni yeni idrak ediyordu bu sonucun haklılığını ![]() Önce babasıyla çatıştı ![]() ![]() ![]() Semra Hanım tek başına hiçbir çözüm yolu bulamamıştı ![]() Önce babası Ali beyle konuşmak istemişti ama sonra ters tepmesinden korktu ![]() Daha önce bir örneğini Müdür Yardımcısı Hüseyin beyin oğlunda karşılaşmıştı ![]() Adam eve gidince tekme tokat dövmüştü oğlunu ![]() Bu düşünceyle Özge’ye yardım edememişti ![]() ![]() Tek başına yaşama kararını hayata geçirmekte zor oldu Özge için ![]() 5 gün komada akabinde 15 gün hastane koğuşunda kalmıştı ![]() Sırf başkaldırısının ciddiyetini görsünler diye değildi tabi ki bu intihar ![]() Umudunun kayboluşuydu en büyük sebep ![]() Maneviyatsız sevgisiz şevkatsiz bir uçurumun kenarında buldu kendini… Bu düşüncelerle çevre değişikliğinin kızına iyi geleceğini anlayan Ali bey ipleri kızının eline verdi … İnsan öz kızını kaybetmenin kıyısına varınca gözü hiçbir şeyi görmüyordu… Semra Hanım dalgın düşüncelerle olayları en derinlemesine bir şekilde düşünüp idrak etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() _Git kızım dedi Git Özge ![]() ![]() Mesleğinin en acı cilvesiydi sevdiklerine veda etmek ![]() ![]() Ders zili çaldı , arkasına bile bakmadan hızlı adımlarla ayrıldı Otuz beş yıllık öğretmen ![]() …………………………… Birkaç ay sonra … ………………………… ![]() Gönlü dipsiz bir duygu sağanağının ikliminde yaşıyordu… Kendisine yabancı olan bir şehirde , tanımadığı insanların içinde esrarını kimseye anlatamadığı bir yaşam öyküsüyle baş başa kalmıştı ![]() Gitmek mi zor ? Kalmak mı ? Hep merak etmişti bu soruyu… Bildiği , tanıdığı , aşina olduğu yerleri bırakıp gitmeyi tercih etmişti… Pire için yorgan yakmak mıydı , başkaldırı mıydı , tavşan dağ ilişkisi miydi kendisi bile anlayamadı ![]() İş böyleyken başkasının onu anlamasını beklemiyordu ![]() Farklıydı Özge ![]() ![]() ![]() ![]() Sır gibi saklıyordu 3 aydır hayat hikayesini ![]() Ve en gözde öğrencileri bile kıskandıracak derece de ilgi görmüştü okulda ![]() ![]() Bu düşüncelerle evinden çıkıp Yarımada’nın yeni yeni alıştığı yosun kokusunu içine çekerek yürüdü… Okulunu sevmiyordu ama O’nu okula bağlayan , O’nu heyecanlandıran nedenleri de gözardı etmiyordu ![]() Sorsalar cevap veremez , anlatamazdı belki çünkü ne olduğunu tam olarak kendisi de kestiremiyordu ama aklına gelen bir hayalin görüntüsüyle kalakalıyordu… "Ertan Hoca" dedi kendi kendine… "Bana yaşamayı sevdiren , hayata şans verip , hayatta kalmamı sağlayan şahsiyet… ![]() ![]() Sonra Sibel’in söyledikleri aklına geldi ![]() “_Her gün o soğuk , kendini beğenmiş adamla ne konuşuyorsun anlamıyorum ![]() ![]() _”Neden sana ne yaptı ?” _ “ Ahmet ile kafede bastı bizi “ _” E kötü bir şey yapıyormuşsun O da engellemek istemiş ![]() ![]() ![]() _ “ Kızım amma avukat kesildin ha ![]() ![]() İşte bu cümleyle kala kalmıştı duvarın dibinde ![]() ![]() İç aleminin şaşkına dönerek derinlik kazandığı anları yaşadı ![]() _ “Saçmalama hem suçlusun hem güçlüsün hem de çok güzel çamur atıyorsun ![]() ![]() Öğle tatilini fırsat bildi ![]() ![]() Her gün düzenli olarak odasına uğrardı Ertan Bey’in ![]() Dengesiz ruh halini anlatırdı ![]() ![]() Ailesi sıkı sıkı tembihlemişti bahsetmemek için ![]() Aslında ailesi O’nun normal olmasını istemişti ![]() Çok giriftti , sıra dışıydı … ![]() Normal bir pencere manzarasına baktığında herkes orada olanları görürken o beyninde bambaşka manzaralar ve objeler üretebilirdi ![]() Rahatlamak istiyordu , rahatladıkça soyutlanarak hapsolduğu cam küresinden çıkmak istiyordu ![]() Bunu bir tek Ertan Bey’in yanında yapabiliyordu ![]() Çağın endişeleri , bozuk ahlak , kısır döngülü bir sevgi , hoşgörü yetersizliği , maneviyatsızlık , anlaşılamama gibi trajedi çağı olarak nitelendirdiği her şeyi Hocasıyla konuşuyordu ![]() Kendinden parçalar katıyor ama o parçaların asla kendinden olduğunu bilmemesi için adeta özel bir uğraşla şifrelendirip hocasına sunuyordu ![]() Hem tanınmak istiyor hem de bilinmesin istiyordu ![]() Genç kız , derinlik kazanan duygularının ezici yükü altında binada ki herkes okulu terk ettikten nice sonra , oturduğu sırasından buruk bir gönül yorgunluğu için de kalktı ![]() Çok sonra itiraf etti _ “Evet aşk bu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sadece konuşmak istiyorum ve bu seansta kurtulmak istiyorum acılarımdan sövgülerimden" dedi içli içli… ![]() Parkın içine girdi ![]() Çantasının kapağını el yordamıyla açıp sık sık yazmak için başvurduğu ajandasını aldı ![]() “Yazmak …” Belki ilgi gösterdiği ve bu uğurda ustalık kazandığı bir başka önemli uğraştı onun için ![]() En özgür olduğu , istediği her şey olabildiği , oldurtabildiği olguydu yazmak ![]() Kurmak , planlamak kurduklarını hayata geçirmek ve can vermek için yazdı ![]() Yedi yıl sonrasını hesap etmeden burada kalma sebebine bakarak içli içli yazdı ![]() Ne garipti , insan kendisine bir idol seçiyor ve seçtiği idolle yaşıyordu ![]() Bütün bunları ruhunun depremlerine vurdu ![]() Son yazdığı öyküdeki kahraman olmak istedi ![]() Mutluluğun tanımını ve ne olduğunu bilmeyen ruh haliyle “evet evet “dedi heyecanla…O zaman belki mutlu olurdum ![]() Yüksek sesle düşünüyordu , O’nu gören kimse ne neyaptığını anlayabiliyor ne de ne yazdığını kestirebiliyordu… Sahilin en derinliklerine indi adım adım… Karanlıkta el yordamıyla yürüyen insanı andırıyordu ![]() Olmak istediği kahramanına yeni figürler sundu ![]() Ürkmeye başladığı hayatın kaosundan , kargaşaların içinden onu çekip kendi gerçekleriyle yüz yüze getiren birinin hasretini taşıyordu sancı sancı satırlarına… Daha fikir kozasını yeni yeni yırtmaya çalıştığı çağlardı ![]() Fakat nasıl , nereye ? Kanatlarını açtığı an ona özlediği dünyanın ufuklarını kim gösterecekti … Bu yüzden idol belirledi hep , önceki hayatında da şimdi ki hayatında da… Yarı da bıraktı yazdıklarını… Kavramları karıştırmamak için silkelendi ![]() Baba şevkati, anne nasihati , dost uyarısı , sevgili sıcaklığıydı aradığı… Yaşamdan zevk almak için kendisine söz verdi ve aradığını bulan bir gezginci edasıyla Hocasıyla irtibatı kesmeyeceğine dair kendisine söz verdi… ![]() Bu düşüncelerle hızla akşam olduğunu fark etti … Oturduğu yerden kalkıp hırçın denizle vedasını etti köşedeki bakkaldan ekmek aldı ve geri kalan hayatının ilk günü için evine gitti… qizLi özNe | Sevgi Özlem Özcü |
![]() |
![]() |
|