![]() |
Konstantinopolis Mi İstanbul Mu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Konstantinopolis Mi İstanbul MuKonstantinopolis mi İstanbul mu Hikayesi - Hüzün Hikayeleri - Hayata Dair Yazılar Kadim soru ![]() Constantinopolis mi? İstanbul mu? Sanki birbirinden çok farklı şeylermiş gibi ![]() İkisi aynı anda bir mekanda barınamazmış gibi ![]() Bu yazıya vesile olan bir fotoğraf ![]() Aslında fotoğrafın kendisinden daha çok, çekenin ona koyduğu ad ![]() Her zamanki gibi, İstanbul fotoğrafları arasında turluyorken, bir fotoğraf dikkatimi çekti ![]() Fotoğrafçı, Galata Kulesi′nden çekmiş fotoğrafını ![]() Sonrasında bir fotoğraf sitesine yüklemiş ![]() Yüklerkende sıradan bir ad koymamış fotoğrafına: “Constantinapolis” demiş ![]() Fotoğrafı gören milliyetçi histeriden muzdarip fotoğrafçılarda haliyle veryansın etmiş bu duruma ![]() Biri demiş ki; “Burası İstanbul” Bir diğeri eklemiş “Constantinopolis olarak ne gösterebilirsiniz acaba? Bildiğin vıcık vıcık İstanbul işte” Başkası büyük harflerle yazmış doya doya: “İS-TAN-BUL” Bir başkası da iğnleyici bir şekilde yaklaşmış olaya ![]() “Constantinopolis diye bir yerin varlığından haberim yoktu ben burayı İSTANBUL sanıyordum ![]() Sevgili milliyetçi histeriden muztarip fotoğrafçı arkadaşlar ![]() Bilmezmisiniz ki; Constantinopolis, İstanbul′a içredir ![]() Bilmez misiniz ki, İstanbul adına Türklerin katkısı sadece başındaki ”i ” den ibarettir ![]() Not1:İsim konusunda bu kadar yaygara kopartılmasının nedeni, Consantinopolis adının Bizans′a vurgu yapması ![]() Yani Türk olmayana ![]() Sanki İstanbul Türkçeymiş gibi ![]() Fethe kadar şehre, Constantinopolis′li Rumlar kısaltılmış ad olarak stanboli-stinpoli diyorlardı ![]() (Görüldüğü gibi ada sadece sonradan “i” eklenmiş-ama yine de bu bir iddadır) Not2:İstanbul adının “eis ten polin” den geldiğine dair olan iddayı şu linkte anlatmıştım ![]() Not3:Bu yazının konusu olan fotoğraf Yanay Germen′e aittir ![]() |
![]() |
![]() |
|