İbretlik Bir Olay-Ağlayan Komutan |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İbretlik Bir Olay-Ağlayan KomutanAğlayan Komutan Mehmet Akif anlatıyor: “Her sabah Sultanahmed Câmiine erkenden giden bir zât vardı Mihrâbın bir kenarında saçı-sakalı bembeyaz olmuş bu ihtiyar adam, ümitsiz bir şekilde durmadan ağlıyordu Niyâhet bir gün yanına sokuldum:— Muhterem, dedim Allah’ın rahmetinden bu kadar ümitsizlik olur mu? Niye bu kadar ağlıyorsun? Bana:— Beni konuşturma Kalbim duracak, dedi![]() Çok ısrar edince anlattı: — Ben Abdülhamid devrinde bir binbaşı idim Anam-babam vefât edince sadârete bir dilekçe gönderdim Dedim ki “Mallarımız, gayrimenkullerimiz var Bunların bir nezâretçiye ihtiyacı vardır Kabul buyurulursa istifa etmek istiyorum”![]() Sadâret benim dilekçemi padişaha göndermiş Bana doğrudan doğruya hünkârdan bir yazı geldi “İstifa kabul edilmedi” deniyordu Ben bir daha gönderdim Yine aynı cevap geldi![]() Bizzat huzura çıkıp şifâhi görüşmek istedim Ben o cehâlet ile padişahın huzuruna çıktım:— Sultanım, istifamın kabulünü istirham edeceğim Durumumuz budur, dedim Derin derin biraz düşündü İstifa etmemi istemiyordu Yüzünden belli idi Isrârıma da dayanamadı Öfkeli bir edâyla, elinin tersi ile:— Haydi! İstifa ettirdik seni, dedi ![]() Ben dönüp işimin başına geldim ![]() Gece mânâ âleminde orduların teftiş edildiğini gördüm Rasûllüllah Efendimiz (s a v ) Yıldız Sarayı’nın önünde duruyordu Bütün Türk ordusunu teftiş ediyordu Osmanlı padişahlarının ileri gelenleri orada idi Abdülhamid edeple Fahri Kâinat Efendimiz’in arkasında duruyordu![]() Derken benim birliğim geldi Başında kumandan olmadığı için darmadağınıktı![]() — Nerede bunun kumandanı? Diye sordular — Ya Rasûllallah çok ısrar etti İstifa ettirdik, dedi Rasûllüllah (s a v ) da:— Senin istifa ettirdiğini biz de istifa ettirdik, buyurdular ![]() Ben ağlamıyayım da kim ağlasın? ![]() ![]() Alıntı |
|
|
|