Semaver |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
SemaverSemaver yazısı - Şule Meryem Canpolat yazıları Duvarın üstündeki semavere küçük odun parçalarını atarken gördüm onu ![]() Evin önünden ne zaman geçsem, semaverden taşan mutluluğa şahit oldu gözlerim![]() Hergün aynı saatlerde kapıya atılan semaver, evin sahipleri için akşam çayının vaktini gösteriyordu![]() Her ne kadar sobadan, ocaktan uzak kalsa da evlerimiz, semaverden yayılan duman, ocağın tüttüğünü gösteriyordu![]() ![]() Sıcacık bir şeyler arıyordu gözlerimiz ![]() Yollar ve insanlar uzarken gözlerimizde, semaver bir pencere açıyor işte o an yüreğimizde![]() Sıcacık oluyoruz, daha içmeden çayını![]() Hayranlıkla seyrediyoruz, içine atılan ağaç dallarını![]() İçmeden kanıyoruz biz de aynı mutluluğa![]() Kısa süreliğine de olsa, ortak olduğumuz için, ateşin sıcaklığına![]() Zevkle yapılan işler eziyet vermezmiş sahibine![]() Zor olsa da semaverde çay yapmak, isteyerek yapan bir çift el, değiştiriyor gözlerimizde işin zorluğunu![]() Ve eğlenceli bir şeyi izler gibi izliyoruz, semaverli mutluluğu![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evin damına toplanmış üç beş kadın ![]() Günlük konuşmalar içinde, çayın olmasını bekliyorlar![]() Evin önündeki cadde gözlere şenlik![]() Sinema izler gibi, izliyorlar gelip geçenleri![]() Bizim farketmediğimiz birçok detaya sahip, gözleri![]() Arada fısıldaşmayı ihmal etmiyorlar![]() Dudaklarının üzerinde elleri![]() Ah ülkemin güzel kadınları!![]() Oysa ne güzel sohbetler olurdu, yanan semaverin sıcaklığında![]() Unutup, bizi yoran düşünceleri, yeni şeyler öğrenerek, bereketli akşamların bağrında![]() ![]() Yürüyüşüme devam ediyorum ![]() Sanki geçtikçe yollardan, kendimi seyre dalıyorum![]() Dünyanın merkezinde sanarken kendimi, küçücük bir karınca olduğumu anlıyorum![]() Büyük bir istekle dönüyorum kendi içimde![]() Dönüyorum, dünya dönüyor beynimin içinde![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birbirine zıt olsa da ateşle su içiçe yıllardır ![]() Ateşe su, suya ateş![]() Odun ateşinde kaynamış bir çayla, demlenirken hayatlar, içli içli dökülüyor hatıralar dudaklardan![]() Torunum diyor bir ana, askere gideli çok olmuştu![]() Bir köy sabahında, yemyeşilken tarlalar, neşeyle oynayıp koşarken çocuklar, haberi geldi asker torunumun![]() Haince bir saldırıda şehit oluşunun![]() ![]() Düşüyor elinden çay kaşığı içli ananın ![]() Hesabı yoktu, torununa döktüğü ağıtların![]() Bir söz dağıtsın şimdi bu kasveti![]() Kaybolsun ansızın güneşimizi örten bulutlar![]() Artık yanmasın ahlarla, eyvahlarla ocaklar![]() Semaverler taşıp dökülsün, mutluluğu hakeden yaralı yüreklerden![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ateşine dalıyorum semaverin ![]() İçimi ısıttığım semaverin, içimi yakışını hissediyorum![]() Bir ananın kalp yangını eşlik ediyor halime![]() Ana oluyorum o an![]() Gözyaşlarımı saklıyorum, nasırlanmış ellerimin altında![]() Garip garip bakıyorum her yere![]() Ana oluyorum, elim yetişmiyor yüreğime![]() Çaresizliği soluyorum karanlıklar içinde![]() Semaveri unutuyorum, karmaşalar içinde![]() Verilmemiş hesapların sancısı sarıyor her yanımı![]() Söylenmemiş sözlerin gizli isyanı![]() ![]() Sokaktaki çocuğun gülüşü olmasa, ana olmanın ağırlığı çökecek her yanıma ![]() Sabahla gelen güneş aydınlatmasa bu kenti, ümidim tükenecek adeta![]() ![]() Geldiğim yollardan dönüyorum, bu defa tecrübelerle ![]() Semaverle örülmüş, tatlı karelerle![]() Hüznü eşlik etse de acı hikayelerin![]() Yarına tutulmuş umutlarla![]() Güzel dilekleri alıyorum avuçlarıma, dönüş yolunda![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Semavere kaynamak, insanlara kaynaşmak yakışır anlıyorum ![]() Ateş, demlenmek için bir bardak çayın buğusunda![]() Ve su, şiir tadında bir akşam için![]() Analar![]() Çilenin sembolü olsa da, mutluluğun kaynağı onlar![]() Ve çocuklar![]() Ellerimizle büyüttüğümüz![]() Çocuklar, ateşe yürüttüğümüz![]() İyi yetiştirilmiş çocuklar, ya da terkedilmiş, eksik kalmış ergenlikler![]() ![]() Semaverin etrafına dizilmiş hayatlar ![]() Birbirlerinin dertleriyle hemdem olmuşlar![]() Renkleriyle, bir kilim gibi dokunmuşlar ortak hayatların eşiğinde![]() Farklılıklarıyla seçilmişler gittikleri her yerde![]() Ama yine de sevilmişler, dışlanmamışlar hiçbir yerde![]() Semaver en büyük ortak noktaları olmuş anaların![]() Akşam sohbetlerinin vazgeçilmezi olmuş, babaların![]() Ve çocuklar![]() En çok onlar sevmişler semaverin kokusunu![]() Yandıkça köze dönen odunu![]() Seyre dalmış yangında yürekler hep beraber aynı ateşi![]() Sular kaynamış, sular soğumuş, değişmemiş yine de sevgiyle içilen çayın tadı![]() ![]() Şimdi aynı yollardan umutlarla dönüyorum evime ![]() Acıları kadar bu kentin, mutluluklarını da alıyorum yanıma![]() Şimdi bir semaverin kokusuyla, dalıyorum kendime![]() Küçük odun parçalarını toplayan bir çocuk oluyorum![]() Bir çocuğun mutluluğu karışıyor ateşe![]() Ateş hala suyla güreşte![]() Ne ateş, ne su![]() Yalnız çocuklar kazanıyor bu savaşı![]() Bütün dünyayı sarıyor sevgi dolu bakışları![]() ![]() Şule Meryem Canpolat |
|
|
|