Bir Anne Öldü |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bir Anne ÖldüTepeören Köyü’nün yoksul ailelerinden birinin kızıydı Dördü kız, ikisi erkek, altı çocuklu ailenin üçüncü kızı, Hüsniye![]() ![]() ![]() Bilmiyorum ben, başkaları da bilmiyor ; gönlünde bir prens var mı- yok muydu ? Manda arabası koşan köylü babası, uzaktaki bir köyün ekmek fırınına çalı- yıngıl taşır, karşılığında sıcacık beyaz ekmekler getirirdi evlerine Altı kardeş de çok severlerdi o beyaz ekmekleri![]() Yine uzak bir köyün, zengin ailelerinden birinin tek çocuğuna istediler Hüsniye’yi Fikrine pek önem verilmeden, sevinildi onun adına Söz kesildi, nişan kondu, düğün kuruldu![]() Yıllarca şiddet gördüğü, hor görüldüğü, ezildiği söylendi koca evinde, hem eşi hem de kaynanası tarafından ’Deli damat’ olarak adlandırıldı eşi Çok az getirildi köyüne Çare bulunamadı ezilmişliğine, maruz kaldığı şiddete![]() Üç oğlu bir kızı oldu Çocuklar büyüdüğünde destek çıktılar annelerine Hatta baba köyüne taşınıldı, ev-bark inşa edildi Mutluydu Hüsniye Anne-babasını kaybetmiş olsa da çoktan, hem şiddet görmekten kurtulmuştu, hem de ablaları ve kardeşlerini daha sık görüyordu![]() Üç oğlunu, bir de kızını evlendirip torunlar sahibi bile oldu Kocası amansız bir hastalığa tutulup eline kaldı Ölüm korkusu sardığında, günlerce yalvarıp özürler diledi Hüsniye’den![]() ’Kocamdır, çocuklarımın babasıdır’ deyip elinden geldiğince baktı ona Utandırdı![]() Göçüp gittiğinde kocası, herkes ’ Kurtuldu kadın, artık hayatını yaşar’ dedi Fakat öyle olmadı Kısa sürede hastalıklar birbirini kovaladı Ameliyatlar sıraya girdi![]() En son, safra kesesi ameliyatı oldu Sağlığına bir türlü kavuşamadı Kimi ’Ameliyatta hata yapılmış’ dedi Kimisi de,’ Yılların birikimi ’ diyordu![]() Oğulları doktordan doktora, hastahaneden hastahaneye koşturdular Bir teşhis kargaşası vardı Yemez içmez oldu Hüsniye Küçüldükçe küçüldü Sonunda yoğun bakıma alındı Serumlar verildi Önce ciğerleri, sonra da böbrekleri bitti![]() Son gün kız kardeşi, onun kızı ve kendi kızı yalvar yakar girebildiler yanına O, bakamıyor, konuşamıyordu Onlar yine de konuştular onunla Gözünden bir damla yaş geldiğini görüp uzunca ağladılar![]() Helâlleşip ayrıldıklarından bir kaç saat sonra ölüm haberi ulaşmaya başladı Çocukları, kardeşleri, torunları, sevenleri haykırmaktan göğü inlettiler Fenalaşıp hastahaneleik olanlar oldu Sakinleştirici iğneler vuruldu, haplar verildi onlara![]() ’Annemin, babamın yanına gömün beni Eğer kocamın köyüne gömerseniz hakkımı helâl etmem !’ diye vasiyet ettiği halde çocuklarına, o sözü bile dinlenmedi Hüsniye’nin İnadına yapar gibi, yine kocasının köyüne ve onun yanı başına defnedildi![]() ’Çilesi kaldığı yerden devam edecek !’ diyenler de oldu, ’ Şimdi o kocasından hesap soracak!’ diyenler de ![]() Vasiyetinin neden dikkate alınmadığına cevap bulunamadı sadece ![]() Bedeni nerede olursa olsun, ruhu şimdi göklerde Hüsniye’nin ![]() Hüsniye, benim baldızımdı Eşimin ablasıydı Hüsniye ablamızdı![]() Mekânı cennet olsun İnşaallah ! Fikret TEZAL |
|
|
|