Kırmızı Halı 1 |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kırmızı Halı 1Kırmızı Halı - 1 - Şule Meryem Canpolat yazıları Bir ormanı andıran köyümüzden, merkeze taşındığımızda henüz dört beş yaşlarında bir çocuktum ![]() Her şeyi hatırlayamasam da, belleğimde iz yapmış güzel anılarım var maziye dair![]() Ahşap iki katlı evimizin salonuna serilmiş kırmızı halımızla başlıyor bu anılar![]() Ve yemek yemek için kullandığımız taş ocaklı, ahşap sedirli odayla devam ediyor![]() ![]() O zamanlar, üç kız kardeşiz sadece ve yaşlarımız birbirine çok yakın ![]() Bir takım gibiyiz bu yüzden![]() Oyunsa kırmızı halıda, kavgaysa kırmızı halıda![]() Salondan çatı katına çıkan ahşap merdivenler![]() Ve yukarıda gizemli bir dünya![]() Üst kata sadece kullanmadığımız eşyaları koyduğumuz için, filmleri andıran esrarengiz bir havası vardı üst katın![]() Bu kadar ilginçlikten sonra parka gitmenin, kapıda oynamanın bile ayrıcalığı kalmıyordu sanki![]() Günboyu tırmanıp, yuvarlandığımız merdivenler, üzerinde zıpladığımız kırmızı halı ve çatının büyülü dünyası hayal dünyamıza epey bir şey katmış olmalı![]() ![]() Ablam takımın yöneticisi, harçlıklarımızın gönüllü bankacısı olur, kuruşlarımızı taş ocağın üzerindeki rafta saklardık ![]() Yalnız oraya da sadece ablamın boyu yetişir, toplanan paralar çoğu zaman, pamuk şekerle gelen mutluluğumuza kaynak olurdu![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eve misafir geldiğinde annem, ablamı, çatı katından dışarıya açılan pencereden, evimizin önündeki asmaya sarkıtır, üzüm yaprakları toplatırdı ![]() Bu o gün evde güzel yemekler yapılacağının da habercisi olurdu![]() Ben biraz da korkarak seyrederdim ablamın asma iskeletindeki ince dansını![]() Neyse sorunsuz şekilde yapraklar toplanır, kısır, bat, ya da sarma olarak düşerdi misafirli soframıza![]() ![]() Bazı sabahlar işe gider gibi ciddiyetle ve heyecanla evden çıkar, mahallede bulduğumuz cam teneke, taş gibi şeyleri toplar oyunlar kurardık kendi aramızda ![]() Bir defasında mahallenin ortak alanında yetişen pembe gülleri toplamış, gül reçeli yapması için anneme vermiştik![]() ![]() Büyük oyuncaklarımız olmadı belki ama büyük mutluluklarımız vardı çocukluğumuzda ![]() Annemin o zamanların meşhur oyuncağı kel ve çıplak bebeklerimizi bir prenses gibi giydirmesi, örgü şapkalar ve kat kat elbiseler örmesi, müthiş sevindirmişti bizi![]() Hatta bir defasında bez bebek bile yapmıştı annem![]() Örgü saçlar, iğne iplikle yapılmış dudaklar, kaşlar ve gözler![]() Bence harikaydı![]() ![]() Yine böyle ekip çalıştığımız bir gün, uçmakta zorlanan bir serçe bulmuş ve anneme getirmiştik onu iyileştirmesi için ![]() Kutuya yaptığımız yuvada onu bekletmiş, annemin sıcak ellerinde ısıtmış ama yine de üşümüş ve hasta olmuş bu serçeyi yaşatmayı başaramamıştık![]() Elbette hüzünlerimiz de oldu çocukluğumuzda![]() Hatta kırmızı halı her karesiyle eşlik etti sevinç ve hüzünlerimize![]() Biz büyüdükçe o eskidi![]() Biz yenilendikçe o değişti![]() Zaman bazı şeyleri büyütürken bazı şeyleri eskitip yok ediyordu![]() Eşyalar böyleydi işte![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beynimde koşup oynayan bir çocuk var şimdilerde ![]() Sürekli zıplıyor kırmızı halıda![]() Çatıya tırmanıyor ve gül topluyor![]() Ağaca çıkarken en güzel anaokulu elbisesini yırtıyor![]() Bir çocuk ki, dünyayı yeni tanıyor![]() Nerden geldiğini bilmeden, koşuyor yarınlara![]() Ablasını ve kardeşini çok seviyor![]() Arada o da yaramazlık yapıyor![]() Yakalanmamak için, kardeşlerinin üstüne atıyor küçük suçlarını![]() Sanırım biraz korkuyor, sillesinden hayatın![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir çocukla bakıyorum yeniden dünyaya ![]() Hırslandıkça , kaybolan zamana![]() At gibi koşarken hayatın merkezinde, farkında olmadan biz, yok olanlara Çocuk gözüyle bakıyorum, tüm yaşananlara![]() Yeniden hatırlamak için güzellikleri, kırmızı halıyı, asmayı ve serçeyi unutmuyorum![]() Biz büyüdükçe kirlenmesin diye dünya, düşlerimi büyütüyorum güzel yarınlara![]() ![]() Umudu bir an bırakmıyorum elimden ![]() Hayallerimi gerçekleştirmeye söz veriyorum kendime, şu dünyayı terketmeden![]() Büyük bir aşkla kalkıyorum yerimden![]() Ruhumu dinlendirdiğim iklimden![]() Düşüncelerimi topluyorum tüm zamanlardan![]() ![]() Ve perdeyi kapatıyorum şimdilik ![]() Kırmızı halıya son bir kez daha bakıyorum![]() Bana gülümseyen çocuğa ben de el sallıyorum![]() Hoşçakal çocuk![]() Yeniden gel zor zamanlarımda![]() Ve kırmızı halı![]() Sende kaldı tüm çocukların aklı![]() Her karende bir çocukluk anısı saklı![]() Üstünde neşeyle zıplayan çocukların ayak izleri![]() Ve ahşap evde çocuk sesleri![]() Asmadan bakan yavru serçe![]() İşte hepsi gülümsüyor size![]() Haydi![]() Şimdi el sallama sırası sizde![]() ![]() Bekle beni çocukluğum ![]() Çok sürmez geçici konukluğum![]() Yalanlara dalmadan geleceğim sana![]() Elinde çakıl taşlarıyla, beni yüreğinde sakla![]() ![]() Şule Meryem Canpolat |
|
|
|