![]() |
Deneme Yazısı Yürek Acizi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Deneme Yazısı Yürek Acizideneme yazıları - hac hazırlıgı - umre hazırlıgı - sıgınak kaleminden denemeler çok şey deyil kısa bir deneme- aslında bir adım vardı,söylemekden çekinmedigim ve üstelik bir hikayesi olan bir adım var ![]() ![]() ve hayat hikayemin kahramanı bendim,silik ve fügüran deyildim,bizzat orjinal kahraman olmasamda kahdi hikayemin senaristiyim ![]() ![]() sıcak bir havada ders yapmak kadar sıkıcı ne vardı derseniz,birden fazla neden var ama şimdi aklıma gelmiyor derdim heralde ![]() ![]() ![]() ![]() ortalama sıcaklık derecesi bence 30 dereceden aşşagı deyildi nedenmi öyle hissediyordum çünki yaz aylarında bizim memleket sıcak ve deli rüzgarı ile ön plana çıkıyordu bu arada memleketimin okullarından birinde biz d ersteydik -hoca sormuştu,ileriki yıllar için sermaye biriktiriyormusunuz?? eger biriktirmiyorsan biriktirmeye biran önce başlamalısın!! ![]() ![]() ,,benim sermayem varmıydı ozamanlar bilmiyorum ama tenefüssden itibaren düşünecektim bu konuyu ![]() okulun şehrin dışında olmasıyla beraber bir sakinlik hakimdi çevrede ve gökyüzünde uçuşan serçeler ve tarlalarda geçimini saglayan kargalar vardı gök yüzünde nerde kalmıştım diye soracak olursam bana sermeye derseniz sevinirim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() birisi kendi işimi kurmak digeri ise 30 lu yaşlarda hacca gitmekdi iyi veya kötü bir hayale sahip olmakda güzel ve önemli birşey di çünkü,çevremde hayali olmayan insan sayısı çokki ![]() ![]() ve kurgulamada sadece bana ait aslında bu size önemli gibi gelmesede benim için önemli çünkü hayal benim hayalim ![]() ![]() ertelenmiş gönül duygularımla beraber asker gitmiştim ve yeni heyecanlar yeni tadlar mesala yagan karın altında üşümedigini keşfediyor insan,ama ısınmak için bir yere gidiyorsan o zaman üşüyorsun garip deyilmi ![]() ![]() nerede olursan ol ve hangi şartlarda yaşarsan yaşa yeterki bulundugun ortam olmak istedigin yer olsun gerisi mühim deyil,kar yagıyorsa bile üşümüyorsun sobanın yanında olsan bilede üşüyorsun çünkü mesele olmak istedigin yer ile alakalı ![]() ![]() iyi kötü ve güzel olarak askerlik yıllarıda artık geride kalmıştıama keşkelrimde katbekat artmıştı, ![]() ![]() ögrendiklerimle beraber ve hayatıma artı katacak alışkanlıklarımla yeni hedeflere yelken açmıştım ![]() ![]() neydi hayalim sorusunu sormak istedigmde kendime cevabım birden fazlaydı cep telefonunun kısa mesaj bölümüne veya telefonun açılışına kaytettigim mesaj geliyor aklıma hani sizede söylemiştimya,,,sermaya meselesi belli bir süre sonra kendi işimi kurmuş olmanın heyecanı vardı artık bende nede olsa artık kendi çapımda işadamıydım ve bana yakışıyordu gülümsemek genelde heyecanlı ve hırslı birisiyim yapamıyacagım işe girişmezdim ama geneldede yapabilecegim işe göre hayal kurardım 1 ![]() gazetelerde okumuştum hac kayıtları başlamıştı heyecanlandım çünkü en önemli hayallerimden birisiydi hacca gitmek aklıma siyasetciler gelmişti inandırıcı bullmadıgım vaadlere kızıyordum ve vaadlerde bulunan sıyasetcilere ![]() ![]() bende kendine ve seçmenine yalan söyliyen siyasetciler gibimi yapacaktım yoksa olması gerekn gibi hayalinin peşindenmi koşacaktım bunu zaman gösterecekti çevreme bu düşüncemi söyledigimde kimisi henüz erken derken kimisi ise çok güzel bir fikir oldugunu söylemişti çevremde hacca giden amcaları ziyaret etmeye başlamıştım önbilgi için onlarda genç yaşta hacca gitmenın ne kadar dogru bir hareket olabilecegini söylemişlerdi neden diye sorularıma ise kendilerinden örnek ile cwevab veriyorlardı hacı adaylarının içinde en yaşlı hacı adayları bizim türk hacıları oldugunu ögrendiginde çok üzülmüşlerdi bu psikolojiyi ancak orada yaşayarak daha iyi anlıyabilecegimi düşünmüştümki kendisi örnekleri çogalttı genç hacılar günde 2-3 saat uyku uyuyorlarv e hz peygamber efendimizin mekanlarını daha çok sıklıklarla ziyaret edebildiklerini söyliüyordu çıkılması gerekn yüksek tepeler ve gidilmesi gereken uzak mekanları istedigkleri gibi gidemediklerini anlatıyorlardı hira dieyip aglmaları safa ve merve deyip kendilerini hırpalamaları hala gözlerimin önenüde bir insan sevdigi hatta en çok sevdigi mekanlarda ama tekati yok ama dermanı yok ama yinede elinden geleni yapıyor ama nafiile yetmiyor,yetinmiyor ve hiçbir güç,emek ve hiçbir tekatte yetmiyecekti belki çünkü gönül olmak istedigi yerdeydi,çünkü gönül aşkın merkezindeydi mekanları,olayları ve kişilerin adı geçtikce gögüs kafesi şişip iniyordu hele bir hz hamza edemesi vardı sesi ne kadarda gür çıkıyordu aman ALLAHım acaba kendisi rolmu yapıyo diye düşündügümde cevabı yine kendisi veriyordu kişilerin insanda uynadırdıgı hisler vardır bunu her yerde yaşayamazsın ama o hisler sana geldiginde biranda o kişinin ruhunun yanında oldugnu hissedebiliyordun demişti hz hamza dedigmde benimde sesim gür çıkarmı diye düşünürken,aklıma hz ebu bekir geliyordu, ya ebu bekir dedigmde ise ona dair hatıra olan yerleri gezdiginde gözlerinin hiç durmadan agladıgını söylüyor ona saygısından ona muhabbetinden elini kalbine götürüyordu hocalarınve yetkililerin anlattıgına göre o baglılık abidesi o arkadaşlık harikası ve obir dava sahibi bir arkadaştı ebabekir ![]() ![]() ![]() öyle deyilmiki hz peygambere olan sevgisinden yüregi kavrulmuştuta hz peygamber sordugunda bu koku nedir diye yüregim ya resulullah yüregim yandı sana olan sevgimden yüregim kavruldu ![]() ![]() ![]() ahlarım birbirine karışıyor ve vucudumda uyarılmayaynbirtek yerin varsa kesip atmak sitiyorum bu baglılık karşısında bu sevbgini karşısında ve bu muhabbetin karşılıgında kanım aksın sitiyorumben bukadar sevebilirmiyi cigerim,yüregim ve kalbim adın söz istiyorum yaradanımdan herne olursa olsun gitmek istiyorum aşkın merkesine aşkın yurduna ve aşkın topraklarına sadece gitmek orada bulunmak ve içerisinde gezindigim memlekete ayaklarımı sürümek istiyorum bir damla terim düşsün helebir toraga bir damla kınım aksın istiyorum bereketli topraklara bir damla göz yaşı ile sulamak istiyorum önümdeki yüz sürülesi topraklara bir temeni bir istek ve bir söz olarak orada dile gelmek istiyorum ben,yüregim,cigerim ve kalbim adına orada bulunmak sitiyorum bu bir baglıklı ve aşk bildirgesidir ![]() ![]() dinledigim onca güzel anılardan sonra başvuru için kaydımı yaptım,ilerliyen günlerde gazetelerde okumuştum 'kuralar çekiliyor',,, o anda bir kuş olmuş çırpınıyordu yüregim,terden sırıl sıklam olmuş aynı zamanda ise üşüyordum gözleri karardı ama yüregimda bir bayram sabahı heyecandan yürümeyi bile unutmuştum çünkü ötelerde çagrı vardı içime dogmuştu rabbim beni çagırıyordu sultan çagırırda kul'gitmezmi hemen,şimdi,derhal yolculuk zamanı- ve bir gece vakti ışıklar sönmüştü aylardan sanki nisan vakitse geceye dogru ilerliyordu tanıdık tanımadık arkadaşlarla vedalaşılmış ve son günlere sıkıştırılan akraba davetlerine icavet etmiştim eşyalar toparlanılmış ve geride hatıra namına bırakılan eşyalar vardı birisi arkadaşıma birisi sevdlıma ![]() ![]() araba henüz hareket etmeden evvel sakinlik hakimdi yüregimde ama gece öyle deyildi ne kadar yıldızı varsa alabildigine sermişti geceye gökyüzü acaba yıldızların dili varmıydı ve neyi ifade ediyorlardı bugün bana ![]() ![]() aklıma ay gelmişti hani dolunayı severdimya ![]() ![]() ![]() hilal şekilnde gülümsüyordu sanki uzaklardan kendimden bihaber gözlerim dalgın ama yüregimde bir çoşku ile başladım yolculuga ![]() ![]() hedef gönüller sultanı ![]() ![]() aslında araba ile deyilde yürüyerek gelmek lazımdı sana adım adım ismini söyliyerek çagıra çagıra seslenmek lazımdı en sevgiliye ismini söylemeye yürek dayanmıyor ama sana ne diye seslenecegimi düşünürken heyecanlanıyorum ve vucud ikliminde dile gelmeyen ne kada rkelimem varsa hepsi birden söz istiyordu hevesler ve istekler temennilerle teskin oluyorsada hayallerde söze gelmek istiyordu hereket kabiliyeti sınırlanırsa bir insanın veya eline bir sihirli degnek verilirse yaradan tarafından en çok neresinin konuşmasını dile gelmesini isterdi bilinmez ama benim keşfettigim yüregimde öyle coşkuyu kaldıramıyor bedenim ve hayalni kurdugum ne kadar kavuşma sahnem varsa hepsini birebir oynuyor ama yinede teskin olmuyordum illa bir damla su gibi,illa bir kuş kanadı gibi illada olması gerekn ve gerçekleşmesini bekledigin an gibi yaşamak lazımdı yaşanılası olandı ve muhtemelen duygu ile tarif edilemeyecek bir sevig ifadesiydi seni sevmek hani parmadıgını ateşe uzatırsanda yanarda ateşe degmesine gerke yoktur yanması için öylesi işte seni svmek ![]() ![]() illa kavuşacagım diye bir şey yokktu ve illa görecegim,dokuacagım diye bir mecburiyetimd yoktu çünkü biz senin müjdeledigin üümmetindeniz ve biz seni görmeden sevdik ya resulullah ya habiballah hanig sevgini kaderine yakışırdıkı seni görmeden sevebilmek hangi duygu hangi tarif bizim içiizdeki aşkı ifadeedebilirdiki bizim sana besledigimzi heyecanı bizim sana benzledigimiz muhabbeti ifadeedebilsin sevginin ifadesi varsa ifadeyi simgeliyen simgelerde vardır be lki ama işte bi çareyim ![]() ![]() kimi zaman renkleridüşünürü insan ve mana bulmaya çalışır hangi rek hangi heyecanı temsil eder hangi renk hangi sevgiyi ifade eder bilinmez ama bizim içimizdeki sevgi evrenseldi bizdeki sevgi gönüle sıgmayan ve zaman diliminde tarifi ile imkanı olmayan bir aşk meselesiydimeselesiydi ve mesele herdaim nerde olmak istedigin ile alakalıydı ve istedigm sevgi isedigim mekan ve istedşgşm herşeyde sen vardın ![]() ![]() senin dedigin gibi sevgi bizde bir tühüm gibi ![]() ![]() üzerinden yıllar geçsede o tühüm ilk günkü kadar saglam ve biz o tühüme ilk günkü kadar sagdık olmaya dikkat ile özen gösteriyoruz çünkü biz sendeniz bir senni ümmetindeniz ![]() ![]() bir arkadaşıma sormuştum sevgini ifade için ne drrsin ne söylersin diye o arkadaş kendisini laf cambazı olarak tarif etmesede ve tıkandıgım yerlere veya ifadeedemedigim duygu ve düşüncelerim varsa üç nokda koyar geçerim demişti oysaki bir noktalama işareti ile ban ne çok şey ögretti kendi bilmez ama benim hayatta ki görendigim en güzel ifadelerde n birisiydi üç nokta yan yana koymak sana ve seni yaratan alemlerin yaratıcıdsı olan o ALLAH ![]() ![]() ![]() sana ve senin davanda ilk güden ömürlerini yettigi güne kadar sadık olan ailene ve dava arkadaşlarına ![]() ![]() ![]() sana ve taşıdıgın davanın bilincinde olup san kolaylık gösteren yardımcı etkenlere ![]() ![]() ![]() rabbimden mucize istediginde ve senni vasıtan ile rabbimin iznşi ile ortaya çıkan mucizeleredeki aktörlere ![]() ![]() ![]() sen ve sevgine eyvallah ya resulullah sana ve bize besledigin muahbbete ![]() ![]() ![]() seni tarifi imkansız heyecanı ile kalbimde yaşıyorsam bilki bu benim sevgimin küçüklügünü ve sınırlarını göstermez sende bilirsin mesele olmak istedigin yerdir mesele sevmek istedigin kişidir ve mesele aşk meselesidir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Deneme Yazısı Yürek Acizi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Deneme Yazısı Yürek Aciziaşk ile geldim kapındayım mekke toprakarı ne kadar aziz mekke toprakları ne kadar kutsaldı sanki her yere gül dökmüşler sanki heryol seviliye çıkıyordu burnumuza buram buram gül kokusu,burnumuzda buram buram hasret kokusu sana sevdalı,sana aşık milyonlarca insan gelmiş kapına onlardan briside benım işte beni geri çevirme aşk ile geldik sana yürek sancısı ile geldik,,hasretinden muhabbetinden yüregimiz kavruldu,acizlikten biçare sizlikten yapmayı unuttuguuz hazırlıklar,tam olarak bildigimiz yarım kalan ibadetlerimizden sen bizi mazur gör yarım yamalak birazda utangaç birazda sakarlıgımızı sevdamıza ver ya resullah sen bizleri bilirsin,biz seni görmeden sevdik,sevgide vebal olmaz deyilmi ![]() ![]() safa ve merve ![]() ![]() insanoglunun en aciz kaldıgı mekan burası olsa gerek bir ciger yanıyor,yanan bir ciger işte hacer annemizin cigeri yanıyor bir kul yavrusu ile imtihanda bir anne yavrusu ile imtihanda,ama ALLAH var ve OALLAHki tek ve birdir müşdeyi veriyor ve zemzem fışkırıyor,yarabbi sen ne yücesin ve sen ne büyüksünki kerametine sual olmaz,şefkatine neden gerekmez sen bizleri o mübarekler gibi sınama sen bizlerin imtihanını kolaylaştır sen bizleri sevdigin kulların hürmetine bizi bize bırakma biz aciziz,biz bi çareyiz ![]() ![]() sen görünmezi görensin ![]() ![]() ve kabe sevgili siyahmıdır dünyanın en güzel rengi bir renk ne kadar güzel olabilirki bana seni çagırıyor benı sana getiriyor bana seni ifade ediyor en güzel ifadeler en güzel renkler seni ifade edende gizlidir en güzel ifadeler seni anımsatan renklelerle güzeldir gözlerimin gördügü ey mübarek mekan,aslında ben seni rüyalarımda ve hayatıma kattıgım manevi degerler ile görmeden biliyordum sen buradasın ve sen varsın seni vaar eden seni bugünlere dek sapa saglam ayakta durmanı saglıyan o yüce ALLAh ki,dünya gözü ile seni görmeyi nasip etti şimdi ben en seven en fazla sevinen bi çareyim seni anlamaya seni sana anlatmaya cüretim yok,bana seni sormasınlar,bana seni söylmesinler işte geldim bahcendeyim işte geldim karşındayım ben yürek işcisi,ben yürek aciziyim bana kelam sorma bana cümle sorma sen yüregimi bilirsin sen sevdamı bilirsin sen seni bana sorma ![]() ![]() insan doyamıyor deyilmi sevgilinin bahcesinde dolaşmaya sevgilinin huzunrunda olmaya sevgisini ifade edecek cümleler arıyor ama nefayda hangi cümle,hangi harf toplulgu bu cüreti göstere bilir seni ifadeye yanaşırki bende böyle bir arayışta deyilim yüregim yanmış,cigerim yanmış ve kalbim sana sevdalanmış vucut organlarım benım emrimde deyil hepsi bagımsızlıgını ilan edmiş hepsi aynı yolda hepsi aynı güzergahta sevgilinin yolunda sevgilinin izinde sevgiliye dair sevgilerini sunmaya gidiyorlar bende gere kalan bedenim ile onları takıp ediyorum ![]() ![]() sevgili şimdi senle aynı iklimdeyim,aynı cografyada ![]() ![]() aynı güneş ısıtıyor bedenimive gece aynı ay'ın altındayım ayyüzlüm dedigim sendin gül yüzlü diye sevdigimde sevgili diye seslendigim hep sendin ve elimi yüregime götürdügüm zaman hissettigim ses sendin sendin ban hayatı sevdiren sendin bana güzelligib ifadesi olan ey resul ![]() ![]() senni sevgin bana yeter senni sevgin bana kafii ![]() ![]() dualarımı sunmaya geldim amin dermisin bana ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|