![]() |
Çocuk Yetiştirmeye Dair |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çocuk Yetiştirmeye DairANASININ DİLİNİ KOPARAN GENÇ --Bozuk çalmak,gönül çalmak, saz çalmak,zamandan çalmak,galebe çalmak ve hırsız olarak çalmak ![]() Bu çalmalardan en kötüsü ve affedilemeyeni; hırsız olarak bir şeyler çalmaktır ![]() --Çalmak –istemeden alma- duygusu genelde insan fıtratında vardır dersek pek yalan da olmaz ![]() - Çocuklar misafirliğe gittiklerinde, bilmeden (sonucunu düşünmeden) hoşlarına giden şeyi alıp ceplerine koyarak evlerine götürürler ![]() ![]() ![]() -Burada görev daha çok anne babalara düşmektedir ![]() ![]() --Birer ebeveyn olarak sizler de çocuklarınıza yaşlarına uygun olarak , izinsiz olarak alınan en ufak bir toplu iğne, kalem, silgi, oyuncak, para ve benzeri şeylerin sahiplerinden izin alınmadan alınmasının çok kötü bir davranış olduğu, bu tür davranışları yapan insanlara “hırsız” denildiğini ve bu isimle anılan insanların başkaları tarafından sevilmeyeceği anlatılmalı ![]() --Özellikle çocuklarımızın okuldan eve getirmiş oldukları araç- gereçlere dikkat etmeli ve çantalarını ara sıra kontrol etmemizde büyük fayda vardır ![]() --Çocuklarınızın çanta veya ceplerinde sizin almadığınız eşyalara rastlarsanız , bu eşyaları nereden aldıklarını mutlaka sorunuz ![]() ![]() ![]() --Unutmayınız ki, çoğu davranışları – alışkanlıkları küçük yaşlarımızda ediniriz ![]() ![]() ![]() -Bazı ailelerin,özellikle varlıklı aile çocuklarında da çalma hastalığı sıkça görülebilir ![]() ![]() ![]() ![]() -Bazı gençler bunu mahallelerindeki bakkallara çok yaparlar ![]() ![]() ![]() ![]() -Sizlere kısa bir hikaye anlatayım ![]() ----Bir anne ile küçük oğlu birlikte yaşıyorlarmış ![]() ![]() Oğlunun, bazen bir yerlerden bulup getirdiği yumurtayı kırıp yerlermiş ![]() ![]() -Gel zaman- git zaman derken, aylar yılları kovalamış ve bu çocukta çalma hastalığı iyice büyür ve sonunda azılı bir hırsız olur çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() -O da, son olarak “Annemi görmek istiyorum ![]() ![]() Nihayetinde annesini alıp gelirler ![]() ![]() -Oğlu annesine :”Anneciğim, ölmeden önce, son bir kez senin dilini öpebilir miyim?” der ![]() Annesi kabul eder ve dilini uzatır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - O gence neden annesine bu kötülüğü yaptığını sorarlar ![]() - O da: - Bakınız ben henüz küçükken , durumumuz pek iyi değildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şayet annem, ağzını açarak bana konuşsaydı, yaptığımın kötü bir davranış olduğunu bana hatırlatsaydı ve bana izin vermeseydi, beklide ben bugün burada hırsız olarak - darağacına kadar gelmeyecektim ![]() ![]() -Buyrun gerisini sizler düşünün ve çocuklarınızı ona göre eğitin ![]() Unutmayınız: -Üzüm üzüme baka baka kararır ![]() -Bugünün küçüğü, yarının büyüğüdür ![]() -Her çok, azdan oluşur ![]() -Körle yatan, şaşı kalkar ![]() -Sarı öküzün yanında kalan; ya huyundan, ya suyundan kapar ![]() -Çok söyleme arsız edersin, aç bırakma kırsız edersin ![]() -Armut dibine düşer ![]() -Can çıkar,huy çıkmaz ![]() -Bir insan yedisinde ne ise, yetmişinde de odur ![]() -Dedenin yediği ekşi elmadan, torununun dişi kamaşır…ve benzeri bir çok ata sözlerimiz, insanların birbirleriyle etkileşim içerisinde olduğunu ve dolayısı ile birbirlerini etkileyebilecekleri hatırlatılmaktadır ![]() --Dolayısı ile, çocuklarımızın davranışlarını düzeltmekte geç kalmayalım ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|