![]() |
Şarkıcı Böceğin Öyküsü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şarkıcı Böceğin ÖyküsüŞarkıcı Böceğin Öyküsü Yazısı - Şarkıcı Böceğin Öyküsü Can Dündar - Can Dündar Yazıları Antalya Belek’te tatil yapan 39 yaşındaki bir Alman bilim adamının Almanya’ya yolladığı kargo şüphe çekmiş ![]() Kutu açılınca içinden deney tüplerinde ağustos böcekleri çıkmış ![]() ![]() Yaz boyu arka bahçede bana ücretsiz konserler veren bir orkestranın çalındığını düşündüm okuyunca ![]() ![]() ![]() Ve ağustosa veda ederken, adını ağustostan alan bu tutkulu şarkıcının hikâyesini anlatmak istedim ![]() * * * Yazın çalıp söyleyen, kışın karıncadan dilenen bir tembeli niye kaçırsın ki bilim adamı? Bilen biliyor ya; La Fontaine imzalı bu masalda bir haksızlık var ![]() Bu çekirge irisi aşk böceğinin kısa ömrü hiç de öyle laylaylomla geçmiyor çünkü ![]() ![]() ![]() Annesi onu, yumurta içinde bir ağacın dalına bırakıyor ![]() ![]() ![]() ![]() * * * Türkçenin zenginliğiyle “Cırcır böceği” diye de anılan bu böcekten ilhamla karısını “Cırcır böceği gibi dırdır etme” diye azarlayan beyler: Biliniz ki, dişisi ötmüyor cırcırböceğinin ![]() ![]() ![]() Çünkü “cırcır” sesini çıkaran, dişilerde olmayan, erkeğin kanadı altında yer alan, gergin bir zar ![]() ![]() ![]() ![]() Niye? Kız bulmak için elbette ![]() ![]() ![]() Bir arkadaşımın benzetmesiyle, habire eliyle kulağının arkasına vura vura “Karı istiyrem” diye bağırıyor ![]() Tabii yaz geceleri milyonlarcası bir arada söyleyince bu, devasa bir serenat korosuna dönüşüyor ![]() HHH Niye karı-kız peşinde koşacağına karınca gibi çalışıp ekmeğini stoklamıyor? O ekmeği yiyemeyecek kadar az yaşıyor da ondan ![]() ![]() ![]() Toprak altında geçen 20 yıldan sonra, eş bulup çiftleşmek için sadece 3 haftası var ![]() ![]() * * * Geldik en trajik bölüme: Çıkardığı bu ses, erkek cırcırın idam fermanı oluyor ![]() Sadece yerini saptayan kuşlara yem olduğu için değil ![]() ![]() ![]() Et yiyen parazit kurtları sese koşup yumurtalarını cırcırın üzerine bırakıyor ![]() ![]() Yani aşk çağrısı, eceli davet ediyor ![]() Fazla çene öldürüyor ![]() Araştırmacılara göre o zaman da devreye evrim giriyor ![]() ![]() Dişi özelliği gösteren bu “zenne böcek”ler, sessizlikleri sayesinde kurtlara yem olmaktan kurtuluyorlar ![]() Kur yapma şarkısını söylemedikleri için dişi bulamıyorlar ![]() ![]() * * * Ama doğa işte: Soy tehlikeye girince, sessiz erkeği seçen dişiler çıkıyor ![]() Bazıları, içten çürümüş gevezelerin serenadına kanmaktansa, susarak hayatta kalan zekileri tercih ediyor ![]() Böylece asalakların artması, çalçene çapkınlar karşısında kur yapamayanların şansını artırıyor ![]() İşte “aşk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bayram tatilinde kulağınıza çalınırsa hatırlayın istedim ![]() Hepinize mutlu bayramlar dilerim ![]() Can Dündar |
![]() |
![]() |
|