![]() |
İkili İlişkiler - Özgüven |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İkili İlişkiler - Özgüvenİkili İlişkiler Yazısı - İkili İlişkiler Ozan Muhammet Candan - Ozan Muhammet Candan Yazıları Plansız ve programsız bir şekilde, bir konuşma yapmak zorunda kaldınız mı hiç? Bu bir toplantı olabilir veya o an karar verdiğiniz, ikili ilişkilerle ilgili bir konuşma olabilir, iş görüşmesi olabilir ![]() Tüm bunları, hiç düşündünüz mü? Bu yazımda, gerek ikili ilişkilerde, gerek her hangi bir topluluk önünde nasıl konuşabilirsiniz, nasıl hareket edebilirsiniz, bu konuda yardımcı olmaya çalışacağım ![]() İnsanların "bu bir konuşma veya bir iş olabilir" her zaman ihtiyacı olan, olmazsa, birçok noksanlıklarla karşılaşabileceği tek ortak noktası, özgüvenleridir ![]() Eğer kendinize olan özgüveninizde bir noksanlık varsa, birçok işte başarı şansınızı, kendiniz baltalıyorsunuz demektir, kendinizde başka kusurlar aramaya gerek yoktur ![]() Şu durumda, yukarıda bahsettiğimiz şekillerde bir durumla karşılaştığınızda ilk yapmanız gereken, kendi özgüveninize sonuna kadar güvenmek olmalıdır ![]() ![]() ![]() Akıcı ve rahat bir konuşma birçok olmaz yanıtlarını bile, evet cevabıyla sonuçlandıracak iyi bir konuşma ve iletişim demektir ![]() ![]() Konuşmanızı yaparken, sesinizle oynamayı bilmelisiniz, seste yapacağınız tonlamalar ve vurgulamalar, sizin ne anlatmak istediğinizi ve nereye dikkat çekmeye çalıştığınızı sağladığı gibi, daha anlaşılır biçimde konuşmanıza devam etmenizi sağlayacaktır ![]() ![]() Kendinizden yola çıkalım, karşınızda dediğim tarzda konuşan ve anlatan bir insan olduğunda, rahatlarsınız ve konuya hakim bir insanla beraber olduğunuzu hissedersiniz ![]() ![]() ![]() Bir iş görüşmesine gittiğinizde, yapacağınız ilk görüşme son derece mühimdir ![]() İlk kez kapısından girdiğiniz bir şirket veya iş yerinde, sizin ilk yaşayacağınız şey, yabancılık hissidir ![]() ![]() ![]() Rahatlamak için neler yapmalısınız? Girdiğiniz iş yerindeki tabloları, asılı materyalleri inceleyin, karşınızdaki ile bu konular hakkında sohbet etmeye çalışın, hiç olmadı önünüze gelmiş olan fincan hakkında konuşun 'bu fincanları çok seviyorum, geçenlerde bir arkadaşıma da aldık, bende bunlardan kullanıyorum, çayın/kahvenin içimi bunlarla çok keyifli' gibi, 'duvardaki tabloyu nereden aldığınızı hatırlıyor musunuz? Çok ilgi çekici, gerçekten çok beğendim, bende bir tane almak istiyorum' gibi, sohbet edebilme yollarına başvurunuz ![]() Sizin orada, işveren ile kalacağınız zaman dilimi, sizi daha iyi tanımasına olanak tanıyacaktır, bunu asla aklınızdan çıkarmayın ![]() ![]() ![]() ![]() Bir konferansa veya her hangi bir sunuma başlayacaksanız, öncelikle derin bir nefes alın, gerekirse yirmiden geriye sayın, bu yetersiz kalmışsa, tekrarlayın ![]() ![]() ![]() Bu güne kadar kalabalıklara veya topluluklara hitap edenler de, bir zamanlar sizin kadar heyecanlanmışlardı, bunu aklınızdan çıkarmayın ![]() ![]() Gerekirse, yer müsaitse, konuşma yaptığınız insanlara arkanızı dönmeden, sağa, sola adımlamalar yapın, dikkat edin, bunu birçok stand up göstericisi yapmaktadır, nedeni çok basittir, öncelikle kendi heyecanlarını yenmek, sonra kalabalığa 'bakın, görüyor musunuz, ben ne kadar da rahatım' havasını vermeye çalışmalarından başka bir şey değildir ![]() Şimdi, madem konumuz özgüven ve ikili ilişkiler, tüm insanların ortak noktası olan aşk ve sevgi konusuna da azıcık değinelim ![]() Diyelim ki, öyle bir ortam oluştu ki, ne zamandır kafanızda planladığınız, hayallerinizde yaşattığınız kız veya erkek, tam karşınızda ve yalnız kaldınız ![]() Bu tip görüşmelerde en çok yapılan yanlışların başında, gözlerin sürekli tek noktaya, gözlere veya alakasız bir yerlere odaklanması olurdu, bunu yapmamaya özen gösterin ![]() ![]() Heyecanlanmanıza gerek yok, karşınızda yer alan kişi de, nefes alıp veren, yemek yiyen, canı sıkılan, ağlayan, gülen, kısacası, bir insan ![]() ![]() ![]() Sohbete başladığınız zaman, asla konuya 'bodoslama' dalmayın, ortamı ve havayı hem siz, hem karşınızda yer alan rahat bir şekilde teneffüs etsin ![]() ![]() ![]() Gündemden veya işlerden, iş geliş gidişlerinden, yollardan, yolculardan konuşun, mümkünse içecek bir şeyler alın, en önemli noktayı hatırlatayım, o ne içerse, siz de ondan içmeyi unutmayın ![]() ![]() ![]() Sohbetinizde asla vaaz veriyor havasında olmayın 'her şeyi ben bilirim' mantığını kullanmayın ![]() ![]() ![]() ![]() Zaten sizin ona karşı hissettiklerinizi, karşınızdaki de hissedecektir, bundan emin olun, çünkü düşünce ve duygular elektrik akımları gibidir ve bir bağlantı olacaksa, bu kendiliğinden oluşacaktır ![]() ![]() ![]() Bu ilk görüşme anlarında, onunla konuşmaktan büyük keyif aldığınızı hissettirmek, emin olun, sizin ona karşı olan sevginizden ve duygularınızdan çok daha mühimdir ![]() ![]() Konuşmalarınızı, küçük öykülemeler halinde yapmaya çalışın, konuştuklarınızla ilgili çarpıcı örnekler vermeyi ihmal etmeyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kalıplaşmış laflar ve sözler kişileri hiç etkilemez, ama sıra dışı cümleler ve sözler herkesi etkiler, o yüzden ' seni seviyorum' demek yerine, gazetede bir haberi okurken, bir ara, sesli okumaya başlayıp, arasına 'seni seviyorum ' kelimesini katmak, karşınızdaki insana müthiş eğlenceli ve sempatik gelecektir ![]() En önemli konulardan birisi de, ne anlatırsanız anlatın, toplumları ve kişileri etkilemek için, anlatacağınız konuya çok iyi hakim olmalısınız, paylaşırken, mutluluk duyduğunuzu karşı tarafa yansıtmalısınız, konuşmadan alacağınız keyif aynı oranda diğerlerine de keyif verecektir ![]() Her zaman şanslı olmayabilirsiniz, özgüveniniz, daima yanınızda olsun ve ona çok iyi sahip çıkın, o sizin her şeyiniz, bunu unutmayın ![]() ![]() ![]() Ozan Muhammet Candan |
![]() |
![]() |
|