![]() |
Balkonlu Ev |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balkonlu Evçocukluk anılarına ait bir yazı - anı yazıları - ev betimlemesi - betimleme örnekleri - aile ile ilgili yaşamın içinden hikayeler Balkonlu Ev ![]() ![]() ![]() Kemal Yavuz Paracıkoğlu İncikköy den Eskişehir e taşınacaktık, benim için yeniden dünyaya gelmek gibi bir şeydi bu ![]() ![]() ![]() ![]() İlkokul beşinci sınıfa gideceğim yıl, babamın tayini Eskişehir de Ziya Gökalp ilkokuluna müdür vekili olarak çıktı ![]() İncikköy den Eskişehir e taşınacaktık, benim için yeniden dünyaya gelmek gibi bir şeydi bu ![]() ![]() ![]() ![]() Kütahya'da ve köyde geçirdiğimiz yıllar sadece yokluk çektiğimiz yıllardı ![]() ![]() ![]() ![]() Evimiz balkonlu ![]() ![]() Balkonlu bir evde oturmaktan daha havalı ne olabilirdi ki; bizde asortiklere katılacaktık ![]() ![]() Taşındığımız dar cadde üzerinde, daha birçok dört katlı, balkonlu bina vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Binaların zemin katlarında küçük dükkânlar, dükkânların üzerinde de üçer kat ev? Binanın merdivenleri dar ve dikti ![]() ![]() Evin önünde koca bir salon vardı, tabii ki, salonun dışında da balkon? Arka tarafta da bir yatak odası ile dar, uzun bir mutfak ile mutfağın dışında küçük bir balkon daha ![]() ![]() ![]() Banyo bu iki tarafın arasında kalıyordu ve penceresi bir aydınlatmaya bakıyordu ![]() ![]() ![]() Evin sağını, solunu silerek eşyalarımızı yerleştiren anneme, böyle ev mi olurmuş yav; helâsı bile yok! diye söylendim ![]() Kadıncağız söylediğimi ciddiye alarak banyoya gitti, alafranga helânın kapağını kaldırarak içine baktı ![]() ![]() Varmış! Görmek için banyoya girdim ![]() ![]() Öyle, dedi ![]() Hakikaten de asortiklere karışıyorduk galiba? Bizim üst katımızda, ermeni asıllı bir madam olan ev sahibemiz oturuyormuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Annem mutfağı yerleştirmişti ![]() ![]() Teli yırtık bir teldolap, çatma bacaklı portatif bir masa ile tabureleri ve kap kacak? Gazocağını yakan annem üstüne bir tencere dolusu su koyarak kaynatmaya koyulmuştu ![]() Ne yemeği yapacaksın, anne? diye sorduğumda, Beni, Bu günlük bir çorba yapacağım oğlum, diye yanıtladı ![]() Bu taşınma telaşesinden sonra çeşit çeşit yemek yapamazdı herhalde ![]() ![]() Yukarıdan algıladığım koku, nefsime dokunduğundan, yarın da yahni yapar mısın? diye sordum ![]() ![]() Baban, önümüzdeki haftaya maaşını alacak ![]() İyi madem, diyerek onu da onayladım ![]() Kapı çalındığında, annem, hayırdır inşallah! diyerek açmaya gitti ![]() Madam, koca bir sahana doldurduğu yahniyle içeri girdi ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşlı bir kadındı ve acaip bir şiveyle konuşuyordu ![]() Konuşması çok kibardı, sanırdınız ki İstanbul sosyetesinden ![]() ![]() ![]() Annemin masa üstüne bıraktığı bol sulu, salçalı yahniye baktım ![]() Annem misafiri geçirdikten sonra, kedinin ciğere baktığı gibi yahniye baktığımı görünce, Allah tan başka bir şey dileseymişsin, olacakmış bak, diye laf attı ![]() Akşam sofrası kurulunca tabureme sabırsızlıkla oturarak koparttığım koca bir yudum ekmeği yahninin suyuna bandım ![]() Annem hemen müdahale ederek, önce çorba, diye çıkıştı ![]() Babam da ona müdahale ederek, bırak çocuğu! diye çıkıştı ![]() ![]() Bandığım ekmeği ağzıma götürdüğümde, yemekte değişik bir koku algıladım ![]() ![]() ![]() Babam, bizim memlekette domuz eti bulunmaz, diyerek gülümsedi ![]() Annem de lafa karışarak, onun lafını tamamladı ![]() ![]() İyi ya, dedim, yukarıdaki kadın da gâvur değil mi? Annem, gâvur da olsa, buralarda domuz eti bulamaz, dedi ![]() Babam, o kadıncağız, gavur filan değil, nereden çıkardınız bunu! diyerek annemle beni tatlı sert azarladı ![]() tebadan bir vatandaşımız ![]() ![]() Ben, olsun, bunu pişirmiş işte bulup da, diyerek ısrarımı sürdürdüm ![]() tencereden çorbayı kaşıklamaya başladım ![]() |
![]() |
![]() |
|