![]() |
Hürrem’Den Hayat Dersi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hürrem’Den Hayat DersiHürrem’den Hayat Dersi Yazısı - Hürrem’den Hayat Dersi Tuna Kiremitçi - Tuna Kiremitçi Yazıları Dizideki Hürrem Sultan, onu “yıldızlaştıran” gücü aslında ne kızıl saçından ne de hırsından alıyor ![]() Çok daha basit bir şeyden geliyor güç: Rokselana’nın kendini başkalarının yerine koyabilme yeteneğinden ![]() Empatiden yani ![]() ![]() Hürrem’in Mahidevran Sultan ile tartışmasını hatırlayınız ![]() ![]() Hürrem’in “biliyor musun, sana acıyorum” diye cevap verdiği: “Bu gidişle şehzadenin de başını yakacaksın!” Aslında şunu demek istiyor: “Beni niye sevmediğini biliyorum Mahidevran ![]() ![]() ![]() “Bana savaş açarsan kendimi korumak zorunda kalacağım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tarih kitapları, işin nereye vardığını yazıyor ![]() ![]() Önemli olan, haremdeki satranççılar içinde diğerleriyle empati kurabilen tek kadının Hürrem olması ![]() ![]() Diğerleri meseleye sadece kendi açılarından bakıyor ve bu yüzden Hürrem’den korkuyorlar ![]() İnsan kendini yerine koyamadığı kişiden korkar ![]() ![]() ![]() Bu korku onları zayıflatıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Aslına bakarsanız, senaryoda empati yeteneği sadece üç karaktere bahşedilmiş: Hürrem, Süleyman ve Pargalı ![]() Hürrem ve Süleyman zaten “esas kız-esas oğlan” kontenjanından ![]() ![]() ![]() Şehzade Mustafa ise kendini babasının yerine koyamamasının, onun halinden anlamamasının bedelini pahalıya ödeyecek ![]() Demek ki hayat da Topkapı Sarayı gibi ![]() Ayakta kalanlar hem dostlarının hem de düşmanlarının halinden anlayanlar ![]() Düşmanı dost haline getirmeyi, getiremediğinden de korunmayı sadece onlar başarıyor ![]() Diğerleriyse anlayamadıkları değişimler karşısında kapıldıkları paniğin içinde savrulup gidiyorlar ![]() ![]() İnsanlar alemindeki doğal seleksiyon, olaylara başkalarının açısından bakabilenlerden yana işliyor ![]() Kendilerini karşılarındakinin gözüyle görebilenlerden ![]() ![]() Daha da önemlisi, o duygu ve düşüncelerin altında yatanları kavrama zahmetine katlananlardan ![]() Hürrem olmak da, Mahidevran kalmak da elimizde yani ![]() ![]() ![]() ![]() tatlı Sözlük Ferdi Tayfur: Galiba tamamen haksız olmayan adam ![]() Tuna Kiremitçi |
![]() |
![]() |
|