![]() |
İslam Anlayışı Ve Kişisel Gelişim |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İslam Anlayışı Ve Kişisel Gelişimislam anlayışı ve “Kişisel gelişim” Batıdan ithal ettiğimiz NLP, kişisel gelişim, kendini gerçekleştirme gibi kavramlar aslında islam anlayışında, islam´ın ilk yayıldığı yıllardan bu yana bir eğitim süreci olarak algılanmıştır ![]() ![]() ![]() Hâlbuki dinimizde insan eşrefi mahlûkattır: en şerefli yaratıktır ![]() ![]() ![]() ![]() Bizde ´müslümanın elinden ve dilinden kimse zarar görmez (Buhari, iman 4-5)´, ´bir insanı Öldüren bütün insanlığı yok etmiş suçu işler ( Kur´an-ı Kerim 5/32)´, ´kasten öldürenin cezası ebedi azaptır ![]() ( Kur´an-ı Kerim2/178, 3/93) ![]() ![]() ![]() Peki, 2004 Mart ve nisan aylarında Amerikalıların Ebu Garip hapishanesinde, ingilizlerin Basra´da Müslümanlara reva gördüğü işkenceler, yaklaşık 25 milyon Kızılderililerin yok edilmesi, Vietnam´da onbinlerce insanın katledilmesi, Japonya´da bir anda yüz binlerce insanın öldürülmesi… Ve bunlar gibi daha niceleri batının insana değer verme anlayışının ´tatbiki göstergesidir!!)´ ![]() “Empati” de hakeza Batılıların bize yepyeni bir kavram gibi sunduğu ´empati´ de yine böyle… insan ilişkilerinde, kendini karşısındaki bireyin yerine koyma, onu anladığını muhatabına hissettirmek´ olarak tanımlanan empati, bizde ´Sizden biriniz kendisi için istediğini, kardeşi için de istemedikçe hakiki mümin olamaz (Müslim, iman 45) ifadesiyle bir iman meselesi konumuna yükseltilmiştir ![]() ![]() “Kendini tanımak” bizim şairimizdir Aslında bu kişisel gelişim kavramı bizde tüm boyutlarıyla başlı başına bir eğitim süreci olarak karşımıza çıkıyor ![]() ![]() 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() ![]() ![]() Teker teker her bir nefis mertebesinin özellikleri ayrı bir konu baslığıdır ![]() ![]() ![]() Kendini gerçekleştiren insan Çağdaş eğitimin kişilik hizmetleri boyutuyla, bireyin bütün kapasitelerini kendisi ve toplumu için en uygun düzeyde geliştirmesi (kendim gerçekleştirme) olarak açıklanan: 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() Kendini gerçekleştiren insanın bu Özelliklerinin tamamı dikkatle incelendiğinde, gerek Kur´an´da gerekse hadislerde adresini bulmaktadır ![]() Keşfe davet! Bizde son yıllarda kişisel gelişimle ilgili yerli kitaplar yayınlansa da özellikle eğitim alanında hep batıdan tercüme yoluyla gelen kaynaklara başvuruyoruz ![]() Kaynak ![]() |
![]() |
![]() |
|