![]() |
Körlerin Hikayesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Körlerin HikayesiKörlerin Hikayesi Doğan Cüceloğlu "İçimizdeki Biz" kitabından ![]() ![]() ![]() Dere tepe, dağ taş dolaşmayı çok seven tek gözlü bi adam varmış ![]() ![]() Birgün uzaklarda renkleri karmakarışık bi koy görmüs; alacalı bulacalı garip bi koy ![]() Yaklaşmış köye doğru ![]() evleri bir tuhaf, insanları bir tuhafmış köyün ![]() Köyün içine girince anlamış meseleyi ![]() ![]() Kadınların, erkeklerin, çocukların velhasıl herkesin sımsıkı kapalıymış gözleri ![]() Gezgin tek gözlü adam karar vermiş burda yaşamaya ![]() "hiç değilse benim tek gözüm var" diyormuş ![]() "körler ülkesinde şaşılar kral olur derler ![]() Ben de bunların başına geçer yaşarım" Körlerin gözleri yokmuş ama elleri, kulakları, burunları çok hassasmış ![]() Kendilerine göre kurdukları bir düzen içinde yuvarlanıp gidiyolarmış ![]() hallerine bakıyomuş onlarin ![]() konuşmaları doğrusu başka türlüymüş ![]() Birgün körlerden biri ötekilerden birinin malını çalmış ![]() ![]() Bağırarak ilan etmiş "filanca falancanın malını çaldııı" Körler; nerden biliyosun ki demişler, o kadar uzaktan duyamazsın ki? Ben duymadım, gördüm demiş adam ![]() görüyorum ![]() ![]() ![]() Körler göz diye, görmek diye birşey bilmiyolarmış ![]() Uzun zaman içinde çoktan unutmuşlar bu hissi ![]() Ne demek görmek, demişler ![]() duyulmayacak mesafeden anlayabiliyo musun ne olup bittigini? Anlıyorum tabi demiş adam ![]() İnanmayız, imtihan edeceğiz seni demişler ![]() Adamı almış uzakta bi yere dikmişler ![]() Tecrübeleriyle eminlermiş ki o uzaklıktan hiçbişey duyulamaz ![]() demişler, biz şimdi ne yapıyoruz? Adam anlatmış: oturuyorsunuz, kalkıyosunuz, koşuyosunuz, yemek yiyosunuz, şu şunu yaptı, bu bunu yaptı falan ![]() ![]() ![]() Derken körler bi evin içine girmişler, bağırmışlar ![]() "hadi anlatsana ![]() ![]() ![]() göremiyorum ki demiş adam ![]() ne olmuş yani içeri girdiysek, elli santim fark var, anlat hadi anlat demişler ![]() Arada duvar var ama demiş adam, göremiyorum ![]() ![]() ![]() Körler, sen atıyosun demişler ![]() bak şimdi bilemiyosun ![]() ![]() ![]() -Çıkın dışarı söliyim demiş adam ![]() Bu kadar mesafeden duyduktan sonra ha içerisi ha dışarısı demiş körler ![]() "Ama ben duymuyorum, ben görüyorum " diyormuş adam ![]() Oyle sey olmaz demisler ![]() ![]() Saçmalıyosun, acayip şeyler sölüyosun ![]() ![]() Adamı yaka paça hekime getirmişler ![]() tabi ![]() ![]() Adamın açık olan gözünü kastederek "Buldum" demiş, sorun burda ![]() ![]() ![]() Saçmalaması bundan dolayı diyormuş, şimdi düzeltirim ben onu ![]() ![]() ![]() Körler ülkesinde kral olmak isteyen gezgin zor kurtarmış kendini onların elinden ![]() Sözün Özü: KÖRLER GÖRENLERİ ANLAYAMAZLAR ![]() SAÇMALIYOR SANIRLAR VE ONU DA DÜZELTİP KENDİLERİNE BENZETMEK İÇİN GÖZLERİNİ ÇIKARMAYA UĞRAŞIRLAR ![]() |
![]() |
![]() |
|