Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Kişisel Gelişim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kavramak

Kavramak

Eski 07-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kavramak

Kişisel Gelişim Yazıları - Aile Kavramı Üzerine - Anlayabilme Kavramı

Bu yazıyı hiç düşünmeden yazıyorum ve sizlerle paylaşmak istiyorum bir çok yitirdiğimiz yada içini boşaltıkları kavramların en yücesi, en özeli ve bir toplumun mehenk taşı bir atom çekirdeği olan Aile Kavramı

Herkesin bir ailesi mutlaka vardır içlerinden inkar edenler dahi olsa yada olmayanlar bile olsa aile sadece bir hane içerisindeki bireylerle oluşmaz Ama aslında özü anamız,babamız, ağabeylerimiz, ablalarımız ve kardeşlerimizden oluşmakta ve bu toplumu, toplum yığınları, o yığınlar halkları, halklar devleti oluşturmaktadır

Ama ben burada sadece aileyi ele alacağım Aile denince şimdi kimbilir kimilerinin aklına neler geliyor, neler hatırlıyorlar ve şimdiki zamane aileleriyle mukayese edince neler görüyorlar…?

Nelerimiz yitirilmiş, nelerimiz kalmış, üzerine neler eklenmiş ve neler çıkartılıp atılmış bu aile kavramından?

Daha 20-25 sene öncesine şöyle bir dönüp geçmişe bir bakacak olursak, nelerimiz vardı elimizden alındı yada bizlere hissettirilmeden çalındı, yağmalandı? Elbette iyi kazanımlarda olmadı mı olundu tabiki ama bizleri biz eden, hayatımızı değiştiren , çocuklarımızı hatta kısaca ailemizi ve yaşantımızı altüst eden Aile Kavramına ne oldu da bu duruma gelindi?

Ne mi oldu, ne olduğunu bakın azbuçuk söyleyim, kalemim yazdığınca diye miyorum çünkü artık kendi kalemimle yazmayı bırakın kendi Babamdan kalma “F” türü daktilo klavyesiyle yazmak bir yana, Q denen meretle bu yazıları bile çoğu zaman sizlere yazıyorum

Bakın neler oldu!!! Neler gitti, neler geldi, iyi mi oldu yoksa kötü mü sizler karar verin acaba Aile Kavramımız nasıl sözde kaldı!

Tüm oto müzik sistemi fırsatları için tıklayın !

Aile dedik, anne baba ön safta, abiler,ablalar bir arkada, kardeşler bizden sonra bizde aralarda… Bir tartışma olsa herkes odasına çekildi ve anne baba arasına çocuk giremezdi, bir bakışları bin kelimeye yeterdi sadecebir bakış insanın zihnine ok gibi saplanırdı iyi yada kötü her nasılsa bu anlaşılırdı Yopk dendi mi artık o var denilene kar yoktu, baba denildimi ailenin reisi idi, anne denildi mi evin reisi idi yani birisi içişleri diğeri dışişleri idi, annesi babası çalışanlar için bile bu böyleydi Ağabey denildi mi 1 yaş büyük bile olsa o ağabeydi hasan hüseyin recep filan değildi ağabeydi yada emine fatma zehra değildi ablaydı Özde sayılırdı insan sözle değil çünkü adı Aile idi Kardeş desen karındaştan gelen bir ses idi o şefkat ister bir kartal kanadı altında himaye korunma isterdi ve görülürdü, öpülürdü Komşular da ailedendi Onlar teyze , amca, dedem, nenem idi Mahalle bir sülaleydi, herkes birbirini tanırdı, sever, sayar hörmet ederdi yaş gözetmeksiz herkes biribirine, çocuklar için koşup oynanan bir bahçeydi sanki mahalle! Bakkal amcamız vardı amcası olmayan için dayısı vardı komşularından, teyzesi vardı misafirlerinden…

Okul dendi mi bir öğretmen vardı ki, eğitim daha Ailede başlardı bizde okuma yazma da dahil bunun içerisinde ki, hele bir tenefüs vardı sanki saatler geçiyordu sadece 10 dakikalık bir tenefüz hava almak için bir deva idi bizim için, öğretmenim Annemdi, teyzemdi kimi zamanda bazıları bizim için bizlere kafayı takandı takıntıları olandı ama neticede öğretmenimdi

Kalemlerimiz vardı kalem kutusu sonra çıktı, silgilerimiz vardı ikiye bölüp arkadşımızla paylaştığımız , ya o açacaklar kalem düşmanı olanları vardı, açtıkça kalemimiz hep kırıp geçiren, ya o defter sayfaları beyaz beyaz uçları kıvrılmasın diye dirsek çürüttük kelimesinin türediği o defterler ve kitaplarımızın dilleri olsada konuşsalardı…Peki o sıralarımıza ne demeli kimisi kırık çıkık, kimisi şansından daha yeni yapılmış cilalı ve de sıra arkadaşlarımız Terbiyeyi ilk öğretmen verir diyor şimdiki nesil halbuki ilk doğduğun günle başlar terbiye bizim nesil için sonra devam eder nesilden nesile bu terbiyeyi veren göüpte veren için, öğreten için… Çok şükür hamd olsun bizler gördük ve elimizden geldiğince yeniliklerden güzel, olumlu, eğitici ve öğretici olanları üzerlerine ekledik şimdiki nesile azbuçuk aktarmaya çalışıyoruz Bir de harçlık olayımız vardı ve yüksek sesle konuşmak kesinlikle yasaktı çünkü bağıran insanı sadece kendisi dinler emin ol kimseyi dinletemezsin diye öğrettiler İyi de öğretmişler ses çıkacağı yer vardır dinlenilip susulacağı yer vardır ne kadar çok bilsende yada konuşmak istesende beklersin cümle sonunu ve söz verilince konuşursun söylersin söyleyeceklerini yoksa saygısızlığın alasını edersin bunu bugün bile yapmasan

Bayramlarda mendil içinde el öpüldükten sonra harçlık eder çocuk diye para verilirdi ve o paralar cüzdanda saklanır cepte buruşturulup saklanmazdı bu bile paraya saygıydı El öpmek dedik de en önemlisini unuttuk be kardeşim banyo yapılırdı hala yapılır ve uygulanır bu dediğim ,banyodan sonra el öpülür başa konulur yanaktan öper büyüklerimiz yaşımız kaç olursa olsun onların gözünde hala çocuğuz biz Sofraya oturulur Ailece, birlikte ve sonra sorulur eller yıkandı mı diye?Ya o gazete, mecmua ve niceleri ya karikatürlerle ve çılgınlıklarla dolu genel adını Teksas-Tommiks dediğimiz kitap sınıfına alınan neştriyatlar… Sanki bir tuale resim yaparsınya bir fırça sürülmediğinde açık kalır eksik, nahoş gözükür gözümüze Aile işte bir bütündür toplumumuza , milletimize, devvletimize Haaa unutmadan siz hiç hayatınızda fırça dedim de fırça yediniz mi ailenizden, dayak demiyorum bak fırça diyorum bir söz ki bin tokat yesen az kalır yanında anlatılması hele bir de arkadaşlarında birlikteysen o söyleyen sanki senin baban annen değil tümünün annesi, babası o sözü söyleyen ve sanki herkes hazır ol vaziyetinde çıt çıkmadan dinliyor ama kimse söylenmiyor karşılık vermiyor tıp diyor diller kesilmiş kanımız çekilmiş, soruyoruz içimizden biz ne yaptık yanlışımız neydi demeye kalmadan cevap hemen geliyor çocuklar diye başlıyor ayıp değil mi böyle böyle yapıyorsunuz diye Ayıbın ne olduğunu çocuk nerden bilecek ama yaşarken öğrenecek gel gör ki şimdi söyle çocuklar ayıp ne diye sor; cevap hazır sanki anam babam olmuş gibi insanın içi eziliyor bunları onlara kim nasıl öğretiyor ve onlarda bunu bile bile yapıyor Ayıp ediyorlar be kardeşim ama suç onlarda değil ki, suç ana babalarda, onlar daha ayıbın ne olduğunu biliyorlar mıydı ki çocuklarına öğrettiler; hayır onlar öğretmediler çünkü öğrenmediler de Televizyonlar, bilgisayarlar, radyolar ve bilimden öğretimden yoksun sözüm onlara öğretmenler öğrettiler

Ya işte böyle bir Aile Kavramı arkadaşlar…AB üyeliği ve ABD dir bizim için önemli kavramlar Onun için siz boşverin yazdıklarımı, yazılanları… Medeniyet sahibi bu dediklerim biz onlardan öğrenelim Aile Kavramını ve Medeniyet sahibi dediğimiz tek dişi kalmış canavardan ne yazıktır ki:(

Teknolojinin aniden hızlı ve seri bir şekilde girdiği yerde, yozlaşma bir o kadar hızlı ve tamir edilemez olur Çünkü bunu bizler yaşıyoruz, kınıyoruz, nefret ediyoruz, söyleniyoruz, serzenişte bulunuyoruz, her gün yaşıyoruz Çocuğum olursa okula göndermeyeceğim neden mi bende iyi öğretmen yada aile bulunur mu? Aile kavramını bize zorla, dolaylı yoldan veya görmeden içini boşaltanlara söylüyorum çocuğum olursa Aile Kavramını öğreteceğim bir öğretmen olacağım görünmeyenleri görsün , bilinip unutulanları öğrensin, geçmişten ders alıp geleceğe emin adımlar atarak yürümeye başlasın ki torunuma TARİHİ TEKERRÜR ETTİRTMESİN!!! TARİH TEKERRÜRDEN İBARET DEĞİLDİR; TEKERRÜR ETTİREN TARİHRTEN DERS ALMADAN AYNI HATAYI YAPANLARDIR!!!

Aile Kavramı kısacası ne şimdi bana zamane Aile Kavramını bilen varsa bir anlatıversin de birşeyler öğrenmiş olurum

Saygılarımla,

TOLES

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com