Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
domates, jöle, salçası

Domates Salçası Jöle

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Domates Salçası Jöle



Jöle Tarifi - Jelatinli Domates



Kullanılacak malzeme (4 kişi için):


İçlerinden biri sert, geri kalanı çok olgun 800 gram domates,

6 yaprak jelatin,

1 sap kereviz,

limon kabuğundan bir parça,

1/2 demet maydanoz,

2 körpe ve küçük havuç

5-6 sap fesleğen (nane de olabilir),

1 baş küçük soğan,

1/2 tatlı kaşığı toz şekeri,

yeteri kadar tuz


Yapımı:


Domateslerden sert olanı bir kenara bırakılır Geri kalanının kabukları soyulur, çekirdekleri çıkarılır ve küçük parçalara doğranır Soğanın kabukları ayıklanır Havuçların, üstü kazınır Yarım havuç sert domatesin yanına bırakılır, geri kalanı soğanla birlikte rendelenir Maydanozla kereviz temzilenir, yıkanır ve ince ince kıyılır Jelatin yaprakları soğuk suya konur


Hazırlanmış olan domates, havuç, soğan, maydanoz ve kereviz bir güvece konur ve ateşe oturtulur Üzerlerine şekerle tuz serpildikten, limon kabuğu da atıldıktan sonra güvecln kapağı örtülür Salça bir saat kadar çok hafif bir ateşte pişirilir


Salça pişince ateşten indirilir, ezilerek süzgeçten geçirilir Sonra tekrar ateşe oturtulur

Soğuk suda ıslatılmış olan jelatin yaprakları sıkılarak suyu süzülür ve kaynamakta olan süzülmüş salçanın içine atılır Tahta bir kaşıkla birkaç defa karıştırılır Jelâtinli salça ateşten indirilerek soğumaya bırakılır


Salça ılıyınca ortası delikli, kenarı yüksek bir kalıp çok soğuk bir suyla iyice ıslatılır (Kalıp bir-iki saat buzdolabında tutulmuşsa daha iyi olur) Sonra kalıbın dibi fesleğen yaprakları (küçük nane yaprakları olursa daha iyi olur) ve türlü biçimlerde kesilmiş ince havuç dilimleriyle süslenir Üzerine soğumuş, ama donup peltelenmemiş olan salça boşaltılır


Kalıp buzdolabına kaldırılır ve en azından beş saat orada tutulur

Servis edileceği vakit buzdolabından çıkarılan kalıp, kaynar suya sokulup çıkarılır ve hemen servis tabağına baş aşağı edilir Tabağın çevresi yuvarlak yuvarlak dilimlenmiş domates ve bir-iki yaprak fesleğen (ya da nane) ile süslenir, böylece bir et yemeğiyle birlikte servis yapılır




alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.