Çaykama-Çalkama |
06-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çaykama-ÇalkamaMalzemeler ½ kg ıspanak veya pazı 1 demet taze soğan 200 gr ebegömeci 100 gr dalagan otu "ısırgan" 100 gr gelincik otu 100 gr arap saçı veya bir demet dereotu 2 su bardağı un ½ su bardağı zeytinyağı Yapılışı "İzmir - Urla yöresine özgü bir ot yemeği Bu yemekte bol miktarda değişik tadlarda ot kullanılmaktadır" Un içine yeterince su ve çok az tuz ilave ederek akışkan boza kıvamında bir hamur elde ediniz Bu hamuru mixerle çırparak da yapabilirsiniz Çalkamayı pişireceğiniz fırın tepsisini ve Pyrex kabı iyice yağlayınız Yumuşak hamurun yarısını tepsinin ortasına dökünüz Hamur kendi kendine tepsi içine yayılır Otları güzelce yıkayınız süzünüz ve ince doğrayınız Tuz karabiber ilave edip elinizle güzelce harmanlayınız Fazlaca olmamak şartı ile otları adeta yoğurunuz Ot karışımını, ortasında yumuşak hamur bulunan tepsiye bastırarak yayınız Bu esnada otlar hamur içine karışır ve hamur el tazyiki ile tepsinin kenarlarına kadar ulaşır Kalan yumuşak sulu hamuru da otların üstüne kaşıkla gezdirerek dökünüz Otların bütün yüzeyinin hamurla kaplanmaması, ot yeşilllerinin görünmesi gerekir Kalan zeytinyağını da kaşıkla gezdirerek çalkamanın üzerine ilave ediniz 200 dereceye ısıtılmış fırının orta katında 25-30 dakika fırınlayınız Alt üst kızardıktan sonra Sıcak servis ediniz Arzu edenler üzerine yogurtta dökebilirler |
|