Tahranabaşı |
06-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Tahranabaşıtahranabaşı tarifi - tarhanabaşı nasıl yapılır - patatesli tahranabaşının yapılışı MALZEMELER Kuru soğan 2 adet Patates 1 kg Kuru Reyhan 3 çorba kaşığı Pul Biber 1 çay kaşığı Kavrulmuş Kuru Kıyma 250 gr Tuz 1 tatlı kaşığı Sıvı yağı 5 çorba kaşığı İnce düğürcük 250 gr (ince - köftelik bulgur) YAPILIŞI: 1) Patatesleri haşlarız, doğranmış ve az yagda kavrulmuş soğan üzerine patatesleri sıcak olarak rendeleriz, tüm baharatları ilave ederiz Kuru kıyma (doğranmış) sıvı yağ ve düğürcük de ilave ederiz 2) Tüm bu karışımı yaklaşık 5 dakika yoğururuz Karışımdan küçük bezeler alarak (ceviz büyüklüğünde) çay tabak altı büyüklüğünde yuvarlak olarak elde açıyoruz 3) Daha önce yağladığımız fırın tepsisine koyarak 175 derece sıcaklıktaki fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişiririz 4) Sıcak olarak servis yaparızYanında ayran veya komposto ile ikram edilir Not: Aslında asıl pişirme yöntemi resimlerde de görüldüğü gibi kömür ateşinde sac üstündedir ama teflon tava ya da fırın da tercih edebilirsiniz Yanında soğan salatası(piyazı) da çok güzel olur Tarhanabaşı için yazılmış güzel bir şiir Her yörenin kendince vardır bir aşı, Damak zevki her yerde hep liste başı, Sıra ile yer alır kurusu yaşı, Lakin yerin bambaşka tarhanabaşı Fesleğenin kurusu olmazsa olmaz, Patatesle bulgurun hiç yeri dolmaz, Domatesin kurusu zaten sorulmaz, Kavurman bol olsun tarhanabaşı Yoğrulmalı iyice patates bulgur, Harcın dersen gerçekten epeyce boldur, Göbeğine bir parmak dokundurulur, Şeklin bile bambaşka tarhanabaşı Kış olmalı mevsimler günlerden Pazar, Aceleye gelmesin ülserim azar, Kimler senin yoluna perhizler bozar, Kokun iştah kabartır tarhanabaşı Kömür döktü getirin kara mangalı, Çevirmeye uzunca maşa olmalı, Ala börtlü olmasın tam kızarmalı, Kaiden de pek fazla tarhanabaşı Yenildin mi kuşlukta akşam gecolur, Bir yük odun yarmazsan hazmın gücolur, Aş erenler duyarsa hali nicolur, Özge cansın hasılı tarhanabaşı Üç beş tane yedin mi dağlar yol olur, İçtiğin su toplasan taşkın sel olur, Biz dağlılar yine de sana kul olur, Her mihnete değersin tarhanabaşı Emin Karpuzcu |
|