Pancar Pekmezi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Pancar Pekmezipancar pekmezi nasıl yapılır - pancar pekmezi tarifi - pancar pekmezi yapımı Pancarlar yıkanarak üzerindeki topraklardan arındırılır ![]() Temizlenen pancarlar önçe soyulur daha sonra uzunlamasına ince dilimlere ayrılır ![]() Dilimlerin ince olması kaynatma işemini kolaylaşırmaktadır Pancar dilimleri kazanlara doldurulur veüzerine kazandan kaynama esnasın da taşmayacak kadar su konulup haşlama işemine başlanır ![]() Haşlama en az kazanlar kaynamaya başladıktan sanra yaklaşık 3-4 saat kadar devam eder Haşlama işlemindensonra kazanlar çuvallara boşaltılır ve süzüntüsü yayvan kazanlara alınır ![]() Süzüntünün fazla olması içinpiresleme yapılır Geri kalan posa kısmı tekrar kazanlara geri konur Bir önceki haşlama süzme vepresleme işlemi uygulayarak süzüntü bir önceki süzüntünün konulduğu yayvan kazana alınır ![]() Yayvan kazanlar istenen kıvamın oluşması için kaynatılır Bu kaynama yaklasık 4-5 saat sürer![]() Kaynama işleminin yeterli olduğuna kaynayan süzüntüden bir miktar tabağa alınır ve kaşıkla akışına bakılarak karar verlir ![]() Pancardan pekmez yapımında pekmez toprağı kullanılmaz Yaklasık 50 kg pancardan 13 kg pancar pekmezi elde edilir
|
|
|
|